Икономиката се превръща в заложник на българската политика

Икономисти: Пестим между 10 и 15 лв. при зареждане на автомобила
6 юли 2022 22:30, Анисия Иванова
14

Причината за намаляването на средствата по Плана за възстановяване е, че според Европейската комисия (ЕК) България има по-добри икономически показатели за първото тримесечие, отколкото при изготвянето на документа. Това заяви икономистът Юлиян Войнов.

"България доста сериозно се забави с приемането на Плана за възстановяване и развитие, и от тази гледна точка е по-важно средствата да бъдат използвани ефективно, а не тяхното количество", смята Войнов. Той допълни, че "едно от перата на бюджета, които буксуват, е точно капиталовата програма".

Според доц. Косьо Стойчев няма опасност България да продължи да губи пари по Плана.

"Официалните данни от миналогодишното преброяване на населението вероятно ще покажат, че темпът на намаляване е бил много по-голям от отчетените в текущата статистика", предположи ръководителят на катедра "Регионална и политическа география” към СУ "Св. Климент Охридски".

Съществува обаче опасност ЕК, водейки се от тези данни, да актуализира средствата, предвидени за страната ни. Доц. Стойчев бе категоричен, че България не трябва да пропуска възможността да получи транш още през тази година.

Относно потенциалните промени в настоящия План за възстановяване Войнов подчерта, че всяка една такава би изглеждала като неразумно поведение.

Още по темата

"Бавим се изключително много заради политическата турбулентност в момента. Усилията трябва да бъдат насочени към забързване на този план, отколкото към прекрояване", констатира той пред Bulgaria ON AIR.

Доц. Косьо Стойчев каза, че за пореден път икономиката се превръща в заложник на българската политика, а не обратното.

"Когато започна геополитическото противопоставяне между САЩ и Китай, много компании се обърнаха към Източна Европа. В момента има повишено търсене на работа, на взаимодействие, а също и на релокация на компании от Западна Европа, които засегнаха и България", твърди Стойчев.

Икономическият експерт е на мнение, че е напълно нормално макроикономическата програма да се обновява.

"България очаква средства и по фонда JTF за справедлив преход. Три региона в България трябва да стартират ускорена декарбонизация и преход към климатично неутрална икономика. Това са Стара Загора, Кюстендил и Перник", констатира той.

Относно решението за намаляване на ДДС на част от храните, Войнов е на мнение, че то ще доведе до задържане на ценовото равнище - не е ясно обаче дали то ще отиде изцяло при потребителите, или ще бъде поделено между тях и търговците.

"Чрез намаляването на цените за известно време ще се помогне на уязвимите групи. Допускам, че в началото на есента ще имаме нужда от нов пакет подобни мерки", коментира Стойчев.

Според него подобни мерки водят до отказ на приходи от публични финанси. Той счита също, че България не изследва достатъчно добре вътрешните си търговско-промишлени отношения, заради което няма информация за монополната ситуация на някои компании на българския пазар.

Обект на дискусия в студиото на Bulgaria ON AIR стана и отстъпката от 0,25 лева за литър при зареждане на гориво.

"Може да се каже, че тази отстъпка е контрапродуктивна по отношение на българската икономика.. Защото, когато намаляваме една цена, ние всъщност увеличаваме потреблението на стоката", заяви Войнов. Неговите изчисления сочат, че ако по-бедните граждани зареждат автомобилите си веднъж месечно, ще могат да спестят между 10 и 15 лева.

Икономистът отбеляза, че след въвеждането на мярката цените "на колонките" по бензиностанциите продължават да вървят нагоре, което "не кореспондира с движението на петрола на международните пазари, който през последните три седмици непрекъснато намалява".

"Търговците предварително калкулираха тази отстъпка, тъй като тя ще бъде изплащана от бюджета с определено закъснение от порядъка на 30-40 дни", каза той.  Доц. Стойчев отново припомни, че мярката не се отнася до бизнеса, а единствено до физическите лица.


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
6
 
! Отговори
рН преди 1 месец
"""""Икономиката се превръща в заложник на българската политика""" ------ Скоро още много неща ще ви станат ясни, смея дори да ви уверя, че Зимата дори ще получите Просветление! -))))))
8
1
 
2
 
! Отговори
ББ преди 1 месец
когато чакаш едни обществени...не правещ нищо,топлиш на вожда...,усвояваш и превеждаш в дубай..."бедните"бизнесмени,къде сте на Свободният пазар и Борсите моля?въпреки двойните си счетоводства покажете...удобното за вас,какво сте платили като данъци на финансиращата ви "бизнесите" България?...плащали на пенсионерите...нима те не ви плащаха безплатно образование,лечение,учебници,храна в столове,транспорт...и ги ограбвате сега..."бизнесмени"...крадци!!!
7
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не само в България ами навсякъде. В Америка икономиката отдвна е политика (войни, за да се поддържа ВПК), а отскоро и в Европа политиците от слугинаж се опитват да я затрият.
6
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Когато живееш в планова икономика това става, къв свободен пазар кви 5 лева.
5
0
 
2
 
! Отговори
Кашел Мърдохай дума преди 1 месец
Пари - Политика - Пари Прим !
4
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Аауеее, няма кой да бачка вече, уееее!
3
1
 
4
 
! Отговори
отCиднеиАавстралияя преди 1 месец
всичко в БГ е хъбове, платформи, портали, иновации, квантови компютри, крипто кралици, гуверньори, инфлуенсъри, апликейшани, форекси, облигации... абе как така ще спре тока или глад да има бе? Абсурд. С няква пшеница ли ще се занимаваме, стига глупости!
2
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Добро утро. Иде купонна система и баш Комунизмът, оня дето го бленувахте вие и Димитров. Място за пазарна икономика макар и неандерталска като нашата няма в Новия ред.
1
2
 
8
 
! Отговори
SS преди 1 месец
То пък една икономика.... ?! То пък и една политика......?!