Христова: Дано пенсионерите получат обещаното

Три варианти за пенсиите
Обновена: 27 май 2022 22:27 | 27 май 2022 22:27, Росен Стойчев
22

"Надявам се пенсионерите да получат обещаното и призова управляващите.
Още по темата
Трябва по-отговорно с артикулирането на информацията. Пенсионноосигурителната система е сложна и хората в пенсионна възраст не са длъжни да познават принципите." Това обяви някогашният социален министър Христина Христова пред Bulgaria ON AIR.

"Имаме три разнопосочни информации във връзка с осъвременяването на пенсиите от 1 юли. Преди имахме само това, което беше в Бюджет 2022 за 6,1%. Известно време се говореше за 21,6% увеличение, след това за около 20% и последно социалният министър каза: да си сметнат хората 10% + 60 лв", добави тя.

Три са вариантите за преизчисляване на пенсиите, стана ясно от думите ѝ.

"Единият е чрез коефициента за всяка прослужена година да имат по-висока тежест, другият е със съвременен осигурителен доход да се преизчислят пенсиите, а третият - някакъв коефициент да се извади, с който просто да се покрива инфлацията като извънредно преизчисляване на пенсиите", изброи бившият социален министър в ефира на Bulgaria ON AIR.

Според нея едно преизчисляване е добра идея, особено за средния осигурителен доход. Разчетите показват, че така до висока степен обират големите разходи между стари и нови пенсии,

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
10
 
18
 
! Отговори
Софиянка преди 1 година
В допълнение всеки е бил доволен по малко да му вземат от дохода, а сега защо ще взема 370 лева и как ще живее. Толко е внасял, Толко ще взема
15
13
 
7
 
! Отговори
Софиянка преди 1 година
Каквото са обещали са изпълнили. Дават се предложения, правата се разчети и максималното което разрешава бюджета се дава на хората. За първи път се дадоха Толко пари на хората, а старите играчи са и коментират, критикуват но не си спомнят колко малко се даваше при тях.
14
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За 40 г работа да вземеш 370 лв е голяма пенсии )
13
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Големият проблем за пенсиите е укриването на доходи от сега работещите. Това води до ниски пенсии за пенсионерите - сегашните и бъдещите. Една от главните причини за укриването на доходи е сегашната уравниливка на пенсиите заради минималната пенсия и тавана на пенсиите, което е свързано и с факта, че пенсиите не се преизчисляват всяка година.
12
3
 
24
 
! Отговори
Евроатлантик преди 1 година
Със 370 лв минимална пенсия се живее прекрасно в икономическа стабилна България,те няма да усетят скромното повишаване на цената на парното от 330%
11
6
 
18
 
! Отговори
Категорично преди 1 година
Само преизчисляване и за еднакъв принос еднаква пенсия. Другото е бъркане на загоряла каша и лошото е, че хората я сърбат.
10
3
 
14
 
! Отговори
така де преди 1 година
с две думи обещаното нема да го има . какво ше обяснява импексова на бузлуджа не знам :)
9
2
 
8
 
! Отговори
Щирлиц преди 1 година
Много мекотели взеха да изпълзяват от дупките си,явно наближават нови избори.
8
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До до 6 Точно това е проблема.Не е важен стажа а инфлацията. Решението е или като коменсират инфлацията или като не краднат повече чрез инфлацията. Проблема с инфлаията не се решава а се прехвърля на сегашните работници и после те ще останат без пари или нова инфлация ще им изяде вноските.
7
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 7 Не е разумно така защото са внесли много по-малко пари. Нали не искаме да се изравнят пенсиите а според колко е внесъл количество. Може да си работил 30 г. но не си внасял или си крил осигуровки и няма.
6
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тогава ще стане, че някой който е внесъл в 2020 г. повече пари от друг внесъл по-малко преди 20 г. ще вземе по-малко пенсия нищо че е внесъл повече пари от този преди 20 г. но има по-малък коефициент или е бил безработен. Не е справедливо.
5
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Догодина пак ще трябва да ги преисчисляват и пак с някакви коефициенти но това е само инфлация а идват и нови пенсионери след 2020 г. за които също не стигат парите.
4
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Прослужена година зависи пак от инфлацията, но тя е огромна за 20 години назад, а дохода пак зависи от инфлацията сега и инфлацията сега не е ниска пак. Само един е варианта като получат компенсация за инфлацията но остава проблема откъде ще намерят парите или ще има нова инфлация.
3
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тая кво се прави на ударена - казаха 10% от 1 юли и 60-те лв остават, само че вече няма да се наричат Ковид-добавка, а инфлационна
2
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Седесара Станчев каза вчера, че НОИ ше върже бюджета само след като повече пенсионера си идат и така няма да получават пенсия. Това им готвят я кови я нещо друго за рязане
1
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тая па коя е и в качеството си а каква коментира? Или разчита на къса памет!