Пеканов: Цените в лева и в евро от август, ако членството ни в еврозоната бъде одобрено

През март или април България ще поиска доклад дали е готова за членство в еврозоната
28 яну 2023 10:33, Елка Василева
245
Пеканов: Цените в лева и в евро от август, ако членството ни в еврозоната бъде одобрено
Снимка: архив, БГНЕС

Регулаторите в България трябва да вземат мерки още преди влизането ни в еврозоната, за да няма спекула от търговците с цените, както направиха отделни вериги в Хърватия, каза служебният вицепремиер по управлението на европейските средства Атанас Пеканов пред Нова тв.

Още по темата
Ако през юли бъде одобрено членството на България в еврозоната от 1 януари 2014 г., от август т.г. цените у нас ще бъдат изразени и в лева, и в евро.

Обикновено решението от страна на Съвета на ЕС за влизане се взема през юли, след това през август трябва да се случи въвеждането на цени в лева и в евро, обясни Атанас Пеканов.

Да, тече подготовката, тази седмица министър Велкова бе в Загреб, разговаря с институциите там и черпим опит как да избегнем част от проблемите, които са се случили, потвърди той.

През март или април ще поискаме доклад от Европа, който да каже дали сме готови за членство в еврозоната. Решението зависи от това дали ще бъдат покрити двата оставащи критерия - инфлацията, която продължава да бъде висока и трябва да спадне допълнително, както и трябва да бъдат приети 3 закони, за да бъде рамката ни като европейската. Видяхме, че в парламента има мнозинство за еврото, тези закони трябва да бъдат приети, предупреди Пеканов.

За момента датата за членството ни в еврозоната - 1 януари 2024 г., остава, но тези два критерия трябва да бъдат изпълнени в следващите месеци, допълни служебният вицепремиер.

Първият транш по Плана за възстановяване и устойчивост е вече факт, но парламентът задължи кабинета да предоговори условията в Европа. „Аз съм информирал Европейската комисия за решението на парламента. Обяснил съм им и ясната позиция на България, която е, докато ситуацията в енергийната сфера е такава – а именно въглищните централи правят изключително високи позитивни финансови резултати, които отчасти държавата използва и за компенсации, и се връщат обратно в държавата, докато българската енергетика произвежда ток и за други страни на Балканския полуостров, ние не можем да изпълним този ангажимент към момента”, обясни Атанас Пеканов.

По думите му следващата стъпка е да се подготви обоснована позиция на България защо тези ангажименти са невъзможни в текущата ситуация. Такава позиция ще бъде изготвена през следващия месец от Министерство на енергетиката. „Ние все още нямаме официален отговор, защото те търсят по кой точно член на регламента или по кой механизъм ние да вървим към едно такова предоговаряне”, каза още вицепремиерът.

Относно влизането на страната ни в еврозоната Пеканов коментира, че и преди присъединяването ни, и след него, регулатори като Комисия за защита на потребителите и Комисия за защита на конкуренцията ще трябва да имат много ясни действия в посока пресичане на нелоялни практики и спекулации.

„Аз видях информационната кампания – лъскава и добре подготвена, на „Възраждане” за техния референдум. Навсякъде те лансират един куп, според мен, митове и неверни факти, че ние ще се откажем от паричната си политика. Ами ние сме се отказали от нея през 97-а с влизането в Борда. Нещо абсолютно одобрявано от българското общество, защото донесе стабилност”, каза още вицепремиерът.

Това донесе стабилност на българския лев, трябва да направим следващата крачка на интеграция, за да можем да участваме в решения, които в момента само асимилираме, добави той.

„Ще повишим участието си в процесите, ще имаме възможност да използваме всички европейски инструменти по време на кризи, банковият ни надзор и банковата ни система ще бъдат по-силни“, обясни вицепремиерът.

Според него ще се повиши и кредитният ни рейтинг. Това по думите му ще доведе до намаляване на лихвите по кредитите, а влизаме в един цикъл, в който лихвите ще се покачват.

Пеканов отказа да коментира дали ще продължи да бъде вицепремиер и в следващия служебен кабинет.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


245
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Петканоовввв , спри да лаеш , чеееее някой ще те фане за гръцмуля и ще си хапнеш очилцата! Аман от продажно племе псевдодепутати!
81
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А в друга статия ни съобщават, че американците се гласят за война с Китай 2025. За кво ни е това евро? То освен, че се гласят да затрият света тия, та и по-хубаво да ни издоят преди това. А нема нужда, мерси!
80
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя ТЪ ПА НАР да ходи да въвежда еврото някъде другаде!!! Такива като този *** да фанат да се ГР ЪМ НА Т сами, щото като са тъгнали да плямпат ще ги гръмне бякой друг!!!
79
3
 
19
 
! Отговори
Сандо преди 1 година
е кой ще го одобри това евро като нямаме парламент, няма изгледи и да имаме
78
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не става дума за народа, него никой не го взема насериозно от нашите т нар политици.Въпросът е че и те са трагични.А това се вижда в ЕС.ЕС не ви ще, ни в Шенген нито в еврозоната.
77
7
 
29
 
! Отговори
КОНСТАНТИНОВ преди 1 година
КАКВО ЕВРО ЩЕ ВЪВЕЖДАТЕ ВИЕ СЛУГИ НА С.А.Щ, И Е.С.? ПИТАИТЕ НАРОДА НА БЪЛГАРИЯ ЖЕЛАЕ ЛИ ЕВРО И ИЗОБЩО ЧЛЕНСТВО В Е.С. И НАТО?СЪСИПАХТЕ НИ РОДИНАТА ВИЕ ЧУЖДИ СЛУГИ.
76
15
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако нямаше валутен борд, прехваления лев за който толкова се стискат нашите пишман - патриоти щеше да е с курс около 30 лева за евро, и щяхме да сме преживели още няколко Жан Виденови зими! ФАКТ!
75
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
80, голем демократ си се извъдил....
74
26
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не може да има референдум по такива въпроси при положение, че се доказа, че в България 80% са функционално и финансово неграмотни. Тук референдум може да има по въпроси примерно дали дадена улица да се казва Хр. Ботев или И. Вазов. Преди 89г даже и не питаха кръщаваха я Митко Палаузов или Цола Драгойчева и толкоз.
73
5
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е хубаво, ама ние като не искаме? Щото за тая еврозона се пънат само продажните ни политици и няква малка част от умнокрасивитета. Тия две групи не са представителна извадка и няма за кво да решават. Народът не иска еврото. По много причини. Кво ся, насила ли ще ни го набутат?
72
14
 
9
 
! Отговори
Референдум преди 1 година
Никога!
71
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А референдум кога?
70
5
 
31
 
! Отговори
баба мара преди 1 година
било неморално да купуваме газ от русия хаиде обратно във виена това момчеще ни довлече само неприятности да се маха докато е време скрита лимонка
69
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Имаме регулатори за това сме на тоя хал,то който си има пари лев или евро ме го бърка гадове
68
14
 
12
 
! Отговори
Русофилите преди 1 година
са за Еврото,но не сега, а като премахнат валутния борд! Да окрадът на хората спестяванията, като 1997!!!
67
6
 
22
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 1 година
Какво означава да си в евро зоната долу горе ще обясня по простичко. Все едно да си купиш апартамент в някой затворен луксозен жилищен комплекс примерно в някой морски курорт. Таксата ти на година да си.ползваш апартамента и басейна и спортното игрище в него и т.н екстри е 12 хиляди лева. Заплатата ти е две хиляди лева на месец. Половината от заплатата си ще плащаш за да имаш правото да живееш в този затворен жилищен комплекс. Ако искаш де, никой не те кара да си купуваш апартамент там.
66
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Начи жилищата и колите може в евро, и никой не протестира. Няма ли да се намери някой куражлия търговец да си сложи цените в евро и в левове още от 1 март?
65
6
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В еврозоната ще връщате дълговете на мързеливите гърци, че и песен ще пеете щото сте глупави
64
22
 
10
 
! Отговори
Да живее преди 1 година
Еврото!
63
4
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Медиите напоследък много го лансират тоя, явно той е избран от господарите да ни натика в поредното блато (еврозоната) от което после няма измъкване