Защо Сърбия изгуби Косово?

„На Балканите с кибрит не се играе“, но е важно кой го казва
18 фев 2008 20:10,
119
Защо Сърбия изгуби Косово?
„Патриоти“ срещу американското посолство в Белград. Снимка: БГНЕС

Имам един лош навик- когато се случват исторически събития, да ги следя по руската телевизия. Така поддържам едно прилично ниво (малко над плажното) на познанията си по един от любимите ми езици и се зареждам с търпение да изслушам гледната точка, която не споделям.

Ако е добре аргументирана- значи усилието си е струвало, ако пропагандата идва в повече- поне долавяш автентичния дух на Путинова Русия.

Вчера косовският парламент най-после прие декларацията за независимост от Сърбия и 24-часовият новинарски телевизионен канал „Вести“ отразяваше и анализираше доста подробно събитието.

Стилистиката на новините напомняше тази на Радио-телевизия Сърбия от 1999 година- „НАТО агресията“, „вакханалията по улиците на Прищина продължава“.

Един от поканените анализатори обаче, след дежурната тирада о, каква трагедия е станала, каза и нещо любопитно- „На Балканите с кибрит не се играе“.

Само че най-радикално настроените сърби вчера пак заиграха с кибрита. Към 14 часа няколкостотин сръбски военни запасняци прекрачиха административната граница на КПП „Недаре“ и се опитаха да влязат в Косово, но бяха спрени от косовската полиция.

После по офисите на ООН и ЕС в Митровица хвърлиха ръчни гранати. Кулминацията на гнева обаче настъпи към 16 часа в Белград- там над две хиляди протестиращи заобиколиха американското посолство, тълпата хвърляше камъни, нападна полицията, изпочупи прозорци.

После разрушиха заведение на McDonald's в центъра на Белград, счупиха прозорците на словенското посолство в Белград, скъсаха флаговете на Словения и на ЕС и провокираха безредици по една от централните улици в столицата- “Теразие”.

В центъра на Нови Сад също крещяха “Който не скача, е албанец” и се опитаха да нахлуят в словенския супермаркет “Меркатор”.

Когато по-носталгично настроените сърби се съберат на маса, те често имат една болна тема- Защо се разпадна Югославия?

И се започва с тирада от обвинения към Запада, американците, масоните, евреите и т.н. Всички останали, но не и собствения ти инат и шовинизъм. Югославия се разпадна най-вече заради логиката на политическо поведение, която беше съживена на вчерашните протести.

Сърбия, или по-точно Милошевич, загуби Косово преди 9 години най-вече заради репресиите на югославската армия и сръбските сили за сигурност в областта, заради стотиците убити и над 200 000 прогонени от домовете си албанци.

Впрочем реставрирането на духа на Югославия е проблем на сръбската преса и самото население на Сърбия. То има право да избира между носталгията от „пламенните“ речи на Милошевич и Шешел и пътя на евроинтеграцията.

Сърбите сами трябва да решат дали ще пеят хвалебствени чалги за гангстерския лидер Аркан или ще изберат бъдеще, подобно на Словения, която сега ненавиждат.

Но опитите да съживиш „аргументите“ на една пропагандна машина от времето на Милошевич, която хвърля вината единствено върху САЩ, ЕС и НАТО по страниците на руската и източноевропейската преса, са срамни. И са знак за лоша, къса памет.

Това е точно толкова рискован „прецедент“, колкото и провъзгласената независимост на Косово вчера.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


119
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
118
0
 
2
 
! Отговори
Натанаил преди 15 години
А иначе сърбите загубиха Косово, защото са ***. Когато е трябвало да си пазят земята, те са бягали на север, а после разни незадоволени *** като крал Александър, Йосип Тито и Слободан Милошевич се опитаха да компенсират двата века отчуждение с бой, ама не се получи. Когато загубиха областта, по "Радиотелевизиjа Србиjе" в продължение на една седмица вися голям надпис "Косово jе Србиjа". Хубаво де, повтаряха си го хората, ама нищо не излезе. И матушка Русия не помогна.Не може през цялата си история да колиш комшиите си в гръб, за да им вземеш земите, и после да хленчих: "Ама на нас ни развалиха териториалната цялост!". Развалиха ви я зер. Каквото се повикало, такова се обадило. Хак да ви е!С това християнско благопожелание завъшвам коментара си.
117
0
 
2
 
! Отговори
Натанаил преди 15 години
"Ще се отдели и Войводина.Ако си вземем Западните покрайни-а те могат и сами да дойдат при нас ще остане само Белградската община защото така е решил Билдербекския клуб"Приятелю, за да стане една автономна област независима държава, е нужен референдум. Маджарите са ми много симпатични, но са не повече от 15 % от населението, а другите малцинства - румънци и хървати - са още по-малко. Там сърбите са мнозинство (повече от 2/3) и няма да допуснат още едно териториално отделяне.Колкото до Западните покрайнини - забрави. Югославия (царска и Титова) неслучайно манипулира и репресира 70 г. българите в Македония, Сърбия и Косово - сега повечето от тях, завалиите, се мислят за македонци и сърби. Арнаутите са по-проклети и са мюсюлмани, затова не са били посръбчени.Като по-малък седях и гледах замечтано картата на "СФРЮ" и си мислех как ще остане накрая само Белградския пашалък, ама май няма да стане точно така. Сърбите частично са си свършили работата.Само едно не ми е ясно - защо сърбите масово ни мразят, а голяма част от българите са луди фенове на "православните братя славяни", които са ни прецаквали по-подло и от гърците? Несподелената любов е тъжно нещо...
116
0
 
2
 
! Отговори
Didi преди 16 години
Ще трябва след години да напишеш такава статия и за България "Защо България загуби Родопите"
115
0
 
3
 
! Отговори
Анонимно преди 16 години
Сега Сърбия загуби територия, но ние не сме по назад уверявам ви, след няколко години ще загубим половината България (южната), не знам как ще я нарекат ТУРЦИЯ или там др. име ще му измислят, ама ние сме на същото дереже , дори може и по-зле. Защо не отидете например в Кърджали, Хасково или там където има голямо малцинство турци, там ако не знаете аз съм израснала и сега не понасям, защото всеки говори на турски и веднъж когато бях сервитьорка в едно кафе ми казват на турски какво искат и аз естествено не ги разбрах и ги помолих да ми го кажат на БГ, ате ми отговориха "Как може да не знаеш турски - трябва да седнеш да го научиш" - те ни се подиграват в очите, а ние мълчим ОК. но си помислете, ще сме по зле от Сърбия и когато това стане и Южната България ни е призната за др. държава уверявам ви никой няма да каже обратното и всички ще приемат и никой няма да ни защити. УСПЕХ и дано ТОВА което казах не стане, но не вярвам.
114
0
 
2
 
! Отговори
buditel преди 16 години
Bravo, Kosjo ! Ot 20 godini sam v Germania i poznavam dobre vanshnata i politika, to4no si ja opredelil i ti.No kazi kakvo trjabva da napravim za da se zashtitjat Bulgarskite interesi,samo s pisane po forumite ne moze da zastitim realno Bulgaria.
113
0
 
1
 
! Отговори
Идея за България преди 16 години
ПЕТИЦИЯ ЗА РЕФЕРЕНДУМ!!!! България сега е поставена пред съдбоносен избор - дали да признае самообявилата независимост, автономната в република Сърбия област - Косово. Над България се оказва натиск от външни сила за признаване прецедента "независима държава Косово", а българските управляващи са склонни да го признаят, изхождайки само от своите лични и служещи на чужди държавни интереси. Нека ние-българските граждани им покажем верния път в защита единствено на българските национални интереси, чрез формите на пряката демокрация-РЕФЕРЕНДУМА. Като по този начин държава България ще каже НЕ на "нова държава Косово" и ще завоюва независима и неутрална външнополитическа позиция. Никой външен и вътрешен фактор няма право да отрече волята на Българския народ. Откритата на 24.2. 2008 г. от Гражданското Движение за реална демокрация в България-Идея за България ON-LINE ПОДПИСКА ЗА ИНИЦИИРАНЕ НАЦИОНАЛЕН РЕФЕРЕНДУМ ПО ВЪПРОСА ЗА ВЪНШНОПОЛИТИЧЕСКАТА ПОЗИЦИЯ НА БЪЛГАРИЯ ОТНОСНО ПРЕЦЕДЕНТА "НЕЗАВИСИМА ДЪРЖАВА КОСОВО" ПРОДЪЛЖАВА. ДА ДАДЕМ СВОЯ ГЛАС И НАРОДНА ВОЛЯ ЗА БЪДЕЩЕТО НА БЪЛГАРИЯ!Ще намерите и подпишете петицията в интернетния сайт на Движението .
112
0
 
2
 
! Отговори
Вихрен преди 16 години
Сърбия загуби Косово, защото през цялата си история е действала агресивно и несправедливо спрямо своите съседи - най-вече България! Който иска чуждото - губи и своето! Ние да не гледаме сега в чуждата паница - Сърбия ще си вземе своето - Република Сръбска. Ние да си гледаме нашето - Македония трябва да си я вземем.
111
0
 
2
 
! Отговори
шарл де гол преди 16 години
Наистина великите сили са правили своята политика към България и другите малки страни съобразно изгодата, която са МИСЛИЛИ, че ще имат. Но винаги след една балканска трагедия е следвала и такава европейска - войни, касапници, разорение. След всичко това на "големите" /Германия, Франция и др.п./им е дошъл акъла, вследствие на което сега европейските народи живеят като семейство. Но даже и в едно семейство всеки трябва да казва какво иска, гладен ли е и т.н. В момента имаме шанс ефективно да защитим интересите на българите и България в бивша Югославия, тъй като сме членове на семейството, а сърбите ще станат тогава, когато поискаме, пък и на всички им писна от наглите сърби. Трябва да направим това, вместо да ревем истории отпреди 100 години какви били великите сили. Всъщност истинските Велики Сили - Америка и Русия, винаги са били на наша страна. Например само американският представител е бил против подписването на Версайския договор и е казал ясно, че срещу Б-я се извършва несправедливост, и т.н., ит.н.
110
0
 
2
 
! Отговори
Грегъри преди 16 години
Абе 106, мисли ти бе отворко, не ми навирай Newsweek, аман от папагали. Newsweek са херувимчета на най- полицейската държава в света.
109
0
 
2
 
! Отговори
преди 16 години
БОЖЕ КАТО СИ ПРИБРАЛ ГРЕШНИТЕ ЗАЩО СИ ОСТАВИЛ СМЕШНИТЕ.
108
0
 
2
 
! Отговори
Наблюдател преди 16 години
Не се косете граждани. Югославия беше създадена изкуствено и трябваше по същата схема да я разтури т.н. "международната общност". Тогава било изгодно на великите, сега не е.Утре ако решат ще създат "Велика България", "Велика Албания" или Долно нанагорнище, каквото решат това правят. Жалко, че малко политици го разбират като например Борис III и бай Тошо. За награда и единия и другия бяха отречени от политическата конюнктура и националния манталитет.
107
0
 
2
 
! Отговори
Косьо преди 16 години
Това не е Милошевска пропаганда.Това,че великите сили умишлено вземат територии от едни балкански народи и ги дават на други.Това е една умишлено водена политика.Съвсем съзнателно водена.Да се насажда омраза между балканските народи,да се избиват те взаимно.А великите сили ще се надуват като посредници.Не можете толкова да им теглете една майна.Някога османска турция по същия начин е завладяла тия земи.Използвала противоречията ни.Великите сили искат сега тук да има едни малки нестабилни сържавици,със слаби армии и икономики.Поддържани изкуствено в режим на реанимация и зависими напълно от Запада.Когато нещо не са съгласни с него,той ще завърти кранчето с въздуха.И с тях е свършено-загиват.Води се нарочно една политика на двойните държави,за да бъдат рекетирани и изнудвани балканските народи.България-Македония,Албания-Косово,Сърбия-Че на гора,Гърция-Кипър и т.н.Западът нямаше никакво основание да отделя Косово от Сърбия.Милошевич направил това,направил онова.От колко време го няма Милошевич в Сърбия?Колко време мина от 1999година?Сега в Сърбия има демокрация и многопартийна система и отделянето на Косово няма абсолютно никакво оправдание/Не мога да приема църковната теза за първородния грях на Адам и ***,които ние сега изплащаме.А сърбите-вината на Милошевич.Нали при демокрацията уж вината е персонална,а не по наследство предавана?Западняците ни рекетират за своите си интереси,а вие това не го забелязвате.Подхвърлят ви някакви трохи и сте доволни.На нас българите ни вменяват като вина атентата срещу папата и убийството на Георги Марков.Ние трябва винаги да се чувстваме гузни и виновни.За да могат западняците да ни грабят както си щат. Сега имаме най-голямата територия почти на Балканите.Това много скоро ще се коригира.Замислете се затова.Вие на мястото на сърбите ще се радвате ли,ако вземат Родопите и Делиормана?Ще скачате ли от радост и викате-да живей демокрацията.
106
1
 
1
 
! Отговори
Tco03 преди 16 години
Пишат тук разни ***. ***, копнеещи за внимание. Ти му напишеш две думи, онова ти напише пет страници... Копнежът за внимание достига вече до извратени, до противоестествени измерения.Глупаците тръгват оттам, че са си внушили нещо. Прочели са някъде, че нещо е правилно и са го запапагалствали до припадък.Нямам да споря с глупаците. Така ги дарявам с внимание, а аз не желая да им бъда полезен.Ще им дам една препратка. Към списание Newsweek. Мнението ми за това списание е било винаги незименно високо.В това списание, ***, има статия. За Косово. Със заглавие "Another Failed State?" Четете. И дано да се научите поне мъъъъничко да мислите. Ама едва ли. Защото, другаю ........, ако можеше да мислиш, нямаше да си такъв ПЪЛЕН ***.
105
0
 
2
 
! Отговори
преди 16 години
observer,вие кой се опитвате да впечатлите с псевдо-интелекта си?Добре би било,ако искате да ви уважават,първо да се отнасяте с уважение към различните от вашето мнения.Много лошо впечатление оставяте у другите с арогантното си отношение.Особено що се отнася до умалителни думи и сарказъм.Лошо възпитание и бедна култура.
104
1
 
2
 
! Отговори
observer преди 16 години
За Косово се е говорило прекалено много, за да може да се мисли трезво и непредубедено. Всъщност разходките в миналото не помагат особено за бистрия ум, особено ако се вземе под внимание, че историята на тази област отдавна се е произнесла в полза на сръбската нация и държавност. Прокламирането на някаква фамозна, невиждана държавица без никакви други основания извън албанския тероризъм и древни наркотрафикантски традиции, в съчетание с "римската" политика на САЩ- разделяй и владей, е насочено не толкова срещу Сърбия, колкото срещу фундаменталните принципи на суверенитета. Прокламирането на Косово е удар тъкмо върху понятието за националната дръжава и териториален суверенитет. Този удар всъщност ще отекне най-силно върху сигурността на Балканите, а чрез тях- и върху Европа. Почти няма балканска държава без значително малцинство (с изключение на Хърватска, но това благодарение на национал-социалистическото й устройство през 41-45), и в този смисъл България, Гърция, Румъния, пък и Турция, са най-преките потърпевши от бандитския акт в Прищина. Ето защо България не просто трябва да отхвърли албанско Косово, но да е готова да помогне с всички възможни средства на Сърбия и нейната очевидно справедлива кауза. Всичко друго би било предателство на българските интереси. Защото е ясно, че след Сърбия идва ред на България, а след Косово- прогласяване на независима турска Кърджалийска държава.
103
0
 
1
 
! Отговори
observer преди 16 години
Статийката на "великия" Жоро, който разбира малко нещо от писане, и още по-добре- от полски, може да се сведе до една единствена "велика" и "дълбока" мисъл на тънката граница на нечленоразделния рев- "така им се пада на сърбите, ура!"Всъщност трябва да призная, че в явлението Жоре Савчев все пак има и нещо интересно и поучително. То се състои във факта, че за да станеш политически "анализатор" в България, трябва да обладаваш две безценни "дарования". Едното е да бъдеш абсолютно бездарен. Другото е да си верен на правилната международна и държавна политика под ръководството на другаря Буш. впрочем има и едно трето, сексуално добито дарование, което не се явява задължително условие за един "анализатор", освен ако жорето не е решил покрай великите конкурси да се яви и на политически кастинг. Както казваше един мой познат по тоя повод- "лявата писта е далеч по-бърза от дясната".
102
0
 
2
 
! Отговори
ss преди 16 години
Много зряла и интелигентно написана статия.Без глупав шовинизъм и излишни манипулации с емоциите .Хареса ми,защото искам да видя,че има и мислещи хора.
101
0
 
2
 
! Отговори
galabin преди 16 години
awe hora kvo se pla6ete vie tolkova ot tiq rqzani karabini turcite we.neka samo si pomislqt dori i za nqkva 4asti4na avtonomiq i 6a im otelim vola,neka si spomnim 4e prez 1910 godina bg armiqta e nabroqvala 30000 du6i,dve godini po kasno oba4e turcite sa qli darvoto ot 600000 armiq makar i pak da sa bili pove4e ot nas.neka se vdignat pak togava 6te vidite kakvo 6te stane.problema e oba4e 4e na6ite politici sa nekadarnici,nqma koi da sajivi bg dux 6toto ediniq politik e gazomiini drugiq tretiq pedofil i t.n.
100
0
 
3
 
! Отговори
стоян преди 16 години
Всичко можеше да се разреши през 1878г. с отеглянето на османската власт трябваше да изгоним всички турци от нашата родина,а също и албанците,които са безчинствали над българското население.Башибозука е бил съставен предимно от албанци,които са вършели злодействата като в Батак.Турците след Освобождението прогониха и избиха към 2млн. българи в Беломорска Тракия,за арменците също може да се каже,че са били подложени на геноцит от същата тази ***.А относно Кърджали,че била крепоста на Доган ще кажа,че в града Българите са повече от турците.Ако Българите там гласуват за една партия както правят турците,тогава ДПС ще си мечтае за власт в този град.Ако турците в Кърджалйиско си мечтаят за автономия,ще им кажа следното:предатели Възродителният процес ще ви се стори детска игра, този път прошка няма да има ще ви изкореним от нашата прекрасна Родина,защото вие сте вредители."Доказахте,че не обичате България ,така,че вън от нея.ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРИЯ.ОБИЧАМ ВИ БЪЛГАРИ!БЪДЕТЕ СИЛНИ!
99
1
 
1
 
! Отговори
sofia west преди 16 години
може да признаем кърджали за отделна република, само доган да си го поиска първанов веднага ще му се надупи!