Ще се включи ли Русия в "арабска НАТО" срещу Ирак, Сирия?

Москва може да стане "сив кардинал" на алианса
6 юни 2017 19:36, Елка Василева
61
Ще се включи ли Русия в "арабска НАТО" срещу Ирак, Сирия?
Снимка: архив, Reuters

След посещението на президента на САЩ Доналд Тръмп в Саудитска Арабия едва ли не всички експерти заговориха, че под егидата на Вашингтон се създава т. нар. арабска НАТО. Идеята всъщност не е нова, поне защото няколко години бе лансирана на словесно ниво, макар да не доби плът.

Странно - спънки създаде и правителството на предишния американски президент Барак Обама. То се дистанцира от Рияд и Тел Авив - главните заинтересовани страни в проекта за формиране на арабски алианс, целящ премахване на иранското влияние в Близкия изток и сваляне от власт на сирийския президент Башар Асад. Двата плана навярно са имали и още по-далечен прицел - "да залезе" звездата на Русия в региона, пише Росбалт.

Тогава нищо не стана, но замисленото май се сбъдва сега. Тръмп отхвърли дипломатическата етикеция и не спази традицията, повеляваща след встъпване в длъжност да избере за първо посещение съседна страна (Канада или Мексико). Реши да не се товари с "условности" и замина първо за Саудитска Арабия, напълно "забравил" как доскоро "ислямофобстваше", обсипвайки с обиди мюсюлманския свят. Какво толкова, прагматизмът и бизнесът са най-важното, а етикецията е "химера", която пречи да постигнеш целта и да тръгнеш напред.

Още по темата

А той стигна далеч в Рияд. На Обама "не му стискаше" да изтръска от Саудитска Арабия 350 милиарда долара - лъжица тъкмо за Тръмповата уста. Точно толкова струва десетгодишната сделка между Вашингтон и Рияд за доставка на разнообразни оръжия за саудитците. Хлъцнаха даже самите американци, но Тръмп дори не мигна: в светлината на "новата антитерористична политика" на САЩ и с оглед на европейското охладняване към американските войни Вашингтон ще ги води с чужди ръце - с тези на близкоизточния военен алианс.

Основни фигури в новия военнополитически съюз според американски експерти ще бъдат Саудитска Арабия, Египет, ОАЕ и Йордания. Възможно е да участват също Пакистан, Малайзия и мюсюлмански държави от Африка. Президентът Ердоган е слабо предвидим, тъй че всеки момент може да ги последва и Турция.

Очаква се "арабската НАТО" да воюва с Ирак, Сирия и Йемен, но най-вече с Иран, който има силно влияние върху тези три страни. Израел има интерес "арабската НАТО" да бъде ефективна; по разбираеми причини няма да се включи в нея, но ще й предостави подкрепа и съдействие.

Ще изтъкнем, че новият блок се създава на фона на общите усилия на Русия, Иран и отчасти на Турция, насочени към политическо уреждане в Сирия. Въпреки това - а по-скоро поради това, САЩ все така обвиняват Иран, че подкрепя тероризма в Близкия изток. Тези обвинения засягат косвено и Русия като деен участник в алианса с Техеран. Иран тутакси отгатна какво цели Тръмп - не да се бори реално с тероризма, а да изкопчи от Саудитска Арабия възможно повече пари, обещавайки "да се сдуха" ИРИ на световната арена.

Изобщо се говори, че 350-милиардната сделка с Рияд е част от бизнес пакета, предназначен от Тръмп за държавата, готова да се лъже сама, водейки непримирима борба с Иран, който отне от Саудитска Арабия лидерството в Близкия изток с ядреното споразумение и свалянето на част от антииранските санкции.

С други думи, идеята за създаване на "арабска НАТО" е кажи-речи подсигурена с пари; мнозина обаче не вярват алиансът да действа ефикасно, защото фактически става дума не точно за арабски, а за сунитски военнополитически блок. Страните в който, първо, са много различни по ниво на въоръжените сили. Второ, арабските държави неведнъж са показали, че не могат да се спогаждат и да затварят очи за лични амбиции в името на "общото дело".

А войната на амбиции е съвсем предвидима, тъй като САЩ залагат именно на Саудитска Арабия - според "Вашингтон пост" тя ще получи от сделката с Тръмп шанс съществено да модернизира сухопътните и военноморските си сили. Номенклатурата на американските доставки за Рияд включва бойни кораби за крайбрежната зона, противоракетни комплекси ТААД (THAAD), бронетранспортьори, ракети, бомби и т. н. Производството и сглобяването им отчасти може да се извършват в Саудитска Арабия; това ще подкрепи стремежа на кралството да развие военна промишленост, но "по-голямата част от оръжията и техниката в списъка ще се произвежда от американски изпълнители на поръчки за отбраната".

Според Антъни Кордесман, експерт в американския Център за стратегически и международни изследвания, "от гледна точка на САЩ, колкото по-мощни станат саудитските сили за възпиране, толкова по-малък ще е рискът за военна конфронтация с Иран". Изданието обаче задава въпроса: "Ще гарантира ли това истинска стабилност в региона, реален напредък в борбата с тероризма и поява на реални елементи за възпиране и сплашване на Иран?".

Създаването на "арабска НАТО" естествено няма как да буди съчувствие у Русия, но тя има конкретни допирни точки с неговия "център", Саудитска Арабия. Да припомним неотдавнашното посещение в Москва на принц Мохамед бин Салман, саудитския министър на отбраната и син на краля, може би дори наследник на престола. Доцент Геворг Мирзоян от департамента по политология във Финансовия университет към правителството на Русия подробно анализира в РИА Новости твърде важните държавни въпроси, които принцът е трябвало да обсъди в Москва. Тези дни впрочем в руската столица ще се отбие и самият крал на Саудитска Арабия. Експертът посочва: "Принц Мохамед, по всичко личи, е обсъдил и руското участие в проекта", сиреч в "арабската НАТО".

Доста чудата мисъл на пръв поглед. Експертът сам признава, че Москва гледа твърде хладно на новия съюз: "Първо, Кремъл по принцип не желае конфликти с Иран. Русия може да не харесва някои аспекти от регионалната политика на Ислямската република (например отношението й към Израел), но на равнище двустранни отношения Москва и Техеран нямат никакви сериозни противоречия". Освен това надеждността на Саудитска Арабия като партньор е твърде колеблива.

Но забележете, евентуалната покана към Русия да участва в "арабската НАТО" не е нещо толкова абсурдно, както може би изглежда. Първо, ако алиансът все пак се развие, ролята на Руската федерация в Близкия изток силно ще отслабне. Съответно Москва, дори заради Техеран, не бива да жертва влиянието си в региона и трябва да се спогоди на първо място със САЩ, които не участват открито в очерталия се блок, но ще прокарват чрез него собствени политически и финансови интереси.

Русия обаче също може (то се знае, след голям политически пазарлък с американците) да стане "сив кардинал" на арабския военнополитически алианс, ако инвестира за целта не колосални суми, а най-вече сериозни дипломатически усилия, подплатени с пазарлъци за петрол - отново с Рияд.

Тоест в контекста на новия блок и ако повярва, че той може да действа, Москва си струва да поеме риска и да вземе нетривиални решения. За разлика от тривиалните - окончателно да заложи на Иран без никакво "но", твърдо да следва своя курс в Сирия и политиката й да отхвърля всяко партньорство със САЩ в региона.

С една дума, в светлината на създаваната "арабска НАТО" и косвеното си участие в него Москва трябва да убие с един изстрел два, а може би и повече "зайци", както направи Тръмп в Рияд. Въпросът е може ли Кремъл да води толкова фина игра. Или да тръгне на толкова голям лов. 

/БТА/


61
Още по темата: САЩРусияарабска НАТО
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
1
 
3
 
! Отговори
Do 55 преди 3 години
Как пък разбра бе, че са 10 години назад?
Много фантастика четете на оф събранията май?
44
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До demograph

Ако се появи второ нато отговор ще има .Ще се създаде и друг Съюз -неизбежно-а кой кого е натирил не се знае- Руснаците са подготвени и добре въоръжени -Сащ в момента помпи мускули ,но са назад с 10 години от Русия с военни подобрения и ВВС- Путин е 3-4 хода напред.
43
1
 
9
 
! Отговори
юбералес преди 3 години
След като Европа им се изплъзна, след 50-годишно разделяне, САЩ и Русия решиха да си поделят Близкия изток. СА, Египет и дуги араби сунити - към САЩ, а Иран, Турция, Сирия, Ирак и някои други - към Русия. Добрата новина е че обединението на ислямския свят се отлага.
42
11
 
8
 
! Отговори
demograph преди 3 години
Статията препечатва руски автор, който в обичайния за Путиния стил, "гладна кокошка просо сънува", се опитва да извърти всяка световна случка като " нова победа на непобедимата" Русия. С всичката си противоречивост, Тръмп прави изненадващо ефективни удари. С 59-тте Томахавки по Сирия натика Путин в ъгъла. С отказа да потвърди чл.5 застави ЕС да се въоръжава/срещу Русия, естествено/. Сега намачка Катар като обедини арабите сунити срещу руския съюзник Иран. Сдобри се с Китай за сметка на Русия..
41
0
 
12
 
! Отговори
Гост+ преди 3 години
СА се налага като жандарм все повече с подкрепата на УСА и това е пагубно за региона
40
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И като продължение на предния коментар световни военни сили са САЩ, Русия и Китай.
39
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Русия не се справяла в Сирия?!хахаха.Момче това не ти е конзолата.Върви да павкаш марихуана и се възхищавай на глупостите в нета.Русия отдавна се готви за третата световна и тя в момента е факт.А Русия, хахаха майко мила момченце тях ги уважават американските генерали.Потупват по рамото само слабите за да им вдъхнат малко самочувствие;)На силните никой не се радва.
38
3
 
15
 
! Отговори
Разбирачев преди 3 години
По нелепа статия скоро не бяхте препечатвали.Нерде Ямбол нерде Стамбул?Или какво общо има Русия с американските феодални владения в залива.Катар си го отнася единствено заради откритата подкрепа и финансиране на кампанията на Х.Клинтън, както и за участието му още на страната на еврейско-либералното лоби което се бори за импийчмънт на Тръмп.Иначе С.Арабия да твърди че подкрепяли тероризма е като група роми да се карат кой е по черен.ИДИЛ и АЛ Кайда са функции на емирствата и винаги са били.
37
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Най-Голямата база на САЩ за ВВС е именно в Катар. САЩ нямат интерес да съсипват тях. Това са пълни глупости на необразовани хора говорещи по цял ден за Сорос и конспирации.
Запада поддържа Катар , както и СА.
Това е вътрешно арабски проблем и изнервяне. Катар е дал 1 милиарда за откупи на некви катарци и от там тръгва скандала.
36
3
 
4
 
! Отговори
Инж. преди 3 години
Моля всички заинтересовани да потърсят в Google кои са държавите най-богати на природен газ (ресурс по-добър от петрола).
Това ще отговори на всичките Ви въпроси
35
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тръмп спечели единствено пари, което е супер, нали е бизнесмен. САЩ ще се развиват успешно, а арабите ще са доволни от новите си играчки.
34
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
С други думи, идеята за създаване на "арабска НАТО" е кажи-речи подсигурена с пари;

И ОТКЪДЕ Е ПОДСИГУРЕНА? ХАХАХА
33
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
РЕАЛНО ПОГЛЕДНАТО 350 МИЛИАРДА СА СВЕЖА ГЛЪТКА ЗА АМЕРИКАНСКОТО ВКП КОЕТО НАПОСЛЕДЪК НЯМАШЕ ПОСТЪПЛЕНИЯ ИЗГЛЕЖДА НО ЗА МАЩАБИТЕ НА САЩ ТОВА Е МАЛКА СУМА. НО ПРОБЛЕМА Е, ЧЕ САУДИ АРАБИЯ НЕ Е ЗАЩИТЕНА. АМЕРИКАНСКИЯ ТААД НЕ МОЖЕ СА ОТРАЗИ РУСКИЯ КАЛИБЪР, КОЕТО ЗНАЧИ ЧЕ РУСИЯ МОЖЕ ДА ИЗДУХА ПЕТРОЛНИТЕ РАФИНЕРИИ КОГАТО СИ ПОИСКА. НО НЯМА ДА ГО НАПРАВИ ЗАЩОТО РУСКАТА ДИПЛОМАЦИЯ НЕ ИГРАЕ ТАКА. ТОВА ПРИЛИЧА НА ДЪЛГОВО РОБСТВО. САМО ЧЕ АРАБИТЕ НЯМА ДА ГО ИЗТЪРПЯТ ДЪЛГО.
32
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма да стане - Египет е проруски а той е единствената сила в коалицията. Пакистан пък е съвсем друга работа, те не са араби. Идеята е ялова отвсякъде. Тръмп въоръжи сауди арабия за да си защити бензиностанцията, но това ще отблъсне израел. Реално запада вече не разчита и не толерира израел, залага само на арабите.
31
3
 
5
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 3 години
"Създаването на "арабска НАТО" естествено няма как да буди съчувствие у Русия"

НАПРОТИВ БУДИ СЪЧУВСТВИЕ КЪМ ТРЪМП И СЪЖАЛЕНИЕ КЪМ АНГЛИЧАНИТЕ.
30
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще се включи ли Израел в арабското "нато" все пак те са си повечето араби.
29
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
АРАБСКО НАТО НЯМА ДА ИМА
28
18
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
не е лъжица за русия те дори в сирия не се справят а и пари нямат
27
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това на снимката монтаж ли е, някакъв майтап с Тръмп?
26
3
 
14
 
! Отговори
хааа преди 3 години
Какво арабско НАТО?та те не се понасят и ако тяхното НАТО е като нашето провала е на лице....