Гълъб Донев при патриарх Неофит, благодари му за помощта

Премиерът поздрави главата на БПЦ за 10-тата година от неговата интронизация
21 фев 2023 15:39, Красимир Ангелов
16
Гълъб Донев при патриарх Неофит, благодари му за помощта
Снимка: Българска патриаршия

Негово Светейшество българският патриарх Неофит прие на среща служебния министър-председател Гълъб Донев, съобщиха от Българската патриаршия.

Срещата се състоя в сградата на Софийската света митрополия, а на нея присъстваха Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний, Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, Георги Кръстев, директор на Дирекцията "Вероизповедания" на Министерския съвет, Теодор Атанасов, началник на кабинета на българския патриарх, Емил Велинов, отговарящ за протокола при Светия синод на БПЦ, и Ангел Младенов, секретар на Софийската света митрополия.

Служебният министър-председател поздрави Светейшия патриарх по повод десетата годишнина от неговия избор и от неговата интронизация на предстоятел на Българската православна църква. Премирът Донев сподели, че служебното правителство подпомага и съдейства в работата и делото на Българската православна църква, като изтъкна помощта, отпусната от Министерския съвет за подпомагане на реконструкцията и реставрацията на Богословския факултет при Софийския университет "Св. Климент Охридски", помощта за Зографската света обител на Света Гора, за възстановяване на Банското крило в манастира. Благодари и за множеството благотворителни инициативи, организирани от Българската православна църква.

Гълъб Донев изказа благодарност към Светейшия патриарх, че по време на пандемията от коронавирус Църквата е била близо до обществото и е помогнала на хората да не се отчаят, както и за навременната помощ за бежанците, които миналата година бяха приютени в поделения на Българската православна църква - манастири и прицърковни сгради. Той също така благодари и за помощта, изпратена от Българската православна църква за пострадалите от земетресенията в Турция и Сирия.

По време на срещата митрополит Антоний благодари на служебния министър-председател за помощта, която българската държава оказва и на нашите общини извън граница и съдейства за укрепването на българските църковни общини в Западна Европа. Белоградчишкият епископ Поликарп пък запозна премиера Донев с множеството инициативи, които Софийска света митрополия реализира с благословението на Негово Светейшество патриарх Неофит.

Премиерът Гълъб Донев сподели, че държавата е помогнала и за дигитализация на архива на Зографския манастир. Целта е не само да бъдат съхранени документите от манастира, но и младите хора да имат възможността да се докоснат до писмени паметници, за които са чели само в учебниците.

Служебният министър-председател подари на патриарх Неофит диригентската палка на композитора и диригент Найден Тодоров, който в момента е и служебен министър на културата, а Светейшият патриарх подари на премиера Гълъб Донев икона на Майката Божия, като му пожела Св. Богородица да го пази и насърчава в добрите дела.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
0
 
! Отговори
ИЕдна преди 1 година
Кога БПЦ е била близо до народа и му е давала кураж, никога поповете гледат на народа като на ***.
12
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Този пък тръгнал да си прави ПР с попове.... Знаем че сте слуги на комунистическите служби. Не ставате!
11
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това не е Български патриарх, а Банкянски прислужник. Помним, помним ...
10
0
 
3
 
! Отговори
Ха,ха, преди 1 година
Набожно ЗКПЧ.
9
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Брадатите доносници са намислили нещо, това са такива лисици,че нямат равни. Ходеха при тиквата да му баят, като вдигне кръвното,а сега какво правят с гугут демирев,ръсят го със светена вода.
8
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
pak ste vi izhvarlim, tozi pat oste po-barzo.
7
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Чекисти от ДС в пълен контрол на Православната Идолопоклоническа църква и на кой Бог служите бе предатели.В Словото Божие Исус Христос казва за пределите че е по добре да не са се раждали справка евангелие от Лука на Последната вечеря в деня на Пасхата, когато Юда предава Исус Христос с целувка срещу 30сребърника.На вас доносниците колко ви плащаше ДС за предателство а Чекисти
6
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Слава във висините Богу, на земята - мир, между човеците - благоволение! Бог да дава мир на православния български народ и мъдрост на политиците, които го управляват!
5
0
 
3
 
! Отговори
Гълъб, преди 1 година
Защо не взе Борисов.Тий само по попове ходи
4
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да припомня: Патриархът НЕ пожела да се срещне по никакъв начин с Кирил Петков.
3
3
 
1
 
! Отговори
А ко каза преди 1 година
за промишления ток дето я дерАт църквата?! Ще продължава ли дрането?
2
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Алоу, кой си ти да благодариш от името на обществото, което никога не те е избирало и с което никога не си разговарял??? Каква помощ са оказали тези, бе?! Българската църква е набор от брадясали безполезни алчни нагушени ***, които никога не са помагали на никого, ни на бедни, ни на страдащи, на никого. Те не вярват в Бог, и им личи! Нищо не става от вас, мутри в расо!
1
1
 
3
 
! Отговори
Държавата е в КОЛАПС преди 1 година
В МВР ПЕРНИК И БОБОВ ДОЛ РАБОТЯТ ТЕРОРИСТИ ЗАНИМАВАТ СЕ С ИЗТЕЗАНИЯ И УБИЙСТВА ПО ОСОБЕНО МЪЧИТЕЛЕН НАЧИН!