Емил Колев: Най-голямото ни постижение са хората, които работят в производствения център в Банкя

Интервю с директора на производствения център на Кока-Кола ХБК България в Банкя в навечерието на 15-годишнината на завода
Спонсорирано съдържание | 21 окт 2021 09:00, Красимир Ангелов
Емил Колев: Най-голямото ни постижение са хората, които работят в производствения център в Банкя

Заводът в Банкя е на 15 години, кои са най-големите предизвикателства и постижения през тези години?

За 15 години като част от Системата на Кока-Кола в България производственият център в Банкя премина през редица трансформации и разширения, като всяка една от тях в конкретния етап е била и предизвикателство за нас хората, които сме работили в тези моменти. Да произвеждаме качествен продукт за нашите потребитeли и клиенти е едновременно най-голямото ни постижение и предизвикателство. Като директор на завода, мога с гордост да кажа, че постижението ни са хората, които работят тук и дългогодишната им история с Банкя.

Минали сте през различни позиции в компанията, за да достигнете до тази на директор на завода в Банкя. По какъв начин Ви помага опитът от предишните позиции?

Винаги е добре да знаеш какво е естеството на работа и какви са проблемите на различните групи служители. Доверието в ръководството от страна на служителите не е даденост, то трябва да се извоюва и съхранява. Минавайки през различните позиции и работейки директно с различни колеги, смятам, че успях да се докажа, да спечеля тяхното доверие и сега да ми е много по-лесно. В работата ми през годините и с другите отдели в компанията допринася и за по-силно междуфункционално сътрудничество, нещо изключително важно особено когато говорим за постигане на резултати на завода.

Голяма част от колегите Ви в производствения център в Банкя работят там от дълги години – как мотивирате едновременно тях и по-новите колеги?

С нескрита гордост мога да споделя, че имаме колеги, които са част от екипа на завода още от построяването му преди повече от 15 години, а повече от половината ни колеги имат стаж над 10 години в завода. Тези числа и хората, които стоят зад тях, казват толкова много за атмосферата тук, условията за работа и отношенията, които сме изградили. Мотивираме се взаимно, чрез усилена работа, постигане на успехи и отбелязване на постиженията. Отборният дух е много важен в този смисъл - всеки се чувства горд и мотивиран да постига още по-големи резултати, когато е част от един печеливш отбор. Също така, ключов елемент е мотивацията на всички служители в завода е постоянното учене и развитие на способностите, внедряването на нови технологии и методи на работа. Накрая, но не на последно място, е и постоянното търсене на обратна връзка от всеки и бързото адресиране на проблемни ситуации, като премахването на различни бариери подпомага изключително работата на отделите.

Кои са най-значимите инвестиции, които са направени и с какво подобриха процеса на производство?

За 15 години от придобиването на завода инвестициите са огромни и започват още с придобиването на завода от Кока-Кола – инсталирана е нова линия за стъклени бутилки, разширен е складът. Най-значимата може би е новият сондаж за минерална вода, изграден през 2012 г., като при проектирането и изграждането му бяха взети предвид всички съвременни инженерингови и хигиенни изисквания. През 2015 г. заводът е разширен с почти една-четвърт, инсталирана е нова високоскоростна линия за производство на основните опаковки. Инвестиции се правят непрекъснато – както в хората, така и в мощностите и това ни позволява да поддържаме високо ниво във всяко едно отношение.

Темата за устойчивото развитие придобива все по-голямо значение през последните години в световен мащаб. Как е застъпена тя в производствения процес в Банкя?

Темата за устойчивото развитие е застъпена в производството още от самото придобиване на завода от Кока-Кола чрез постоянните иновации които въвеждаме, както в самото производство така и в продукта. Още помня силното вълнение което беше обзело всички в завода, когато въвеждохме т.нар. twist бутилка (по-лесна за смачкване и разделно изхвърляне), която спомага за драстично намаляване на обема на генерирания отпадък. В самото производство също постоянно се стремим да ставаме по-добри и да използваме по-малко ресурси за единица продукт на пазара, разходите на вода, ток и природна газ се следят на седмична база, а в някои случаи на дневна. Говорейки за енергия може би трябва да отбележим, че от 4 години заводът използва 100% зелена електроенергия, но нашите планове не спират до тук и вече се целим в това да станем изцяло въглеродно неутрални. Преди седмица групата на Кока-Кола ХБК обяви ангажимента си да постигне нетни нулеви емисии до 2040 г. по цялата си верига на стойност, а ние в Банкя като част от нея, също ще имаме своя принос в тази амбициозна цел. Гледаме на устойчивото развитие като на непрекъснат процес, който постоянно се стремим да подобряваме.


Спонсорирани публикации