Британските пенсионери в плен на куп съблазни

Промени в законодателството отварят пред тях невиждани хоризонти
9 апр 2015 18:55, Елка Василева
25
Британските пенсионери в плен на куп съблазни
Снимка: архив, Reuters

Промените в британското пенсионно законодателство, току-що влезли в сила и широко рекламирани от правителството, отварят пред пенсионерите невиждани хоризонти.

Според новите правила при някои видове пенсии правопритежателите могат веднага да получат накуп значителната сума, трупана дълги години, и да я използват по собствено усмотрение.

Но може да стане и друго - да се лишат от всичко спестено и да затънат в мизерия, пише Би Би Си.

Досега при пенсиониране след приключване на кариерата британските пенсионери можеха да разчитат на постоянен доход - стига да са правили редовно вноски в своя пенсионен фонд.

Разгулен живот в залеза на дните

В кралството има три вида пенсии: скромна държавна от 170 лири седмично, но се дава на всеки, който си е плащал данъците и социалните удръжки независимо от събраните суми; пенсия, плащана от компанията работодател на пенсионера; частна пенсия, която човек може да избира по свое желание.

При последните два вида с пенсионните натрупвания се купува анюитет (гарантирани редовни парични плащания на равни интервали от време), от който впоследствие се плащат годишни фиксирани суми.

От тази седмица обаче хората, навършили 55 години, могат да вземат част или всичките пари, събрани в пенсионния им фонд, и да ги изхарчат, както пожелаят.

Това безспорно им дава свободата да се разпореждат с парите си - носи обаче риск да загубят една част или целия си гарантиран месечен доход.

Британският печат отдавна разказва за пенсионери, решили да похарчат внезапно споходило ги богатство за луксозен автомобил или океански круиз.

И наистина - ако едва навлязъл в пенсионния период от живота, някой изхарчи твърде много от спестеното? Не го ли чака нищета в края на житейския път?

Във Великобритания, както и в цяла Европа, старците вече живеят по-дълго. Финансово погледнато, резултатът е постоянна нужда от пари в брой.

Правителството признава, че има проблем, и предлага на всички желаещи безплатни консултации (навярно в стремеж да ги разубеди, ако замислят да изхарчат всичко наведнъж).

Критици на новото законодателство обаче предупреждават, че хората, които решат да прахосат парите, трупани с години, може да останат без пукната пара и пак да търсят помощ от държавата.

Впрочем, за развлекателната индустрия и други бизнес отрасли новите правила са добре дошли. Британските туроператори например честно споделят, че "времената са великолепни" за техния бизнес. Нищо чудно: с круизните кораби пътуват предимно пенсионери.

На приходи от "белокосия" сегмент залагат и бизнесмени от други браншове. Компаниите, предлагащи мебели и обзавеждане за кухни и бани, а също продавачите на луксозни коли потриват ръце и предвкусват печалби.

По данни на застрахователната фирма Saga, обслужваща "хората над 50", близо 22 процента от пенсионерите, за които важат новите правила, планират да изхарчат събраните пари.

В Австралия, въвела преди време подобни норми, само един на 25 души си купува анюитет. Останалите си вземат парите и ги харчат кой както предпочита.

Всичко или нищо?

Независимо от новите рискове британските пенсионери си остават сред най-защитените в света.

Те се радват на множество привилегии - от безплатни карти за автобусите и метрото (извън пиковите часове) до специални добавки за отопление зимно време и ексклузивни спестовни сметки с високи лихви.

Но ако днешните пенсионери са добре, как стоят нещата за техните внуци?

Финансовата криза от 2008 г. ликвидира много работни места и замрази заплатите.

Скорошна анкета показва, че 20 на сто от жителите на Великобритания изобщо нямат спестявания и живеят от заплата до заплата.

Мнозина се страхуват, че заради поскъпването на живота просто ще останат без пари, които да внесат в пенсионен фонд.

Тъкмо с оглед на тези опасения властите задължиха компаниите да предлагат на персонала пенсионни схеми.

Засега служителите имат право да откажат този вид пенсия, но през 2017 г. концепцията ще бъде преразгледана.

Защото в обозримо бъдеще държавните пенсионни плащания ще достигнат стотици милиарди лири, съответно правителството може да направи удръжките за частни пенсионни фондове задължителни.

Но децата и внуците на днешните пенсионери могат с право да завиждат на своите старци, къпещи се в нечакания разкош: щом дойде редът им, май няма да имат този късмет.
 

/БТА/


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
4
 
! Отговори
8 преди 5 години
До Анонимен

14, АКО СЕГАШНИТЕ ПЕНСИОНЕРИ НЕ СА РАБОТИЛИ ЕДНО ВРЕМЕ,А САМО СА СИ КЛАТИЛИ КРАКАТА,СЕГАШНИТЕ ТИ ДРУГАРЧЕТА НЯМАШЕ ДА ИМА КАКВО ДА КРАДАТ,КАКВО ДА РУШАТ,НЯМАШЕ ДА ИМА ГОРИ ДА СЕКАТ!ОЩЕ МНОГО ИМА ДА СЕ ЧУДИШ С ПУДЕЛСКИЯ СИ МОЗЪК ЗАЩО ИМА НАВОДНЕНИЯ,ЗАЩО ИМА СВЛАЧИЩА , ЗАЩО В БЪЛГАРИЯ ОТ 25 ГОДИНИ НЯМА РЕД! НО ЗА ДА РАЗБЕРЕШ ТОВА ТРЯБВА ДА ИМАШ ПОНЕ 1 ГЪНЧИЦА НА МОЗЪКА, АТВОЯТА МОЗЪЧНА *** Е ГЛАДКА КАТО КОРАТА НА ЛЮБЕНИЦА!
17
1
 
2
 
! Отговори
До Тъпанар 14 преди 5 години
Пропагандата ти е изпила мозъка.
16
2
 
13
 
! Отговори
ФАШИСТ преди 5 години
какво да кажа с моята пенсия , още съм здрав та живея в планината и тя ме храни и колкото ми даде Бог - толкова . Желая на всички пенсионери здрав дух и дълголетие , да се радват на внуци и правнуци !
15
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Zacho ni zanimavate s gluposti vigte kak giveat nachite pensioneri i kak che giveem nie ako vaobche dogiveem do tam s tezi skapani prodagni politici
14
4
 
11
 
! Отговори
pencho преди 5 години
Някакъв долу писла, че чехите живеят добре :) На статистиката ако се доверяваш - живеят и спор няма. Ама просто успяват да си покриват разходите. Май не си стъпвал в Чехия. Живеят малко по-добре от нас. Чехия е по-скъпа страна от България ,а заплатите са 600-800 евро. Кво живеят добре? Хората в Прага да. Ама другите взимат масово по 500 евро. Живеят добре друг път. Просто не умират от глад кат нас.
13
1
 
8
 
! Отговори
fff преди 5 години
Още римляните са казали: Доброто старо време. Това което е било никога няма да бъде. Може за някой да е по-добре, но като цяло за нормалния човек става все по-трудно да оцелява.
12
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
SEGASHNITE PENSIONERI V BALGARIA,PO VREMETO NA KOMUNIZMA SI KLATEHA KRAKATA,NE RABOTEHA,AMARZELUVAHA.
I TEZI PENSII SA IM MNOGO,A MOGE BI NE TRIABVA DA POLUCAVAT NISHTO.
TE DOVEDOHA BALGARIA DO TOZI MIZEREN GIVOT.
11
2
 
22
 
! Отговори
пенсия преди 5 години
И ние бяхме като вас и вие ще дойдете при нас.
10
9
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
чехите живеят добре
днес президента им каза че ще приеме американския посланник
ако обама приеме чешкия посланик
ама президент а- не екато нашата ирландска пастирка
ами избират когото трябва и живеят добре
*** няма да ви го напише това
9
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На всички виновни за положението у нас им пожелавам да прекарат последните си години в същата мизерия, на която обрекоха българските пенсионери.
8
1
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
на стари години в България мизеруваш като куче
7
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
2,ри
Знам му я къщата на англичанина това е по пътя Варна- Бургас и те са двама англичанина в съседство. над този англичанин има един друг и има голям сателит 2 метра. Иначе англичаните не са прости...гледката е неверояъна от тези къщи на тия- морето е на 6-7 км и се вижда а до него Балкан. лудница...страхотна красота
6
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
когато те крадът политици няма как да си добре
5
2
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
наште родители са подложени на унижение всекидневно
4
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
хората измряха тук от грижи проблеми безпаричие
3
0
 
5
 
! Отговори
Пенсионер от РБ преди 5 години
Не те , а ние сме разгулени. Те не могат да се израдват както това се случи преди два при нас. Всички получихме по 20 евро гювеч, а при тях на-най мочо пинджугар. На всичкото отгоре получаваме и пенсии по 75-80 лева.
2
2
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Има един англичанин в село Баня Варненско. Живее е една бяла къща на главното шосе ио има басейн. Питал съм го веднъж каква му е пенсията. Вика ми 1500 паунда. Това са към 4000 лева. И няма да живее ли в България. Тоя съм го виждал да чака младо момиче 25 годищно от селото до входа си. Англичанинът е на 61.
1
7
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
България е кръгла нула