Росен Христов: Все още зависим от Русия за АЕЦ "Козлодуй"

Над 40 от елементите са без алтернатива
26 мар 2023 11:03, Александър Попов
63
Росен Христов: Все още зависим от Русия за АЕЦ "Козлодуй"
Снимка: БГНЕС

"България все още зависи от Русия за редица части и оборудване за ядрената ни централа и с предстоящите планови годишни ремонти и други програми по поддръжка и експлоатация са ни необходими тези материали и услуги, затова беше гласувана тази дерогация. Дългосрочно търсим алтернативни доставчици, които могат да доставят това оборудване и части. Работим с всички държави, където има такива реактори, така че да обезпечим едни такива дълготрайни доставки. Другото е - презапасяваме се с такива части, които могат да се окажат рискови и да е трудно да доставим. Главното е да обезпечим енергийната сигурност на България и работата на АЕЦ "Козлодуй", заяви пред БНР служебният министър на енергетиката Росен Христов.

Той посочи още, че дерогацията не е еднократна и ще бъде необходима и напред, защото над 40 са елементите, които се доставят от Русия и са без алтернатива.

"В предложената визия за развитие на електроенергийния сектор служебното правителство предвижда изграждането на 4 нови ядрени мощности - 2 реактора на площадката на АЕЦ “Белене” и 2 в АЕЦ “Козлодуй”, заяви министър Христов.

По думите му трябва да се направи предпроектно проучване, което да включва анализ на съществуващото оборудване, което е на площадката на "Белене".

"Анализ на възможността то да бъде интегрирано в европейска или американска цялостна система за ядрена централа. На база на тези технически анализи можем да вземем решение какво да правим - дали да го използваме като част от нова система, построена с европейско или американско участие, дали да търсим продажба, или по друг начин това оборудване да влезе в експлоатация".

Решението ще бъде взето от Народното събрание, а служебното правителство ще предостави този анализ, обясни министърът не енергетиката.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Стига показвахте тия противни фиьиономии слугински
49
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя каква пенсионерка е назначил в НЕК за ръководител на човешки ресурси, която е бивш кадър на ЧЕЗ и сега умишлен съсипва националната ни енергетика, че даже гази и закона все едно и е бащиния. Кара хората работещи от години да кандидатстват за някакви нови наименования на длъжности, които ще изпълняват същата дейност и им слага 3 м. изпитателен срок. Явно е поставено лице, което трябва да разбие системата. ЧЕЗ винаги са ненавиждали националната енергетика и е ясно, че искат да я унищожат.
48
0
 
5
 
! Отговори
Зависимост даде преди 1 година
7 милрд. в бюджета, печалби от продажба на евтин ток. А си представете ако бяхме построили Белене и ЮП, Бур. АЛ. нефт директно от Русия и кавказкия регион. 2 реактора седят под брезент, площадката на Белене платена с народна пара и оборудването седят като паметници на безхаберието. Платихме арбитража в Париж, близо 2 милиарда неустойки. Благодарение на 3- г. безхаберие 3 жизненоважни проекта се закриха. После ще ми говорят за трохите от ЕС, а загубихме 90 милиарда от закритите 2 блока Козлодуй.
47
0
 
3
 
! Отговори
vale_karo преди 1 година
Уж влезнахме в Европейският съюз за да има "свободно движение на хора и капитали" ,пък какво се получи? Станахме зависими в пъти повече от всякога до сега.
46
0
 
3
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
Истинският евроатлангик не работи за комунистите-капиталисти! Той живее при баба си и чака пенсията и, за да си купи цигари и плати абонамента за ингернет.
45
0
 
1
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
До 48 "да е....ва продажниците Ви да е....ва" - продажниците са 90те % дето гласуват за ес и нато, а не политиците избрани от тях.
44
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако питате някой натовец от ПП че кажат че не е така
43
3
 
4
 
! Отговори
Гост3 преди 1 година
Зависими сме от Русия не само с АЕЦ, но и от всякъде, затова България е най бедната страна в ЕС
42
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Взривявай! Началниците от ЕС и без това искат да го затворим!
41
0
 
3
 
! Отговори
В първобитния преди 1 година
До 46 Анонимен Голяма мъка ви е че я имаме тая централа. Вривете я и се успокойте вече. . . . И сме окончателно извън третия свят, директно в първобитния строй! По начина на мислене на някои коментиращи сме по близо до първобитните отколкото до съвременноста!
40
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Обяснения, спорове със слугите на сащ са безсмислени, разбират единствено от бой с желязна тръба.
39
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Румен Абе тъ п ак, престани да пишеш глупости! Хабер нямаш за какво работи АЕЦ-а и как се отразява това на цената на тока. Ако АЕЦ-а се затвори, цената на тока автоматично ще стане двойна или тройна. Ама къде в плоския ти мозък може да се задържи полезна информация. Кънтиш на кухо.
38
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тази оттрепка е непоносима, не служи на България, а слугува на сащ.
37
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Все още?!? Все още не можете напълно да зависите от САЩ и това много ви разстройва, нали? Само дето в ядрените електрически централи САЩ са нула, но това не ви притеснява да ги набутвате в нашия АЕЦ
36
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По 2 за лев. Що не ги намалите малко тези реактори. Според експерти един блок се строй за 10 г. Освен това Уестингхаус не са строили АЕЦ от 15 години. Та не е ясно кой ще го построй, Русия няма да е . Между другото Русия строй в Турция и няма проблем. Само за *** е проблем.
35
3
 
2
 
! Отговори
Румен преди 1 година
До37. Много ревеш за руската централна. От нея ли взимаш пари . Да знаеш от мечка и рекичка не се взима.
34
4
 
3
 
! Отговори
Румен преди 1 година
Като си бивш канадец . Сега наш човек ли си . И какво ни интересува нас обикновенните българи какво ще става с руските реактори . Цялата централата работи на ИШЛЕМЕ за чужда държава , която е и враг на България. Която централа е дава ток на България ,а отчита печалби и ги изнася.
33
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ами от кого да зависим бре кю-тук- от уестингхаус ли дето не са построили и един реактор- ами направихте ни да зависим за домати краставици и ябълки от когото се сетите сега ще ни направят да зависим за тока пак така - коато ни закриха 4 реактора а другите два ще ги тъпчат с гориво на устингхаус за да се скапят по бързо провесването требе да ни е екстра
32
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това безмозъчно същество е за затвор.
31
3
 
12
 
! Отговори
До 33 преди 1 година
Но дори руснаците да решат да подновят лиценза, то той ще бъде само ако реакторите работят с руско гориво. Така че родните тикви ще отрежат и тоя клон, както е тръгнало.Между другото, АЕЦ Ловиза (Финландия) си работи с руско гориво и фините нещо хич не се напъват да го сменят с америчко...защо ли?