Защо САЩ да защитават Европа, тя не се защитава сама

"FT": Американски "чадър" на сигурността няма да има вечно
8 апр 2015 21:30, Елка Василева
627
Защо САЩ да защитават Европа, тя не се защитава сама
Снимка: архив, Reuters

Защо му е на Вашингтон да защитава континент, който няма да се защитава сам, пише Робърт Каплан във Financial Times.

Политиката на отстъпки е много стара тактика в дипломацията. При определени обстоятелства тя може да бъде обоснована, но не и като поведение на цял един континент. И все пак няма друго определение, което да обрисува по-добре всеобщата нагласа в Европа от "политика на отстъпки".

Говори се, че европейците ценят висока свободата, но не искат да жертват нищо за нея. Само няколко от 28-те държави членки на НАТО харчат по 2 процента от брутния си вътрешен продукт за отбрана, което е изисквано от алианса равнище. Когато Русия на президента Владимир Путин подкопаваше стратегически значимата държава Украйна, те стояха и гледаха.

Това е в пълен унисон с неспособността на Европейския съюз да се справи със своите собствени икономически трудности.

Каквото и да се твърди, всяка от членуващите в него страни си следва своя собствен национален интерес, без да пита кое е най-доброто за Европа. Този проект съществува вече десетилетия, но все още не съществува страхопочитание към лоялността към Европа. Просто няма по-голяма цел или нещо, за което да се бориш, освен да осигуряваш добър живот чрез условията на социалната държава.

Европа бе сведена през десетилетията до регулаторен режим. Но един ред, основан на правила, колкото и да защитава правата на отделната личност, не може да замени убежденията – той по-скоро трябва да надхвърля големите и непоклатими национални цели. В Брюксел може и да има такъв наднационален консенсус, но на "европейската улица" няма.

Поради слабото им усещане за национална цел европейските елити в няколко страни отстъпиха доста позиции на крайната десница или на крайната левица, което имаше за последица лумпенска и популистка форма на национализъм.

Елитите често пъти са притиснати между чука и наковалнята, търсейки начин да направят отстъпки както на Путин, така и на техните собствени доморасли екстремисти. Лумпенският национализъм, пораженчеството и латентният антисемитизъм вървят ръка за ръка.

Европейските елити са постисторически. Да живееш в историята, означава да живееш в свят на постоянна заплаха, където няма нощен пазач, който да бди за мира между страните, така че страните трябва сами да го поддържат, запазвайки баланса на силите. Но 70 години Европа разчиташе на САЩ да прави тъкмо това - да гарантира сигурността й така, че тя да може да харчи относително малко за отбрана и относително много за осигуряването на добър живот. Седемдесет години са доста по-дълъг период, отколкото от края на Наполеоновите войни до избухването на Френско-пруската война - или от края на този конфликт до избухването на Първата световна война.

Този американски "чадър" на сигурността обаче няма да го има вечно. Липсата на решителност в политиката на Барак Обама по отношение на Путин, за която се говори, е възможно да свидетелства не толкова за външната политика на американския президент, колкото за постепенна промяна в американската гледна точка изобщо. Защо й е на Америка да защитава континент, който няма да се защитава сам?

Скоро и последните американски ветерани от Втората световна война ще са починали. Евроориентираните елити, които влияеха на външната и отбранителната политика във Вашингтон, постепенно биват замествани от интелигентни млади мъже и жени - много от които деца на имигранти от Азия и Латинска Америка, всеки от тях със своя семейна история и емоционални приоритети. Този процес съвпада с предизвикателствата в сигурността и възможностите за САЩ извън Европа, особено в Азия, където съюзниците на Вашингтон са склонни да поддържат силни и боеготовни армии.

Или да вземем например Израел - страна, към която американската общественост вече повече от половин век изпитва непоклатима симпатия, без значение от действията на често пъти заблудени израелски политици, които затрудняват американската политика. Това /наред с други неща/ е резултатът от твърдата национална решителност на Израел и смело демонстрираната от него готовност да се самозащитава.

"Смел" обаче не е определение, което може да се използва за политическата класа в Европа. И освен ако това не се промени, никой американски президент няма да се ангажира с Европа, както предшествениците му по време на Студената война.


* Авторът е старши сътрудник в Центъра за нова американска сигурност

/БТА/
 


627
Още по темата: САЩЕвропа
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
243
0
 
0
 
! Отговори
zews преди 7 години
Защо ли са тези крокодилски сълзи за Европ?.САЩ ще пазят Европа.!? САЩ(ЦРУ) забъркват кашите и после гледат сеир и се намесват.Много оръжие произвеждат.Трябва някъде да се изразходва.КЪДЕ??? По далеч от САЩ-Африка,Арабските страни.Сега Украйна.Важно е да се създаде повод.После е лесно за тях.
242
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До украинец От първият път познай -коя е най изостаналата държава в ЕС . С по малки заплати и от Бурунди и от Лесото и от Руанда и от Бряг на Слоновата кост и от Гамбия и от.........Северна Корея ? Браво....позна .....България. Е, и в Украйна им увиснаха сополите повече от нас . А ,само сланина щяха да продаватв ЕС и щяха да живеят по-добре .Гладна кокошка просо.... А ,,рухналата ,,Русия вдигна досега с 22% пенсиите ,не като у нас ,,по швеицарското правило,, т.е. -гол пръст!
241
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Той Наполеон беше отворил уста да лапне целият свят ,а краварите и ,,богоизбраните ,,са отварили и задника си ,освен устата.Никой не ги е молил да ни ,,защитават,,даже и от Северокорейски и Ирански ракети . От тях кой ще ни защити?
240
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Просто след Германия и африка идва ред на Европа.Кафявите *** са като *** не се ли отървеш от тях в началото после отърване няма!
239
13
 
7
 
! Отговори
ukrainec преди 7 години
Тези които не искат янките тука или в Украина например,да не говорят от името на всички.Ние 96 % от българите искаме все повече и повече янки тук. Аз Русия ли ще уважавам повече дето има няма 10 хиляди българи или Америка дето има половин милион ?Да не говориме,че България е в НАТО и Европа ! Който не иска янки--чамадан,вокзал---Москва !!!
238
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Янките да си налягат търтиците в щатите и да ни се махат от главата. Ние си живеем с комшитата и няма какво толкова да ми вардят тук. Чупката, янки!
237
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
CNN съобщи че руски хакери са разбили някаква секретна система на цру, на запитване за коя степен секретност става въпрос-последвал отговор,че не могат да отговорят на този въпрос,но потвърждават че оставена руската следа, на което хакерите са отговорили"да ,след 43 размер и от наши валенки", Това не е виц
236
2
 
2
 
! Отговори
до украинец преди 7 години
*** крими случки ги пълно навсякъде,така че да не спекулираме с подобни неща,,,
235
10
 
3
 
! Отговори
украинец преди 7 години
До Анонимен-------------------Не ни трябват туристи,след които намираме деца в куфари и майките им на части разхвърляни.
234
16
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 401 ----------------------Екипажът на Доналд Кук не беше чувал за случката в Черно море ,която уж се случила с тях,но когато разбраха о интернет, все пак признаха че един моряк се е нас**л ,но уточниха че той и без това си е бил в тоалетната по тоз въпрос.Голямото нас***не във историята е през 1941-три милиона руски войници предали се на германците до битката за Москва и от тях доста с изцапани ***.Но не всички разбира се защото 1 милион и половина минават на страната на Хитлер.
233
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хитро е,чак сълза пуснах,,,какво щяхме да правим без сащ? и ЕС са слаби, и евреите не са далновидни,,,е за това сме при вас ,за да ви защитим,,,Плача от умиление,,,те спасиха виетнам,либия,сирия,украйна,,,Плача пак,,И накрая вадя среден пръст и им казвам"ето ви,тарикати" щото знаем каква е всъщност истината,щото не са превели правилно и не е пълно думите натоз г-н,а фрапиращото в тях бе следното,че всеки с гономност ще изпълни всичко,което те ще ни заповядат та дори и ще ни се кланят затова,
232
17
 
4
 
! Отговори
украинец преди 7 години
Всяко чуждопоклонничество по принцип е вредно-вредно е германофилството,англофилството,американофилството.Но все пак това е нищо пред русофилството и особено пред путинофилството,защото зомбирания филл не просто се покланя пред една чужда държава,ами той се покланя пред най изостаналата и опасна феодално-робовладелска по същество държава,изправила в момента целия свят на нокти.Дали няма и севернокорейофили и ислямодържефили в БГ? Няма ли служби за сигурност в таз държава ?
231
26
 
1
 
! Отговори
украинец преди 7 години
Америка спаси Европа от фашизма,комунизма,сталинизма и хитлеризма.Ще я спаси и от рашизма и путинизма.
230
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Статия за пред американския електорат. Европа няма проблем с Русия, а САЩ я притискат да им вади горещите картофи.
229
4
 
36
 
! Отговори
аз преди 7 години
Не разбрах откого ни защитава Америка . Има ли в света по-голям терорист от Америка ? Тия *** запалиха целия свят , но ни защитават ? И това ако не е зомбиране , здраве му кажи . Най-големите убийци защитават Европа ? !!!
228
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Че защо да ги доближават с жива сила? То е много скъпо. Бой по ушанките и толкова.
227
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Четапостовете и ми става ясно че пак на нас ще остане да набием ушанките. То и друг път се е случвало, ама първо са правели големи поразии. Че и Европейците не се замислят ами се надяват на буфера от источна европа дето си знае рашките. А *** си знае своето. Всичко наведнъж не става. Сега конфликт в Украйна, Миналата година превратче в БГ. Сега си играем на Руска Рулетка кой ще бъде следващия. Я ние, я накой от прибалтика. Барута трябва да бъде сух! Бойко трябва да върне военното обучение в учи
226
0
 
1
 
! Отговори
ММ преди 7 години
До АнонименСлабо, слабо. Не ти се получава. Май скоро ще започнеш да обвиняваш всеки с различно от твоето мнение в някакви пропаганди и заговори. Това плюене не помага на никой, но ти май друго не искаш да правиш.
225
5
 
2
 
! Отговори
Скептик преди 7 години
До "юбералес"Тово дето го пишеш е хубаво, ама и ти не си вярваш, че ще стане !За съжаление ЕС е потънал, в самодоволство, че може всичко да постигне с разговори и взаимни компромиси. Но това е все по-трудно. ОПЕК искат все по-високи цени, КИТАЙ прави финансова експазия, РФ търси подчинение и монополни цени, а за ИД да не говорим...Свободата и просперитета трябва непрекъснато да се защитават.
224
0
 
2
 
! Отговори
hahah преди 7 години
***?***??????????????Кой си ти бе пич?хаххахаххахаххахахаххаххахахаххахаах