Петър Илиев ли ще е кандидатът на ИТН за премиер?

Засега се обсъжда кабинет с продължителност една година и ясна програма
Обновена: 28 юли 2021 09:21 | 28 юли 2021 07:03, Елка Василева
442
Петър Илиев ли ще е кандидатът на ИТН за премиер?
Снимка: архив, БГНЕС

Кой е Петър Илиев? Как името му се появи за един от най-важните министерски постове в първия неосъществен кабинет на Слави Трифонов - този на правосъдния министър? И дали действително 42-годишният асистент в юридическия факултет на Софийския университет е избраникът на “Има такъв народ” за министър-председател?

“24 часа” опита да се свърже във вторник с Петър Илиев. Потенциалният премиер обаче не отговаряше нито на телефонни обаждания, нито на съобщения.

“Познавам Илиев, много интелигентно момче, много умен, много добре подготвен, много качествен юрист. Единственото, което би могло леко да ме притесни, е дали има достатъчно управленски опит. Но трябва да има около себе си много добър състав на съветници, които да помогнат, защото иначе ще увисне”, коментира проф. Огнян Герджиков потенциалния министър-председател. Двамата са колеги от Софийския университет, а Герджиков бе председател на парламента, заемаше и поста на премиер през 2017 г. при първото служебно правителство на Румен Радев.

Още по темата

Герджиков е и човекът, който връчва на Петър Илиев отличието “Адвокат на годината”.

Свои и чужди търсят повече детайли и информация от дни за Петър Илиев. От партията на Слави Трифонов до петък най-вероятно няма да има никаква официална информация. Откъм служебното правителство на Стефан Янев и “заподозрените” за оставане в следващия кабинет министри се чува само, че нямат покана. Кирил Петков и Асен Василев са най-често споменаваните имена за логично продължение на кариерите им като икономически и финансов министър. Очакванията бяха един от двамата да поеме дори премиерски пост.

Както се разбра в последните дни - обсъжда се кабинет с продължителност от една година и ясна програма, съгласувана между всички в парламента, без ГЕРБ. Ако министрите се справят, могат да останат и по-дълго, обясни пред червения пленум в неделя Янаки Стоилов, служебен министър на правосъдието.

Така че за Петър Илиев се очертава тежка година, в която “Има такъв народ”, “Изправи се БГ! Ние идваме!”, “Демократична България”, БСП и ДПС ще го следят дали спазва обещаното от партията на Слави Трифонов по време на консултациите. От ГЕРБ пък официално обявиха, че ще са опозиция - те също няма да пропускат грешките на правителството.

Лансира се версията за пловдивска връзка в предлагането му, макар Петър Илиев да е роден в София и е завършил право в Софийския университет. “Не се сещам за колегата”, каза изтъкнат пловдивски юрист за очаквания 56-и премиер.

Петър Илиев е наистина изтъкнат млад юрист, лауреат на престижното отличие “Адвокат на годината”.Той е доктор по право. Автор е на две книги и над 60 други научни публикации по различни юридически въпроси. Извън строго юридическите теми се забелязват по-политически разработки като “Присъствие на членовете на парламента на пленарни заседания и на заседания на комисиите. Санкции за отсъствие. Кворум. Мнозинства. Ден и час за гласуване” или “Предложения за рационализация на българския модел за разпределение на нормотворческите функции между парламента и правителството”.

Специализирал е “Английско търговско право” и “Право на Европейския съюз” в Бъкингамския университет, Великобритания, където е завършил специализацията си с отличие. Специализирал е и “Американско търговско право” в Ню Йорк, САЩ, където също е завършил специализацията си с отличие.

Д-р Петър Илиев е основател и на Счетоводно дружество “Легамакс Акаунтинг” - високоуважавана българска счетоводна къща.

Различни версии плъзнаха в интернет за лансирането на Петър Илиев за първия пост в изпълнителната власт - от президентския секретар - пловдивчанина Пламен Узунов, та чак до влиятелната масонска ложа в Пловдив. Илиев всъщност си е откритие на “Шоуто на Слави” от години, канен е много пъти за мнение.

Изглежда логична и версията, че Слави Трифонов и неговите консултанти по съставянето на кабинета са търсили добър юрист, който да е приемлив за “Демократична България”.

“24 часа” обаче научи, че групата на Христо Иванов има сериозни резерви към идеята юристът да е бъдещият премиер, макар и с малко странен аргумент - той е и почетен консул на Барбадос в България, а това било офшорна зона.

Петър Илиев бе номиниран от Слави Трифонов за правосъден министър в правителството с премиер Николай Василев, от което по-късно лидерът на ИТН се отказа заради възраженията от “Демократична България” и коалицията около Мая Манолова.

 


442
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
356
1
 
3
 
! Отговори
СССР преди 1 месец
ТОЯ ЛУМПЕНН ГЕРДЖИКОВ ОТКРИВА ЕДИН ТУНЕЛ ЕЧЕМИШКА КАТО БЕШЕ СЛУЖЕБЕН ПРЕМИЕР ,И ОТ НЕГО БЯХА ОТКРАДНАТИ 500 000 ЛВ ЗА ПОДМЯНАТА НА 100 ЛЕД ЛАМПИ.ПЪЛНО НИЩОЖЕСТВО Е ТОЗИ ГЕРДЖИКОВ.
355
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И онзи руснак от ДСБ дето регулира тока и парното, и той е от Пловдив.
354
0
 
0
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 месец
До Анонимен==Драго ми е,че уточни практиката на "много държави"!..Но продължи,ако обичаш :-Как лице,което ПРЕДСТАВЛЯВА ЧУЖДА ДЪРЖАВА, "може" да бъде и министър-председател на България?..На кого ще служи по-всеотдайно?..-На Барбадос,или на България?
353
0
 
1
 
! Отговори
bbb преди 1 месец
Като чета комнетарите под тази статия, преобладаващо отрицателни за този млад човек, разбирам защо от ИТН не искат да съобщят имена на министри! Те тотално и веднага ще бъдат оплюти!
352
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Аз учех и станах човек при социализма,сега като гледам то не бяха демократи,пародия на комунисти,царя,дпс да е в българския парламент,мутри,сега и дългуча и всички до един но водят все повече към дъното.България е слуга на Ес и Америка и днес е такава деградация,както каза Тодор Колев "СТРАШНО".Подменят ни като нация,бизнесмени,частници и всичко което имахме изградено го съсипахме.Сега разбирам,че сме овце,ние живеехме в един рай тогава и скоро всички ще го разберат!
351
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До ПроСоТо Официално държавата, защото е малка и далече, няма консулство или посолство у нас. Съответно наемат помещение и дават заплата на няколко местни хора да се занимават с молби за визи и подобни. Нормално е по цял свят. Или очакваш над 200 държави да имат посолства навсякъде?
350
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Човек на 42 без управленски опит освен малка фирма и тотално неизвестен на широката общественост. Поне не е на 31 като предлаганата предния път за здравен министър, но пак е стрелба в собствения крак. Хората не искат парашутисти калинки, а ИТН са с малко депутати и доверие. Нормална партия би търсила ЛИЦА, т.е. максимално доказани и харесвани хора. Иначе се връщаме към Калина, Лилето, Влади, Деса, министърката от кръстовището и т.н. на ГЕРБ, а ИТН ще затъне- вотът им е наказателен и за промяна.
349
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
НА СЦЕНАРИСТА ИВАЙЛО ВЪЛЧЕВ, КОЙТО КАЗА ПРЕД БНР "ИМЕТО НА ПРЕМИЕРА ЩЕ СТАНЕ ЯСНО, КОГАТО ПРЕЗИДЕНТА ВРЪЧИ МАНДАТА" ТРЯБВА ДА НАПОМНЯ Чл. 99. (1) Президентът след консултации с парламентарните групи възлага на кандидат за министър-председател, посочен от най-голямата по численост парламентарна група, да състави правителство. ОСТАНАЛОТО Е ВОЛУНТАРИЗЪМ И НАРУШЕНИЕ НА КОНСТИТУЦИОННАТА ПРОЦЕДУРА!!!
348
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ГЛАМОНИЙ ГЪЛЪБОВ ГАРГИТЕ РАЗСМЯ С ОПИТИТЕ ДА ШАМАНСТВА НА ПОЛИТИЧЕСКИЯТ ХОРИЗОНТ И ПРОРОКУВА СТРАХ ОТ 2 В 1. НЕМА БЕ ШАМАНЮ, ЩЕ БЪДЕ 2 В 3, АКО ПРАВИТЕЛСТВОТО НОВО НЕ СЕ СЪТВОРИ.
347
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
БИКА КРИЛАТ ПАК РАЗДВИЖИ ВЪЗДУХА В ПАРЛАМЕНТА, КАТО МИШКУВА И ГУБИ ПАРИТЕ НА БЪЛГАРСКИТЕ ДАНЪКОПЛАТЦИ. ДОКОГА БИКО КРИЛАТ??!
346
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
112 НЕ Е EMERGEMCY NUMBER, А СУМАТА ОТ ДЕПУТАТИТЕ НА ИТН, ДБ и ИМВ. КЪМ ТЯХ ТРЯБВА ДА СЕ ДОБАВЯТ "ЗЛАТНИ" ПРЪСТЧЕТА ОТ ПАРТИИТЕ НА "СТАТУКВОТО". ПРАКТИКАТА НА "КОНСУЛТАЦИИТЕ" ПРОВЕЖДАНИ ОТ ИТН ДОСЕГА СЕ ОКАЗВА НЕ МНОГО ОБНАДЕЖДАВАЩА.БРАКЪТ ПО СМЕТКА, КОЙТО ОЧАКВАТ ДА СКЛЮЧАТ БЕЗ БРАКОСЪЧЕТАНИЕ, ЯВНО ЩЕ СЕ ОКАЖЕ ЯЛОВ.
345
0
 
1
 
! Отговори
АС преди 1 месец
/фрога/"", С ПОРЕДНАТА ДОЗА ФАЛШИВИ НОВИНИ ! ЗА ИЛИЕВ Е ЯСНО , 4Е Е ГОТОВ НА ВСИ4КО ЗА ПАРИ ! И НАшия фрог , ГО ЛАНСИРА ! СЪЩОТО Е И С МИГРАНТИТЕ , УЖ ГИ НАКАРАЛ БОЙКО , ДА БЕГАТ ПРЕЗ ГРАНИЦАТА ! АКО НЕКОЙ ""ти""/фрогъ / , ВЕРВА , ЗНА4и е ЗА ОСВИДЕТЕЛСТВАНЕ ! ПФУ !
344
0
 
6
 
! Отговори
Това преди 1 месец
Игра на "тронове", игра на нерви, или просто кадрова сиромашия?Според мен си е живо шубе - от управлението и отговорността.
343
1
 
5
 
! Отговори
Рамзан Кадиров преди 1 месец
Това явно е любовникът на Славуца Трифонова!
342
2
 
3
 
! Отговори
Вирус преди 1 месец
Боли ме фара
341
4
 
7
 
! Отговори
Bai Asen преди 1 месец
Не можаха да разберат, че трябва да те управлява истински инженер доказал се с някакъв частен бизнес, че може да прави пари. Юрист е равно на некадърник, с две клечки очите не могат да си изкарат. Само ги бива да разтягат локуми, справка оня зъбльо Петър Стоянов!
340
0
 
11
 
! Отговори
Ха-ха-ха преди 1 месец
Щом Огнян Герджиков агитира за тази кандидатура, ясно се съзира дългата ръка на царя и Доган. Слави направо да се преименува на НДСВ 2.
339
2
 
3
 
! Отговори
СЛАВИ ДА НЕ БЪРЗА.. преди 1 месец
....ЩОТО , КОЙТО ИМА ПРЕЗИДЕНТ СЛЕД ИЗБОРИТЕ ---ТОЙ ЩЕ ИМА И МИН.ПРЕДСЕДАТЕЛ С ПРАВИТЕЛСТВО....
338
4
 
20
 
! Отговори
Тони преди 1 месец
Значи учиндолската мутра ще прави консула на офшарката Барбадос за Мин.председател,защото си държи милионите там ,а Петър Илиев му оправя бакиите защото,мутрата е забъркал някакви проблеми.И това.е жест на благодарност
337
1
 
7
 
! Отговори
Ко? преди 1 месец
Чакай сега, кой точно е Герджиков и с какво точно е успял, че дава менторски съвети ?!