Правителство на промяната няма да има, по-вероятни са нови избори

Политиците ни не се държали адекватно
294
Правителство на промяната няма да има, по-вероятни са нови избори
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Правителство на голямата промяна със сигурност няма да има, убеден е  Милен Любенов, преподавател в Катедра „Политология“ на Софийския университет, бивш секретар по вътрешна политика в Президентството между 2012-а и 2017 г.

Според него „това е показателно от спечелилата изборите партия ИТН – поведение, което трудно може да се анализира“.

Още по темата

"Кабинет може да има единствено ако ИТН има някакъв скрит дневен ред. Този кабинет да е съставен от БСП и под някаква форма ДПС. Аз изключвам при това положение ДБ и ИБГНИ да подкрепят това правителство, което в момента е предложено като състав. Това е единственият вариант за правителство, но това ще бъде правителство на подмяната и няма да е в никаква степен обществено приемливо. Аз очаквам пред едно такова правителство къс хоризонт. Но по-големият процент вероятност е да вървим към предсрочни избори“, коментира той пред БНР.

„На дневен ред все повече излиза тезата, че става дума за инженерингов политически проект, такъв е бил първоначалният замисъл на този проект. Другата хипотеза е, че през последния месец след изборите партията на Слави Трифонов е станала жертва на политическо рейдърство – това е всъщност и основният въпрос: кой взема решенията? Дали ги вземат създателите на партията или някой друг. Вчера и служебният министър-председател Стефан Янев постави този въпрос. Когато тези въпроси се поставят от такава висока трибуна, всички ние трябва да погледнем много внимателно на случващото се“, каза Любенов.

Бизнесът и политиката в България през последните години са в симбиоза – това, което наричаме с класическия термин олигархия, посочи преподавателят.

„Но след като става дума за политически проект, става дума и за политическо рейдърство“, посочи той.

Милен Любенов припомни случая с „България без цензура“ и Николай Бареков и изтъкна, че „на подобен тип рейдърство вече сме ставали свидетели“.

Запитан грешка ли е, че от ИТН не са заложили на приемственост от служебното правителство, той подчерта:
„За мен е изненада. Всички очаквания, или болшинството очаквания бяха такива – че част от служебното правителство ще останат и в редовния кабинет. Това сме го виждали с кабинета „Близнашки“. Кабинетът „Близнашки“ беше замислен като формула на бъдещо управление между ГЕРБ и Реформаторския блок. Не им стигнаха гласовете, имаше много сложна коалиция, но тогава част от служебните министри на Близнашки останаха във втория кабинет на Бойко Борисов. Да не се връщаме назад при кабинета на Стефан Софиянски, който си беше партиен кабинет на практика. Петър Стоянов назначи кабинет с представители на СДС, повечето от които останаха министри след това в правителството на Иван Костов. Съвсем закономерна е такава приемственост, още повече, че това служебно правителство виждаме се радва на подкрепата на 60% от българските граждани“.

Едни от най-харесваните министри – Кирил Петков и Асен Василев, имат положителната оценка на експерти от различни части на политическия спектър, допълни Милен Любенов.

„Хора, които са били канени в проектокабинета на Николай Василев, изведнъж станаха крайно неприемливи, дори станаха обект на атаки, които съвпаднаха като ден и час с атаките от ДПС“, каза той.

Според Милен Любенов обаче няма как целият състав на служебния кабинет да остане като редовен и би било проблем, ако партиите не предлагат кабинет.

„Това е бягане от отговорност на партиите. Партиите трябва да посочат лица и хора, които да следват определена програма – програмата на партиите, не програмата на президента“, посочи политологът.

„Странно е поведението на българските политици. Те не се държат адекватно“, обобщи Любенов.


294
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
259
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
За съжаление,като гледам кви ги върши Слави , започавам да мисля, че работи с ББ да го върне на власт. Явно нещо са се договорили
258
2
 
9
 
! Отговори
чалгопитек от еуропа преди 1 месец
итн протакат и отлагат до последния момент. това са страхливци изплашени от провала. през това време България гори в пряк и преносен смисъл.
257
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ново избориии ? Тогава ще избера " Не подкрепям никого"
256
0
 
9
 
! Отговори
Компетентен преди 1 месец
Добро утро на политолозите. Те чак сега разбраха, че политиците ни са абсолютно неадекватни. Хората в страната отдавна ги знаят тези прости неща. Доверието в парламента е около 7 %, а социолозите си мислят, че избраното от депутатите правителство ще е легитимно. Честото на вярващите в политическите и банкерски обещания !
255
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Поне нещо хубаво е че за бсп няма никакво бъдеще
254
3
 
4
 
! Отговори
До бе и стина му уйн преди 1 месец
246 __ ТАРИФИТЕ ЗА ФИЗИЧЕСКИ ЛИЦА (ГРАЖДАНИ) СЕ ОПРЕДЕЛЯТ ОТ КЕВР И НЯМАТ НИЩО ОБЩО С ПРАВИТЕЛСТВОТО. НОЩНАТА ТАРИФА ЗА ФИЗИЧЕСКИ ЛИЦА В ОБЛАСТТА С НАЙ-ГОЛЯМО УВЕЛИЧЕНИЕ Е УВЕЛИЧЕНА ОТ 0.13194 лв С ДДС на 0. 140196 лв С ДДС НА kWh. ТОВА Е УВЕЛИЧЕНИЕ С 6,2573897%. А, АКО ГОВОРИТЕ ЗА ФИРМИТЕ ТАРИФИТЕ СЕ ОПРЕДЕЛЯТ ПО ДРУГ НАЧИН - ЗАВИСИ ОТ ИЗБРАНИЯТ ДОСТАВЧИК и ОТ ЕНЕРГИЙНАТА БОРСА (свободен пазар). ПАК ПРАВИТЕЛСТВОТО НЯМА НИЩО ОБЩО.
253
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
КОГАТО ЧЕТА, КОЛКОТО МОЖЕ ПОВЕЧЕ КОМЕНТАРИ ОТ ПРО_СТАЦИ, ТОЛКОВА ПО-СПОКОЕН СЪМ ЗА БЪДЕЩЕТО, ЗАЩОТО КАКТО Е КАЗАЛ КОНФУЦИЙ "ЩОМ ТЕ ПЛЮЯТ ЗАД ГЪРБА, ЗНАЧИ СИ МНОГО ПРЕД ТЯХ" и "НЕ СИ ЗАСЛУЖАВА ДА УБИВАШ КОМАР С МУСКЕТ". ТАКА, ЧЕ ДЕРЗАЙТЕ, БЕЗ СЕКУНДА ПОКОЙ.
252
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
АХ, ЧЕ НЕЖНА ДУШИЧКА Е АДМИНА, ОТ КАЛЕКО АЛЕКО НА ГЕЙ ЛИ ПРЕМИНА?!
251
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Е дойде времето и бакшишите да излязат 100% прави - "Ей, съсипаха я тая държава".Това което византийци, турци и англичани не успяха да направят , родното БКП/ДС и издънките ѝ успяха.
250
1
 
8
 
! Отговори
izh преди 1 месец
До Л.ИвановКогато човек е злобен и неграмотен, не бива да го афишира публично. Това вреди на имиджа на фамилията, а тя вече не се пъчи с червена петолъчка на челото
249
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Няма Герб, БСП, ДПС, ИТН, ДБ или Наведи се - всичко е пряко или косвено свързано с Тошковото БКП Форевър! Ако не ги изтиржете те вас ще стържат - ФАКТ! :)))))))))
248
28
 
7
 
! Отговори
Л.Иванов преди 1 месец
ГЕРБ протриват доволно ръце-ще си купят пак властта, и тогава жална ни майка- ще ни разстрелват капо кучета по улиците! Ето това ще бъде съдбата на по- голямата част от народа!
247
0
 
6
 
! Отговори
до ууу преди 1 месец
Че то нивото им е под всякакви нива.
246
15
 
18
 
! Отговори
бе преди 1 месец
Кой харесва това служ-ебно правителство? Само ни надуват главите с лъжи! Кой вдига нощния ток с 50%? Баба ми?Кой е надул цените на тока за промишления бизнес?Стрина уйна?
245
7
 
18
 
! Отговори
Истината преди 1 месец
Не щяхте Баце, сега ще имате Паце. С шнорхел, не с ***!
244
5
 
24
 
! Отговори
Оберщурмбанфюрер преди 1 месец
Колега, преди да има разследване и яко раздрусване на виновниците трябва стабилно правителство, а не нов бардак със старите ***. Такива корумпета, като Бай Рашко инвестигейторът, Али Баба и останалитте разбойници, Вдигащият Юмруци, уличните кречетала и прочее за нищо не стават и нищо ново няма да донесат. Предложеното ново правителство със съответните участници в него съвсем не е за изхвърляне, но кукловодите НЯМА да позволят същото да стартира и по тези причини ще има нови избори.
243
22
 
13
 
! Отговори
ОНЗИ преди 1 месец
Партия ИТН категорично отхвърля досегашния 30 годишен политически модел сътворил олигархичния хайдуклък - ЗАТОВА БЪЛГАРИТЕ ГЛАСУВАХА ЗА ПАРТИЯ ИТН !!!! Вижте каква съпротива се оказва на партия ИТН относно съставянето на правителство от този олигархичен хайдуклък !?!?!? АМИ ТАЗИ СЪПРОТИВА Е СРЕЩУ БЪЛГАРСКИЯ НАРОД - всички пищят за нови избори ама НАРОДА БЪЛГАРСКИ вече ХВАЩА ВИНКЕЛА И НАКЪДЕ - КЪМ ПРЕЗИДЕНТСКО УПРАВЛЕНИЕ НОВА ПРОКУРАТУРА РАЗСЛЕДВАНЕ И СПАСЯВАНЕ НА БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВНОСТ !!!!
242
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Нормално 237...При арогантното поведение на Слави партиите още по-арогантно ще му покажат среден пръст......Избирателите му - СЪЩО! Хората разбраха за плановете му да върне НДСВ и задколисното ДПС!
241
12
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Един вид , белия кон е готов и остава само Борисов да се върне с него .
240
0
 
9
 
! Отговори
Селянин с колело преди 1 месец
Любенов,назови нещата с истинските им имена де,каква олигархия.Ако не сте чели,прочетете книгата на Желю Желев,лека му пръст.