ИТН иска подкрепа заради съгласието по отделни приоритети

Връщат мандата на президента Румен Радев до петък
Обновена: 4 авг 2021 11:00 | 4 авг 2021 10:19, Камелия Цветанова
64
ИТН иска подкрепа заради съгласието по отделни приоритети
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

"Има такъв народ" поиска подкрепа за проектокабинета въз основа на постигнатото в отделните сфери съгласие с партиите, с които преговарят.

Още по темата

От парламентарната трибуна зам.-председателят на ПГ ИТН Филип Станев изброи политиките в отделните сфери, по които формациите са постигнали съгласие.

Партията преговаря с "БСП за България", "Демократична България" и "Изправи се БГ!Ние идваме!".

В случай, че считате тези цели за общи между нашите парламентарни групи, ще очакваме да подкрепите така предложения от нас състав на Министерския съвет, поиска Станев, цитиран от БТА. Той подчерта, че те са последователен проект, който цели "изчегъртване" на корупционния модел на управление през последните 12 години.

Той посочи, че неговата парламентарна група и предложеният от тях Министерски съвет очакват подкрепа за приоритетите в редица секторни политики, за които са били проведени консултации и визира секторите: правосъдие, икономика, финанси, здравеопазване, социална политика, образование и земеделие.

"След проведените срещи може да се каже, че в редица сектори постигнахме пълно разбирателство и сериозно сходство. Имаме пълно покриване, както по поставените цели, така и за тяхното постигане", заяви Станев.
В декларацията се посочва, че пълно съгласие между ИТН, ДБ, ИБГНИ и "БСП за България" има за сектор правосъдие и премахването на специализираните съдилища и прокуратура.

Сред приоритетите, обявени от Станев, в този сектор са: Въвеждане на работещ механизъм за предсрочно прекратяване на правомощията на главния прокурор; Реална съдебна реформа чрез структурни промени във Висшия съдебен съвет; Реформа в прокуратурата; Реално електронно правосъдие.

В сектор икономика Станев обяви като приоритети - промяната на Търговския закон с цел правно обезпечаване на различните етапи във финансирането на стартиращи компании; Данъчни стимули за стартиращи малки и средни предприятия; Премахване на бариерите за правене на бизнес и постигане на интегрирана и съвместна дигитална среда за обслужване на граждани и фирми през една точка; Изграждане на икономика на данните и отворените финанси; Постигане на регионална децентрализация, създаване на регионални икономически зони и намаляване на фрагментацията на пазарите чрез насърчаване на конкурентоспособност.

Предвижда се още: подкрепа на предприемачеството и изграждане на експортно ориентирана икономика, както и детайлно картографиране на местните ресурси.

Стратегия за хармонично развитие и мобилна свързаност на регионите с догонващо развитие; Привличане на високо квалифицирани кадри от чужбина в съответствие с нуждите на българската икономика, също са сред приоритетите, визирани в декларацията.

От ИТН изтъкват още като приоритет намаляването на бюджетния дефицит в рамките на мандата, така че в края му бюджетът да бъде балансиран, както и създаване на План за капиталова подкрепа на малки и средни предприятия.

Друг приоритет, който Станев визира, е въвеждането на програмно бюджетиране, базирано на анализ разходи и ползи и осигуряване на по-добра прозрачност, отчетност и проследимост на публичните средства; Освобождаване от корпоративен данък при реинвестиране на част от печалбата в производствени активи.

В декларацията като приоритети се изтъкват още увеличаването на прага на задължителната регистрация по ДДС на 165 хил. лв, както и въвеждането на обратно начисляване на ДДС за секторите, свързани с производството на плодове и зеленчуци и биопроизводство.

Други цели, визирани в декларацията, са постигането на фискалната децентрализация, посредством преотстъпване на част от приходите от корпоративен данък и данък върху доходите на физическите лица в централния бюджет на общините; Отменяне на облагането на лихви върху депозити и застрахователни плащания; Връщане на максималния праг за бюджетни разходи 36-38 процента от БВП.

В сектор здравеопазване от ИТН предлагат реформа на модела на здравеопазването чрез приемане на нов Закон за лечебните заведения и Закон за здравното осигуряване; Създаване на електронно здравеопазване, премахване на модела клинични пътеки и замяната им с диагностично свързани групи; Създаване на ефективно работеща доболнична помощ и общодържавна система за профилактика на социално значими заболявания;
Спешни мерки за промяна на правилата за работата на НЗОК и създаване на национална ефективна система за осигуряване на спешна помощ, както и създаване на авиационно звено. От ИТН предлагат и спешни мерки за преодоляване на евентуална четвърта ковид вълна.

В сферата на социалната политика сред основните приоритети, визирани от Станев, са въвеждане на необлагаем минимум на всички трудещи се и данъчни облекчения за деца, подпомагане на млади семейства до трето дете за работещи и осигурени родители, както и студенти родители.

Преизчисляване на пенсиите и гарантиране на минимален стандарт на живот и социална подкрепа към възрастните граждани. Ефективно и прозрачно управление на капиталовия пенсионен фонд с цел повишаване на доходността и поетапно увеличение на процента на осигуровки към така наречения втори стълб.

Социална подкрепа за хората с увреждания на база на техните потребности са също сред обявените приоритети в сектора.

Сред приоритетите в сектор образование са: Ефективната интеграция на малцинствените общности; Учредяване на стипендии за студенти от малцинствата; Строеж на детски градини; Прецизиране на текстове от Закона за висше образование с оглед намаляване на броя на висшите училища; Обособяване на научни клъстери от образователни институции, които работят с общ академичен обмен.

Сред основните цели в сектор земеделие, визирани в декларацията, е създаването на условия за развитие на семейно земеделие с цел формиране и запазване на средна класа на земеделски производители.

"Моля да приемете гореизброените приоритети за основа за работа както на представляваната от мен парламентарна група, а така и от страна на предложения от нас състав на МС", заяви Станев, обръщайки се към парламентарните групи, с които от ИТН водиха консултации.

В кулоарите на парламента преди началото на заседанието председателят на ПГ ИТН Тошко Йорданов заяви, че ще върнат мандата на президента Румен Радев до петък.


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Всички мафиоти и олигарси искат да се премахне спец. съда и прокуратура за да могат да си правят каквото си поискат а се вижда кои партии искат това ИТН,ДВ и ИМВ.
60
0
 
2
 
! Отговори
СМЕХ... преди 1 месец
.....И КВО СЕГА......ЧАЛГАРО ИСКА ПОДКРЕПА --ЗА ДА ГО КРЕПИМЕ , КАТО РОФКО ЯЙЦЕ"...ХА,ХА,ХААААА.....ИЛИ ЗА ДА НЕ СЕ... "ИЗПУСКА И ТОЙ ПО КОРИДОРИТЕ НА ВЛАСТТА" ...КАТО КАКА ВИ КУРНИ.
59
1
 
10
 
! Отговори
ентелегентнете преди 1 месец
е що искат подкрепа , нали щеха да се справят сами :) . или нещата не им се получават по сценарий ?
58
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Христо Иванов да прочете притчата за снопа от пръчки който не се чупи!!!!!!!
57
3
 
14
 
! Отговори
Павианът Тошко . . . преди 1 месец
обърна плочата и започна да се моли за подкрепа !Ало ! ! ! Къде ви останаха приказките, че няма да говорите с никоя партия в т.ч. с БКП/БСП и т.н. Вече се прегърнахте с Курнито. Очаквам да видя кой кого ще о"ноди !
56
1
 
6
 
! Отговори
особен поглед преди 1 месец
Не може ли вече да свършва промяната? Че взе да става много тегаво когато човек влезе в магазин, кръчма или в бензиностанция да зареди. Не може ли вече да свършва, а?
55
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Слави им бръкна в червата и на Мафията и на Статуквото.Браво, само така - народът е с вас.
54
7
 
5
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 месец
До Зима иде Абе стига с тоя Радев,бе МИКРОУМНИЦИ!!!!!!!!...Президента САМО ОЛИЦЕТВОРЯВА ЕДИНСТВОТО НА НАЦИЯТА,ТОВА е записано в Конституцията!!..Той нито определя политиката,нито оформя бюджета,нито съчинява законите /САМО ги публикува в ДВ/,нито "разпределя порциите",нито "отговаря" за инвестициите и "усвояването" на евросредствата!!!!...Просто Радев е КОШМАРА на Тиквата и вие,като верни негови Тиквослуги,просто лаете с/у Радев без никакво,ама никакво основание...То не ви и требе де..
53
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Глyпаците в България не правят разлика между това, което се говори и това, което всъщност се прави... Затова сега в парламента има около 180 м'ошеника...
52
5
 
9
 
! Отговори
Зима иде преди 1 месец
Радева зима - помнете ми думата. Който и да направи правителство, и служебно да остане и коалиционно и на малцинството и експертно - България вече се търкаля по нанадолнището. Даже и Бойко на бял кон не може да ни помогне вече. Ще има глад, плач и скърцане със зъби.
51
1
 
9
 
! Отговори
И Т.Н. преди 1 месец
иска, ама му не стиска да управлява!Предизборно лепяха етикети "токсични", "отровни", "патерици" и т.н., пък сега искат.Като искат ще клякат след такива определения.Пък ако клекнат - ще си оголят съвсем долната част на гърбовете, за да ги видят избирателите им колко са наааа кани............Толкова приказки за толкова глупости и през последните 32 години не е имало.
50
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кабинета на Чорапа трябва да остане за да ги гледам, как ще ги замерват с камъни след 2 месеца...
49
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Добри намерения добри цели дано да бъдат осъществени. Ако тулупа беше направил поне половината от това през неговите 12 години Цирк сега заплатите и пенсиите щяха да са наполовина на Германските. Но за тулупа пълненето на чекмежета и шкафчета беше висша цел. Платил на зелено без никаква гаранция че с тези милиони ще се построи магистрала. Кой знае в кои джобове са влезли тези милиони безследно. Най вече са делнати с тулупа. Сега го е страх да не му разкрият бакиите.
48
5
 
1
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 месец
Впрочем,ако наистина искате да се освободите от Служебното,пътя е един:-ЧалгоШоуто връща мандата..Радев по задължение го връчва на Тиквохунтата..Понеже те се опариха достатъчно,почти съм убеден,че няма да правят и опит и ще го върнат веднага..Тогава следва-връчване на БСП...А тия ЩЕ успеят да съставят правителство,защото са хора с дългогодишен опит..И ето-край със Служебното...Вижте колко е простичко..Само че лакомията и безумието май ще докарат нещата до друго..До губивреме..
47
4
 
1
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 месец
До До нов ред Не ги искате ,защото министрите му подгониха ВАШИТЕ далавераджии и престъпници!..Или мислиш,че хората не разбират какво прояжда пропитите ви от страх душици?
46
5
 
9
 
! Отговори
До нов ред преди 1 месец
Не говори от името на народа, червен каскет! Много хора не ги искаме тия тарикати на дребно, които Радев си назначи, за му чистят поразиите. Гешев добре ги беше подкарал...
45
4
 
10
 
! Отговори
Всичко под ножа преди 1 месец
И националния предател от Дондуков-2 доволно потрива ръчички, защото иска временния му кабинет да стане постоянен. И то вижте какъв кабинет - с доказаната марионетка на олигархията Рашков, с измамника Асен Василев, с прписващия си чужди заслуги Кирил Петков. Целта им е да спасят олигарсите, които Гешев натисна, и да прикрият доказателствата за предателските престъпления на Радев. И каква работа са свършили, когато всеки ден обикалят телевизиите и дрънкат глуппости без доказателства!?
44
17
 
5
 
! Отговори
нов ред преди 1 месец
Цял народ иска служебния кабинет!!! Защо да няма начин да остане? Защо трябва да се мъчим с тия нови аматьори?
43
1
 
8
 
! Отговори
Ботаник преди 1 месец
От гербер на нарцис...
42
12
 
5
 
! Отговори
Даскала преди 1 месец
Нормалното поведение на опозицията и протестта срещу Борисов и ГЕРБ е пълна подкрепа за редовен кабинет, излъчен от ИТН!Борисов и Гешев да започват да треперят и псуват.....погват ги бесни кучета!