Кирил Петков: Корупцията и здравната криза са сред първите ни приоритети

Премиерът с обширно интервю за Bloomberg LP
186
Кирил Петков: Корупцията и здравната криза са сред първите ни приоритети
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg, архив

Премиерът Кирил Петков даде обширно интервю пред кореспондента на Bloomberg LP в София Слав Оков, в което обясни визията за управлението на страната свързани с икономиката, бизнеса, бъдещите инфраструктурни проекти, както и най-важните политически въпроси.  Интервюто бе излъчено и от Bloomberg TV Bulgaria.

Господин премиер, поехте този пост в София в много деликатен момент, с много предизвикателства пред вас като кризата с корона вируса, енергийната криза, а освен това и множество вътрешни проблеми, които има България. В продължение на години на страната се гледа като най-корумпираната и най-бедната държава. Кои са първите неща, които ще направите през тази година, за да промените това възприятие?

Темата за корупцията е абсолютeн приоритет за България. Това, коeто искаме да постигнем е брандът „България“ да предизвиква позитивни асоциации, след като изпълним нашата програма и то така, че българските граждани и международните ни партньори да кажат: „Правителство, което иска промяна може за кратко време да елиминира корупцията, въпреки че тя е била отдавнашен проблем за страната.“

Конкретно, първото, което ще направим, е да променим закона за комисията за противодействие на корупцията. Всъщност,  което вече направихме е за първи път да създадем комисия за борба с корупцията към Народното събрание. Следва пълна реформа в комисията за противодействие на корупцията – промяна в ръководството, промяна в правомощията за водене на антикорупционни разследвания, каквито досега не са провеждани.

Следващото, което искаме да постигнем е да направим промяна в дирекцията за вътрешен одит на Висшия съдебен съвет, който следва да разглежда проблемите свързани с начина, по който прокурорите  си вършат работата. Това включва и главния прокурор. За мен това е задължителната следваща стъпка – да се даде възможност за назначаване на хора, които наистина държат на върховенството на закона и добрата работа на прокуратурата, включително и на главния прокурор. Съумеем ли да променим дирекцията за вътрешен одит, следва това, по което вече работят нашите експерти - кой може да разследва главния прокурор, в случай, че той прeстъпи закона. Защото при настоящата система никой не може да повдигне обвинение срещу главния прокурор. Идеята, която обмисляме, е някой от висшите съдии да бъде назначен за временен прокурор, който да може да разследва действията на главния прокурор и, след приключване на разследването, да се върне към работата си като съдия. Така можем да отделим разследването на главния прокурор от последващата система.

За това не ви ли е нужно квалифицирано мнозинство?

За тази финална крачка ние обмисляме как да осъществим промяна в закона, която не изисква промяна и в конституцията. За първата крачка - комисията за противодействие на корупцията и реформата там, е нужно обикновено мнозинство. За промяната в дирекция „Вътрешен одит“ ни е нужно квалифицирано мнозинство, а това е проблем, с който трябва да се справим независимо дали ни се иска или не. Но дори и да не успеем да го гласуваме в парламента, ще стане пределно ясно кой е срещу, защо е срещу, а ние ще направим процесът максимално прозрачен.

Убеден съм, че ако предоставим правомощия за разследване на тази нова агенция, ако работим с европейската прокуратура, ако успеем да създадем нова система, която ако се наложи да може да разследва главния прокурор и ако всички тези стъпки не се нуждаят от квалифицирано мнозинство, това ще е значим напредък към промяна в системата.

Следователно за момента борбата с корупцията си остава водещ приоритет?

Водещ приоритет относно това, което обещахме на нашите избиратели и това, което сме обещали пред себе си да направим. Но имаме и други два приоритета, по които трябва да работим – увеличаване броя на ваксинираните сред населението в България. Отбелязахме съществен напредък. Дадохме началото на програма за 100 милиона лева за ваксинация на възрастните хора като ги стимулираме със 75 лева, ако решат го направят. Тази група от населението е с най-висок риск. С радост мога да кажа, че макар това да бяха празнични дни, през периода от 10 дни имаме над 100 хиляди новопоставени ваксини. В това отношение, макар програмата да не е много популярна сред всички хора, тя вече има признаци за добри резултати.

Вие се борите с масовото колебание относно ваксините, а някои от коалиционните ви партньори открито са против ваксините, докато други нямат ясна позиция по ваксинацията.

Така е, мярката не е популярна и ние губим политическо доверие заради нея. Но това не ни притеснява – важно е това да се направи заради хората. Лично аз съм готов платя цената. Още в първия ни ден направихме задължително за всеки в тази сграда или искащ да я посети - да има зелен сертификат. Започнахме от себе си, а сега искаме това да се приеме и в парламента и всеки там да има зелен сертификат. Изискването вече е въведено в министерството на образованието. Така че започваме от администрацията, а след това се насочихме към най-уязвимата група, а именно възрастните и след това ще продължим със силна популяризираща кампания през следващите няколко седмици. Няма да направим ваксинирането задължително, защото смятаме, че подобен натиск би предизвикал силна реакция и враждебност, каквито не искаме да има. Но ще настояваме да се осъществят всички възможни доброволни мерки, независимо какво ще ни струва това.

Освен ваксинацията планирате ли други мерки срещу настъпващата вълна от Омикрон?

За мен, ваксинацията е най-силният научен метод да се справим с новата вълна. Ежедневно получавам доклад с броя на заетите болнични легла, броя на ковид пациентите в интензивните отделения, броя на заразените. Следим всичко отблизо и надеждата ми е, че ако успеем в следващите три седмици, ще можем да преминем през вълната от Омикрон без да затваряме държавата.

Дойдохте на власт като обявихте промяна, основният ви приоритет е корупцията, говорите за промяна в съдебната система. Бившият премиер Бойко Борисов често е обвиняван от опонентите си в намеса в съдебната власт. Как определяте разликите между себе си и него? Какво основно ви различава от предишното правителство?

Ние наистина вярваме, че корупцията трябва да бъде напълно изкоренена. Не вярвам в старите убеждения, че видите ли корупцията съществува, защото тя е част от културата или съществува защото е традиционна, че не може да бъде изкоренена, че трябва „малко да я намалим“. Това, което можем да направим, е да кажем: „Нулева толерантност към корупцията“. А важният въпрос е защо можем да го кажем. Причината е, че по време на предизборната ни кампания ние не взехме дарение от нито един бизнес с интерес към държавни поръчки. Цялото ни финансиране дойде предимно от 100% експортно ориентирани технологични компании, които са най-вече наши приятели. Така че ние не сме зависими да връщаме услуги на някого.

Зависите от приятелите си...

Приятели, които имат 100% експортно ориентиран бизнес, с други думи, това са хора, които после не искат да участват в държавни проекти. Защото корупцията се осъществява чрез държавни поръчки. Затова не набирахме средства от никого като потенциален клиент на държавата за възлагане на поръчки. Не сме сключили политически сделки с нито един човек, който ни е предлагал подкрепа в един или друг регион, не сме работили по никакъв начин с нито един от така наречените олигарси. Ние сме напълно независими да взимаме нашите решения и това е така от самото начало. Нямаме стари зависимости, които биха надвиснали над главите ни. И това ни дава възможност да излезем със силно мотивираната стратегия „нулева толерантност към корупцията“. В България никой не трябва да е над закона.

И вие смятате, че коалиционните ви партньори също застават зад това?

Убеден съм, че коалиционните партньори напълно разбират, че ние ще проявяваме нулева толерантност към подобни прояви. Поне аз го разясних на коалиционните ни партньори и смятам, че по време на разговорите ни те го разбраха и ясно заявиха, че тази коалиция ще остане на власт до тогава, докогато можем да поддържаме тази нулева толерантност към корупцията. Ако, да речем, един от коалиционните ни партньори изневери на тази позиция и това доведе до падане на правителството, така да бъде.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


186
Още по темата: Bloomberg LPКирил Петков
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
134
0
 
0
 
! Отговори
xaxsasбв преди 2 години
До Анонимен 118 - И не ми слагай думи в устата, никога не съм казал, че не ми пука за България. Напротив, обожавам държавата и ми е неприятно, че огромна маса от най-добрите ми приятели напускат. В провинцията не знам как е, но в София от набор 90 надолу поне 10-15% от българите са редовни пушачи. Да, може да е болестно състояние, но в никакъв случай не е криминална проява, а докато се третира като такава ще бъде най-разпространената форма на корупция. На всяка улица, във всяко село и град.
133
0
 
0
 
! Отговори
xaxsasбв преди 2 години
До Анонимен 118 - А не е ли по-странно, че от 150+ коментара съм единствения който говори по темата за корупцията и пише по тема засягаща над четвърт милион българи и техните домакинства? Не е ли странно, че марихуаната е най-голямото перо на сивата икономика, най-разпространената форма на рекет и никой в цялата държава не повдига въпроса при положение, че в целия цивилизован свят марихуаната е декриминализирана, а тук все по-млади деца лежат в районни, за удобство на шепа политици и дилъри?
132
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В мнение 121 херр Мюлер здраво е шамаросал харвардеца за неговата лексика и постоянните ПЪРВИ ПРИОРИТЕТИ, като че ли може да има и ВТОРИ, ТРЕТИ, ПЕТИ и т.н. ПРИОРИТЕТИ. Луканов - Ковчежника и Лилов - Идеолога подобни простотии никога нямаше да кажат.
131
0
 
5
 
! Отговори
Пантев преди 2 години
Тоя човек ги нарежда както беше едно време по партийните събрания - от всеки доклад обилно се сипеха :" ЩЕ...ще....ще...ще... " за зяпналите " в захлас " партчленове,а в същото време "другарите " си живееха в охолство и за тях нямаше ЩЕ,а имаше СЕГА ! Не виждам разлика от тогава и днес - никаква промяна!!! Всъщност промяна има и тя се изрази в позна тия ни от време оно постулат :" Стани ти да седна АЗ !!!" Инсинуации и нищо друго!!!
130
1
 
6
 
! Отговори
Диана преди 2 години
"брандът България", значи..Този човек може ли да посочи разликата между държава и фирма?! За него явно тези понятия се сливат! По-нататък няма смисъл да четете изобщо, а резултатът от такова управление е предопределен..Жалко за потрошените пари в Харвард - тези пари са крадени от нас! С тях можеше някой истински талант да се изучи там, а не такъв тапир да ми говори за брандът "България"! Но нали си е БСП и си вярва колко е велик, значи...БСП и СИЕ ВЪН ОТ ПОЛИТИКАТА!
129
1
 
7
 
! Отговори
Кармен Златарева преди 2 години
На тоя изкочил от нищото,по физиономията му си личи колко е гладен....Кои ли са зад него?
128
0
 
6
 
! Отговори
Джери Бадалуна преди 2 години
Аз не виждам не само някаква положителна промяна, но и желание за такава. Подведоха ли под отговорност виновните за лъже-прехода? От 1990г. та до днес заграбиха власта, ограбиха народа и си предават власта като на щафета....Басираме ли се че нито корупцията,нито здравеопазването,нито мизерното съществуване на повечето народ ще бъде оправено!....
127
1
 
6
 
! Отговори
Алооо преди 2 години
Баце кире аре бачкай стига дрънка. Ти се показваш повече от боко и файда 0. Айде свърши нешо градивно и тогава плямпай. Ние тия ги слушаме 32 години. Нямате време вече, на повечето хора живота им мина в мизерия.
126
3
 
4
 
! Отговори
Ваксините заразяват преди 2 години
Всяка си заслужава управниците. Когато има избори не отивате да гласувате за Възраждане, не ви касае - малко е повишението на цените на тока и на всичко останало - още трябва, докато ви дойде акъла
125
1
 
8
 
! Отговори
пияница мистик преди 2 години
Първи??? приоритет??? Ахахахахахахаха....ами така е, като си завършил online Харвард от компютъра е нормално да не знаеш, че водата е само мокра, а не по-мокра и най-мокра :)))
124
0
 
17
 
! Отговори
Realist преди 2 години
Чорапът недвусмислено каза, че повишаването на цените е за ваше добро. По-голяма гавра от тази има ли?
123
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ЧНГ! Дойде новата година а промяна няма.. към добро. Има увеличение на ток и всичко а вдигането на пенсиите е кьорфишек хаха за простолюдието което си мисли че му увеличили парите а пък те увеличили всичко т.е пак сте бедни и от пари и ДУХОВНО! ПОСЛЕДНОТО Е НАЙ ГОЛЯМАТА ВИ БЕДНОСТ
122
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ЧНГ ! А ! Какво стана. Къде е промяната? Дойде новата година а промяна няма. Само Ковид измамата и зомбитата биоробитите подчинени на Бил Гейтс лъгани от СЗО Фармация лекари правителства. Ха ха е това няма да ви се размине на човечеството че вървите с-у БОГ! вИЕ ПРОСТИТЕ И НЕВЕЖИ А ТИКАВА ИМА МНОГО 90 % ОТ НАСАЛЕНИЕТО които не четете нямате знания и осъзнатост по голям вирус от това няма за вас ДУХОВНО! И от настинка може да умрете .. но и смърт няма! Ако имунната ви система е слаба.
121
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Престъпната Тиква ограби бъдещето на поне три поколения българи! Редно е да завърши жалкото си съществуване в килията!
120
3
 
10
 
! Отговори
Emigrant преди 2 години
Набий си в петата мръсен,контаминиран,ямболски трън,а после питай защо си хванал сепсис и те тресе цялото тяло?!Ето това се случва за стотен пореден път с нещастната ни родина,бъкаща от 85ови им,бецили по Иво Христов!Държавата си цъкаше като швейцарец по времето на Борисов и щеше да става все по добре!Но подгонените от Темида мутри,олигарси начело с руския шпионин Грипена ни спретнаха пуч с помоща на добре отиграната изборна измама с хакнатите мадуровки!На снимката един Пълен П,ростак измамник!!
119
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Киро си го каза - КОРУПЦИЯТА СИ МУ Е ПРИОРИТЕТ.
118
0
 
0
 
! Отговори
Учуден преди 2 години
До Хер Мюлер: S.B., ти ли си !!!???
117
0
 
10
 
! Отговори
Herr Muller преди 2 години
И ако гуссин Косю Мишев чете този вестник, били бил така добър и честен пред себе си да ни светне относно причините да НЕ бъде допуснат в FPC, USIA - организация под юрисдикцията на Стейт Департмънт (Департмънт ъф Стейт) и Уайт Хауз във Вашингтон, DC & New York, NY, за да си дойдем на думата. С поздрав, Работил във въпросната организация. ;)
116
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 135 "+++ТЦЪ." Това означава, че вие като граждани нямате нищо против корупцията и даже я насърчавате. Толкова по въпроса.
115
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"A българите готови ли са да декларират всичките си доходи, да плащат съответните данъци върху тях, върху отдавани нелегално/полулегално под наем жилища, да не пазаруват в магазини без касови апарати и т.н.?"+++ТЦЪ. И що да го правим, за да има за ония там горе повече за крадене ли.