Радев към БСП: Очаквам да бъде постигнат консенсус

От БСП са готови да съставят кабинет, ако получат третия мандат
Обновена: 23 юли 2021 12:08 | 23 юли 2021 12:07, Нели Христова
51
Радев към БСП: Очаквам да бъде постигнат консенсус
Снимка: БГНЕС

"Както знаете, започнахме втория цикъл на консултации само за няколко месеца, за съставяне на правителство. Предизвикателствата пред страната няма смисъл да ги говорим отново, но предстои да работим усилено върху това, което вие винаги сте заявявали - разграждането на порочното управление, мафиотският модел, справянето с корупцията, решаването на социалните проблеми, на тежкото разделение в доходите, неравенствата на българските граждани и, за да се получи всичко това е нужно ефективно, отговорно правителство, което да се опре на широка парламентарна подкрепа", това заяви президентът Румен Радев по време на консултацията си с парламентарната група на БСП за съставяне на кабинет.

"Конфигурацията в българския парламент така е определена, че от БСП зависи постигането на това устойчиво парламентарно мнозинство. Не само математически, но и идейно", допълни още Радев. "Аз приветствам вашето решение да участвате в диалога и да отговорите на поканата на "Има такъв народ", защото е важно бъдещото управление на страната да се формира около ясни приоритети."

"Хиляди български граждани, гласувайки за вас, възлагайки своите надежди на вас за една по-справедлива, по-социална, по-солидарна България, се надяват и вие да отстоявате техните приоритети и нужди, именно в този диалог. Аз съм сигурен, че можете да намерите много пресечни точки, в които да постигнете така необходимия консенсус за съставяне на правителство", каза президентът.

"Всички знаем какви ще бъдат последствията, ако и този път не съставим правителство и отидем на предсрочни избори. Толкова много и важни са задачите, че тази опция трябва да бъде оставена на заден план. Целта е съставяне на правителство. И мисля, че БСП може да постави ясни приоритети. Те се намират и във вашата амбициозна програма за законодателни промени, в социалната сфера, в подкрепата за възрастните хора, за младите семейства, децата, образованието и здравеопазването. Очаквам, че наистина може да бъде постигнат един консенсус, около който да се обединят партии по важни приоритети и цели", каза Радев и посъветва да се прегледат предложенията на служебния кабинет за преизчисляване на пенсиите, за да няма нито един пенсионер под линията на бедност след 1 септември.

"За нас е интересно да чуем и как вие виждате механизмите и инструментите, с които да бъде постигнат един откровен, конструктивен диалог какво очаква БСП от другите партии и вашата готовност да подкрепите едно бъдещо управление", заяви още президентът.

"България е изправена пред сериозни предизвикателства, както в резултат на COVID кризата, така и на икономическите и социални последици от нея. Предстои ни да приемем актуализация на бюджета. Вие знаете нашата позиция - че България се нуждае от актуализация на бюджета и е добре, че служебният кабинет е приготвил вариант, който ние ще разгледаме", каза лидерът на БСП Корнелия Нинова.

"Не по-малко важно е да се обсъди и внесе планът за възстановяване. Но за нас е изключително тревожно социално-икономическото състояние, предвид и на нарастващите цени на хранителни стоки, ток, вода и парно, както и растящата бедност и увеличаващите се неравенства, и състоянието на икономиката, която, заради COVID кризата обеляза спад от 4,2% и има нужда от държавна политика за да започне растеж. Разбира се, имаме и други приоритети, но тези са достатъчно важни, за да мислим държавнически и да се опитаме този път да създадем редовен кабинет, с ясни приоритети и отговорности за задачите, които трябва да свърши", заяви Нинова.

"Различното този път е, че първата политическа сила, "Има такъв народ", прояви желание за разговор. Вие знаете, че по-рано те ни определяха като статукво. Твърдение, с което ние не се съгласявахме през последните месеци и сме го доказали през годините с работата си срещу модела ГЕРБ. Различното сега е, че те преосмислят позицията си, искат диалог и ни канят. За нас този фрагментиран парламент е изключително важен диалогът, независимо до какъв резултат ще доведе, но да започнем да говорим", каза още лидерът на БСП и потвърди, че в събота партията ще присъства на разговори с "Има такъв народ". Нинова изрази и надежда, че това няма да са първите и последните разговори, които партиите ще проведат, а "началните".

"Българските граждани могат да разчитат на БСП за разум, за надпартийно мислене, за грижа за тях с цел съставяне на редовен кабинет. Ако не се стигне до реализация на първия и втория мандат, ние имаме политическо решение, ако вие решите да връчите третия мандат на БСП, да се опитаме да съставим кабинет. На миналите избори не го направихме, но сега смятаме, че не можем да не опитаме да дадем решение на въпроса. Нямаме историческо време за губене", категорична бе Корнелия Нинова.

Радев потвърди, че няма да бърза с даването на първия мандат, докато не приключат преговорите.

 

 

 


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
0
 
2
 
! Отговори
Калкан преди 1 месец
БКП и партията на хитрия *** Шломо Иванов, куклата на Прокопиев, ще бъдат де факто управляващите. ИТН и Слави буквално не знаят къде се намират и какво да правят, абслоютни фигуранти-популисти. МаяМа ще натиска да прокара съдебни реформи тип "Ванко 1", за да се почувстват защитени "честните" бизнесмени като Черепа, Бобокови, клетия Банев, Арабаджиев и т.н. Честита нова тройна коалиция с мандато носител циркаджия и евтини сценаристи.
45
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Тъй вярно дрОгарю!", отговорила Корни, "Нали това беше целта!"
44
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Важно е ДПС и БСП да ви кажат тежката си дума, а Майчето с дебела биография в БСП да е с бяла премяна.
43
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Министър Тошко Африкански реши да зарадва пенсионерите с нова придобивка - безплатен полет около Слънцето - веднъж в годината.
42
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Обръщение към държавата:Уважаеми министър-председател, президент, членове на правителството, депутати!Ако не може да осигурите повишаване на пенсиите и всеки пенсионер да живее достойно, то моля, нека боклукчийските кофи да не са толкова високи, че неудобно се рови в тях.Благодаря
41
5
 
0
 
! Отговори
До Иво преди 1 месец
Така е. В Бойко е надеждата. Бойко Рашков.
40
2
 
6
 
! Отговори
Парадокс преди 1 месец
Тия двамата се хилят просташки, но нещо не искат да се гледат. Мuн4о гледа в Кurnи, но тя гледа настрани!?
39
4
 
10
 
! Отговори
иво преди 1 месец
В Б О Й К О НИ Е НАДЕЖДАТА ! Б О Й К О - П Р Е З И Д Е Н Т А Н А Н А Р О Д А !!!
38
3
 
8
 
! Отговори
НИЕ преди 1 месец
ТИ ДА ВИДИШ ! БСП-то ПОЕМА В НАПАДЕНИЕ , ТИ4А ПО ТЪ4А , ЦЕНТРИРА И .....ГОООЛ ! РАдеФФ Е ГОЛ !!? ДА ЖИВЕЕ раДЕфф !!!
37
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Рапорт даден,рапорт приет.
36
1
 
2
 
! Отговори
опа преди 1 месец
До ТРОЕН МУТРОСТАНДАРТтвойто ура ще си го дъвчиш, спомни си го, дали ще ти е сладко или като пелин ще те изгори
35
2
 
8
 
! Отговори
Недоразбрал преди 1 месец
Ша постигнете консенсус,то са личи от самолет!!Той ша та лижи,ти ша му духаш ,ша разпредилити пароцити по офшоркити,баджанакът има опит,а и Маджо и маргинити ша помогнат!!Абе БКП идилия!!Ша видити каква идилия,какъв прогрес ша настъпи за пет шест месеца,докат са осмучат милиардити,а то ша има за всички борци с корупцията,даже и за Тошко Африкански!!А после кат излязат пак гладнити на жълтити павета,някои от вас ша си бият прътя де за Гърция,де за Дубай,а офцети и пенсиити друг да ги мисли!!
34
2
 
3
 
! Отговори
:-) преди 1 месец
До Калеко АлекоДНЕС СЕ ИЗВЪРШВА ЗАОБИКАЛЯНЕ НА ЧУМАВИТЕ ДОСЕГА 13 ГОДИНИ УПРАВЛЯВАЩИ ПАРТИИ ПАРТИИ ДПС 29 ДУПЕТАТИ И ГРОБ 63 ОТ ОСТАНАЛИТЕ ИТН 65, БСП - 36, ДБ-34 И ИМВ 13 - ЧАООООООО, СБОГОООМ, НЯМА ДА НИ ЛИПСВАТЕЕЕЕ! САРАИТЕ 92 ДЕПУТАТА БЪЛГАРСКИТЕ ПАРТИИ - 148 ДЕПУТАТА!!!!!!!!!!
33
3
 
14
 
! Отговори
ТРОЕН МУТРОСТАНДАРТ преди 1 месец
другарката с 300 хиляди взела властта, а тиквата хахаха с цели 500 хиляди не можа СВЪРШИ СЕ ВАШАТАААА АЛИЛУЯЯЯЯ ДИКТАТУРА АНЕТЕ МЕ ЗА УРААААААА
32
22
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
днес се видя че корнелия нинова ви ликвидира гербари, въпреки че не се спряхте както и сега с фалшиви тролове, никове и лайкове да и черните името, тя обедини всички домекратични партии и хора да ви изчегъртат и затова спаси и България И БСП от опитите да ги обсебвате! Съчувствам ви но не особено! Лейте си простотията в опозиция, това ви остава!
31
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До РоРозО зО ТИ ЛИ СА ***
30
16
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Калеко АлекоМАРШ БЕ , ЧИБА!
29
2
 
24
 
! Отговори
Dinosaurus преди 1 месец
"и сме го доказали през годините с работата си срещу модела ГЕРБ"!!! Значи кво, целия политически актив на БСП е това!!! "Модела Герб", които ни извадиха от националната катастрофа, предизвикана от БСП/БКП !!! Герб, които стабилизраха икономиката след разграбването на банките, Виденовата зима, хиперинфлацията със заплати от по три долара, празните магазини, купоните в големите градове, "приватизацията" на такиева като Нинова-Импексова, Божков, Цв. Василев. Червените пречеха, сега ще грабят !!!
28
19
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонименя НЕ ОБИЖДАЙ ПРЕЗИДЕНТА, ДА НЕ СИ В ГОРАТА ТРОЛ ГЕРБЕСТ! ПОКАЗВАЙ СИ ПРОСТОТИЯТА В ПСЕВДОПАРТИЯТА СИ
27
3
 
24
 
! Отговори
РоРо преди 1 месец
Всички мутри се уредиха във властта с помощта на фигуранта