Последен шанс за парламентаризма - идва ново обществено устройство!

Парламентаризмът в България категорично се провали
22 сеп 2021 13:19, Екип на Dnes.bg
196
Последен шанс за парламентаризма - идва ново обществено устройство!
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Парламентаризмът в България категорично се провали. Демокрацията, която обществото експлоатира произвежда хаос и падение. Необходима е нова форма на обществено устройство, която да положи логично, системно и смислено основите на новото развитие на страната ни. Преди да дойде този модел на управление, следва да дадем последен шанс на свободния избор на българското общество, но с определени условия.

Свободното право на избор на нашето общество и съществуващият парламентаризъм доказаха, че произвеждат изборни резултати, които овластяват неспособни управляващи. Това е видимо от състоянието на страната, а именно демографска катастрофа, нисък жизнен стандарт, обречени на мизерия пенсионери, никаква регионална политика за развитие, обезлюдени райони, тотална липса на автономна монетарна политика, високо платено здравеопазване, западащо образование, оглупяващо и озлобено общество. На всичкото отгоре последните два парламентарни избора не успяха да произведат дори и правителство.

Неоспорим е факта, че служебният кабинет е най-добрата управленска формация, която сме виждали поне през последните години. Тези хора обаче не са демократично избрани, а назначени. Това означава, че българското общество, посредством демократичен и свободен избор трудно може да избере добри управленци. Следователно, нашата демокрация в този й вид произвежда разруха. В обществото, както и в природата няма вакуум и съвсем скоро ще видим нова форма на конституционализъм. Може би Президентска Република, или някаква хибридна форма на управление.

Ако не искаме нова Конституция, следва да дадем шанс на парламентаризма, но с условия, които да успеят да вземат максимума от него. Необходимо е да наложим критерии за гласуване:

Право на глас - всички лица, които не се осъждани и имат средно образование. Да се въведе образователен ценз. Необразовани и/или криминално проявени не следва да имат право на избор.

Българите в чужбина - тези, които постоянно пребивават в чужбина и живеят извън страната за повече от 5 години не бива да имат право на глас. Тези, които учат и работят в чужбина с идеята да се върнат в България би трябвало да имат привилегии, защото носят познание и добри практики. Тези, които постоянно живеят извън страната не би следвало да имат право на глас. Това обаче е много чувствителна тема, защото аргумента на голяма част от българите извън България е, че именно некадърното управление на страната, мизерията и липсата на възможности ги е накарало да избягат от родината.

Задължително гласуване - Гласуването трябва да е задължително за тези, които имат право да гласуват. Избирателната активност е ниска и доброволното право на избор дали хората да гласуват, или не е всъщност една от основните причини да излъчваме толкова недостойни политици.

Ако наложим тези, или подобни критерии за гласуване, това би дало последен шанс на парламентаризма. Също ще вземе най-доброто от него. По този начин - образованите, способните хора, които работят за родината ще бъдат мобилизирани да направят избор и да излъчат правилните политици. В случай, че това се провали ще видим края на парламентаризма и демокрацията, която познаваме.

Автор: Николай Ников

Николай Ников е учил „Международен бизнес“ в лондонския филиал на Американския международен университет в Ричмънд (American International University) и „Застрахователен и Риск мениджмънт“ в Сити Юнивърсити (City University Business School) в Лондон. Има също и докторантура по Икономика и Управление от ЮЗУ Благоевград.  

След динамична кариера в лондонското сити се завръща в България и до 2012 г. е развивал кариера в сверата на финансите. Също така е бил главен координатор в направление „Управление на мултинационални застрахователни програми“ към AIG, Европа (Великобритания), Лондон.  

В момента преподава Стопанска история и Основи на управлението Микро и Макро икономика; Маркетинг; Банково дело; Застраховане; Управление на Риска; Мениджмънт; Международни отношения; Международен бизнес; Икономика на човешките ресурси; Вътрешна бизнес/корпоративна организация и комуникация и Икономически и бизнес науки. Също така, развива бизнес в областта на индустриалното предприемачество.


196
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
166
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Всичко правено от социалисти се проваля особено пък ако е от чеда на БКП
165
2
 
0
 
! Отговори
Христо Христов преди 4 седмици
До Шаши/130" Е сега проверих за Желев. Пише си го. " - което писах беше докато е бил президент. Инак - желев си беше сел'ски марксист (про'ст мовемец) и предател на българския народ и България.
164
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Това, което се случва в глобалния свят днес Е КРИЗА НА СЪЗНАНИЕТО и от нея произтича всичко. Когато някой се бие в гърдите, че е почтен, това обикновено е ИЗМАМА. ДОСТОЙНСТВОТО СЕ ИЗМЕРВА С ДЕЛАТА. Що се касае до желанието на този индивид да лиши част от хората от право на глас смятам, че може би става дума за прелюдия към ново ВИСОКОТЕХНОЛОГОЧНО СРЕДНОВЕКОВИЕ. НА ИСТОРИЯТА И Е ВСЕ ТАЯ КАКВО СЕ СЛУЧВА С ДАДЕН НАРОД. ИСТОРИЯТА СЕ ПИШЕ ОТ ОНЗИ, КОЙТО ОСТАВЯ НАСЛЕДНИЦИ.
163
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Да беше жив Фройд да анализира нагона на Радев. То бива нагон ама чак да искаш да клатиш цял народ си е перверзия. Всеки фюрер е един незадоволен мъж.
162
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Г-нът е преди всичко ФАШИСТ. Това си е негов проблем като по-големият му проблем е, че е НЕГРАМОТЕН. Да, това е парадоксът на елитното образование или парадоксът на интернет: колкото повече познания, толкова по-неточен фокус. Мили г-не, дори ДИКТАТОРИТЕ УПРАВЛЯВАТ ЧРЕЗ ВОЛЯТА НА НАРОДА. Вашият анализ е погрешен. Служебният кабинет доказа, че за управлението на държавате не е нужно правителство, парламент или президент. Държавните чиновници от средния ешалон се справят чудесно сами.
161
0
 
3
 
! Отговори
riho преди 4 седмици
Гласувал съм на всички избори, доколкото помня. Но всеки, който говори за "Задължително гласуване" е един малък фюрер.
160
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
не на президентска република
159
0
 
3
 
! Отговори
Малко за политика преди 4 седмици
Всички коментират варианта "Президентска република". Но авторът предлага това като втори вариант, а като първи парламентарна република, но "Необходимо е да наложим критерии за гласуване". За това какво мислите? Трябва ли да има образователен ценз и критерий за уседналост за гласуващите?
158
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Образователен ценз при гласуване - да. Българите в чужбина не трябва да гласуват но задължителното гласуване няма да подобри качеството на нашите политици, просто за тях ще гласуват повече хора и ще имат след това наглостта да кажат че цяла България е гласувала.
157
0
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 4 седмици
Когато избирате журналисти в медията си подлагайте ги на елементарен тест за грамотност."до 2012 г. е развивал кариера в сверата на финансите."-шок и ужас!Да не знаят как се пише думата "сФера".
156
4
 
6
 
! Отговори
Изнервен преди 4 седмици
Абсолютни глу.пости. Пак ли ние ще учим света?
155
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Николай Ников е плагиятствал този матерял от мен и други свободно пишеши във форумите
154
4
 
12
 
! Отговори
Ангелов преди 4 седмици
Поредният юпи, направил "шеметна" кариера в лондонското Сити и дошъл да спасява България, но станал преподавател в университет. Още един влюбен в "президента ни" и радетел за президентска република. Хей хора, съвземете се. Такива, учили много, но недоучили, не са ни нужни. Кирето от Канада дори ни идва в повече.Хайде да забравим за президентска република.
153
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Демократите в България са вредни за българската икономика и съответно за благоденствието на народа. Оптимистично е, че все повече хора започват да го осъзнават и интерпретират по различни начини. Демократите не използват логика, те използват готови внесени отвън мантри, които естествено не работят тук и сега при тези условия, затова резултатите са отчайващи. На всички идеи внесени отвън трябва да се прави проучване за изпълнимост (feasibility).
152
2
 
12
 
! Отговори
Проказа преди 4 седмици
Ето още едно доказателство, че октоподът Со'рос пуска пипала навсякъде. Правят се внушения, всяко трето в медиите е за "чудесният" проект на промяната, промиват мозъците на простолюдието с крайна цел унищожаването на националната държава. Обещават, ама от това глава не боли. Манолова нали учеше Тошко как да изиграят партньорите - обещай и не го изпълнявай. Това са Со,росчетата.Важни са мангизите, а не съдбата на държавата.Който има пипе да се замисли какво се случва.Сготвят ни, пълно разложение.
151
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До диктатураНЕ ВОДИ- СЕГА Е ПРЕЗИДЕНТСКА ДИКТАТУРА- НЕ МЕРСИ- МЕРАКЛИИТЕ ДА ХОДЯТ В РУСИЯ ВЕДНАГА СТАВАТ МИЛИАРДЕРИ.
150
1
 
14
 
! Отговори
СЕГА Е ПРЕЗИДЕНТСКА преди 4 седмици
ДА СЪ ХВАНЕТЕ ЗА РЪЧИЧКА СЪС СЛАВИ ВАСИЛЕВ И ВЪВ ВЛАДАЙСКА...НЕЩЕМ ДИКТАТУРА КАТО СЕГАШНАТА
149
9
 
15
 
! Отговори
диктатура преди 4 седмици
Бойко Рашков и Румен Радев водят към комунистическо-милиционерска диктатура.
148
7
 
10
 
! Отговори
жалко преди 4 седмици
С Бойко Рашков ще спечелят изборите, но държавата ще загуби, ще ни дръпне години назад. Той се оказа по-лоша версия на червените комунисти.
147
5
 
18
 
! Отговори
Ни магаре, ни кон. преди 4 седмици
И с какво ще го заменим новият обществен ред? С президентска република или да се върнем към болшевизъм...???Да не е цар, а президент,който да си избира министрите...Като си познавам народът ще завием не към Франция, а към Путин.Ами давайте...После ще се върнем към парламентарната република.Та те така.40 години с едните, после 40г. с другите.И все ще догонваме другите държави