Дацов: Безплатните мерки в публичния сектор не са ефективни

"В рамката, която е показана и трите години сме близо до 3% дефицит"
24 яну 2022 16:20, Ния Христова
8
 
Финансовият министър Асен Василев обяви, че детските градини и ясли в страната стават безплатни от април, а детските надбавки и обезщетението за майчинство също се вдигат. 
 
"Всички тези безплатни неща в публичния сектор са неефективни. Научно доказано е, че тези мерки не работят и са плод на старанията на политиците, но не водят до почти никакви резултати. Това, което работи, е нещо, което не е просто мярка, то се постига много трудно, но е вследствие на усилен труд", посочи финансистът Любомир Дацов в ефира на Bulgaria ON AIR
 
Според него раждаемостта в България се е увеличавала единствено в тези години, когато хората са имали увереността, че нещата ще се развиват, дори по-бавно, но в правилната посока.  
 
"В рамката, която е показана и трите години сме близо до 3% дефицит, тоест има риск да изпаднем в процедура за бюджетен дефицит. Това автоматично светва една червена лампа пред ЕК и действително представлява пречка пред влизането в Еврозоната, ако бюджетът бъде реализиран с такива дефицити", каза още Дацов. 
 
"Обещанията, че ще оптимизираш администрацията и ефектът, който може да се получи, е, че няма как да компенсираш останалите мерки, ако не съкратиш публичния сектор. Едно от обещанията, което беше правилно, е прозрачността на бюджета. При положение, че нямаме регламентиран процес, държавата няма орган, който да планира на централно ниво, как точно се определят приоритетите на самите проекти", допълни Любомир Дацов. 
 
Няма криза, в момента България се върна във фаза на растеж, изтъкна той. 
 
Гледайте целия разговор във видеото. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
0
 
! Отговори
msm преди 2 години
Крадец!!!
6
2
 
1
 
! Отговори
ББ преди 2 години
До Ясен Желязковбезплатни...ама защо ни вземате за ***,Народа ни плаща през данъците си...ние решаваме кое да плащаме,да е "безплатно",раждането и образованието на Децата ни трябва да е "безплатно"...ще плащаме бре за да се раждат...да са образовани,да обичат България,да работят за просперитета им...да живеят в домовете на дедите ни...другото е еничарство,Бог да пази България!!!
5
2
 
2
 
! Отговори
Ясен Желязков преди 2 години
да си знаят цената и да работят. Ако трябва и денонощно. И че най-ценната инвестиция е в образованието. Не е добре да се протяга ръка за помощ. Голяма пара в тая ръка не пада.
4
3
 
1
 
! Отговори
Ясен Желязков преди 2 години
Нищо не трябва да е безплатно! Социализма се провали. За желаещите все пак съвсем късен соц - Венецуела, Северна Корея, Куба. Всичко си има цена. Преди 20 години нарочно не пуснах децата си на детска градина, не взехме и лев детски и помощи и - познайте какво стана. За Коледа 2021 синът ми, на 25 години, ми купи подарък кола, каквато аз никога не бих си купил. Разбира се, не става въпрос за недекларирани доходи, всичко е осчетоводено и данъците са платени. Та, научихме ги да не чакат помощи, а
3
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Който не иска безплатни градини, да плаща на частните градини. През социализма детските градини бяха безплатни. И сега са платени от общините, но има такса, която да натоварва и дразни хората.
2
4
 
1
 
! Отговори
СМЕХ... преди 2 години
Представям си , ква далавера ще е с тия "безплатни детски градини"....и как лелки и възпитателки ще мъкнат торбите с продукти у дома , а децата ше стоят гладни, само с филии с мас и лютеница за целия ден! ТЪКМО ЩЕ СЕ НАПЪЛНЯТ БЛОКОВЕТЕ НА ГОВОРИЛНИТЕ НА ТВ-тата , С ЛОКУМИ И ГЛУПОСТИ ЗА НАИВНИЦИТЕ...!
1
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кои детски градини стават безплатни и частните ли и в такъв случай да станат безплатни и старческите домове щото голяма далавера в тях никнат като гъби