Как преминава ежедневието на един обикновен човек в Северна Корея?

В КНДР няма място за индивидуализъм
Обновена: 5 ное 2020 08:56 | 1 ное 2020 22:15, Нели Христова
264
Как преминава ежедневието на един обикновен човек в Северна Корея?
Снимка: БГНЕС

Йонми Парк бяга от Северна Корея, когато е съвсем млада. Сега тя живее в САЩ, работи като хуманитарен активист и се опитва да разкрие възможно най-много за това, какво е да живееш в КНДР.

Всекидневният живот на всички севернокорейци е много по-различен от този, който води Ким Чен Ун. В едно от своите видеа в YouTube Йонми Парк разказва, как всички ставали по едно и също време, първо се трудели, а след това  ходили до училище, тъй като нямало училищен автобус.

Нейното семейство било от средната класа в Северна Корея и макар историята й да не е напълно валидна за всички 25 млн. души, които живеят в КНДР, то по този начин живее голяма част от обществото там.

Във всеки дом имало по едно радио, което не можело да се изключи. Звукът му можел да бъде увеличаван или намаляван, но не и спрян. Когато имало електричество, по него се редували песни за социалистическия рай, щастливите хора и всякаква подобна пропаганда, която трябвало да увеличи желанието на хората да се трудят.

"В Северна Корея не може да си индивидуалист. Всички сме част от различни групи. Всяка сутрин трябваше да се събираме с групите, към които бяхме причислени, за да вършим определена работа", разказва Йонми.

Рано сутрин - в 5 часа, а през зимата - в 6 часа, от радиото прозвучавала мелодия, която индикирала, че хората трябва да стават от сън. Често родителите пращали децата си в тези трудови групи, докато самите те приготвяли закуската. Докато живеела в КНДР, Йонми често ходила да се труди сутрин. Тя разказва, как ако имало наводнение, групите били изпращани там, за да помагат. Понякога работниците се събирали около жп релсите и се заемали с чупенето на големите камъни по пътя на влака. Трудът им продължават от 5:00 до 7:00 часа или от 6:00 до 8:00 часа, според сезона. След това всички хора се прибирали за да закусват със семействата си.

"Вечеряхме около 7:30 - 8 часа. Трябваше да се храним много бързо, защото след това се налагаше да бягаме до училище. В Северна Корея няма училищен автобус. Всички трябваше да вървим. Отнемаше ни между 35-45 минути да стигнем до училище. Трябваше да сме там преди 9 часа, когато започваха часовете", разказва Йонми. Тя имала 4 учебни предмета на ден, като всеки учебен час продължавал по 45 минути. В повечето случаи децата учели за своите диктатори и как те победили враговете си. Имало и час по начална математика. Това било цялото им образование.

В училището нямало стол - или трябвало да си носиш храна, или да стоиш гладен. В следобедите децата трябвало да обличат работните си дрехи и отново да се трудят. Те често помагали на местни фермери или чистели паметниците на Ким Чен Ир.

Около 18:00-19:00 часа децата се прибирали у дома и помагали на майка си да сготви вечерята.

"Трябваше да ходим до реката, за да донесем вода у дома, тъй като вкъщи нямаше течаща вода. Само така можеше да перем дрехите си или да се къпем", разказва Йонми. Те вечеряли преди 8 часа вечерта през лятото, но през зимата бързали да се хранят възможно най-рано, тъй като нямали електричество, а свещите били изключително скъпи.

"Нямахме ток 24 часа в денонощието, а да притежаваш свещ е нещо скъпо. Тя беше толкова ценна, че не можеше да я използваме. Това, което можехме да си позволим, е колба с олио и фитил, която не светеше ярко и миришеше лошо. Това беше евтиният вариант и все пак бе също толкова ценен. Така че родителите ни казваха: "Яжте бързо и си лягайте", спомня си Йонми.

Всички си лягали толкова рано, че прекарвали часове във взиране в звездите. Йонми казва, че научили много естествени начини да познават какво ще е времето на следващия ден - дали слънчево или мрачно, само гледайки нощното небе.

Уикендите били малко по-различни. Разбира се, и тогава сутрините започвали с колективен труд. След това семействата се прибирали, хапвали закуска и излизали отново, за да търсят храна. Ако искала да си играе с някого, Йонми трябвало да ходи пред домовете на приятелите си и да чука по вратите им, за да провери дали са у дома, тъй като нямали дори телефон. Децата често ходили в планината, където събирали растения, с които да хранят зайците, които отглеждали, а и самите себе си: "Споделях своята храна с животните", казва Йонми.

"Когато дойдох в Америка видях един голям бюфет с различни салати и бях изключително възмутена и си казах: "Но това е заешка храна! Защо давате $10, за да се храните с нея! Затова ли избягах от Северна Корея?" Сега се храня със салата, но тогава отказвах, защото бях изяла достатъчно през живота си", спомня си момичето.

Йонми разказва й за живота на възрастните. "След като се трудят сутрин, мъжете отиват на работа. И тъй като в Северна Корея нямаше много работещи фабрики, те се събираха да пият или да играят карти, за да убият времето, докато трябва да се приберат у дома. Много от тях продължаваха да пият и вкъщи и биеха жените си", споделя тя. Жените от друга страна трябвало да търсят начин семейството им да оцелее, защото държавата не им давала нищо. Така че те изпращали децата си на училище, мъжете си - на работа и отивали на "Черния пазар", където разменяли различни стоки за храна.

"Такъв е животът в Северна Корея. Всички носят униформи. Няма индивидуализъм. Спомням си тази ужасна песен, която идваше от радиото в Пхенян. Всички ставахме по едно и също време, трудихме се по едно и също време, отивахме на работа или училище по едно и също време. Радиото издаваше звук в 12 на обяд и ни уведомяваше, че е време да обяд, а когато денят приключваше, радиото отново се включваше, сякаш да ни каже: "Имахте прекрасен ден, сега се приберете при семейството си".


264
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
226
0
 
3
 
! Отговори
Атанас Велмазов преди 1 месец
ФЕЙК статия, масово разпространявана във всички сайтове, в Пхенян ходя веднъж годишно по работа, абсолютно нищо описано в статията не отговаря на истината.....
225
0
 
0
 
! Отговори
Мушмул преди 2 месеца
До rutu
Случайно да знаеш що е туй радиоточка? Работи на 30 волта, а не на 220 и не се захранва от дома. Айде, бегай към рая в Северна Корея да си слушаш истински новини и да си хапваш хубави гозби.
224
0
 
1
 
! Отговори
rutu преди 2 месеца
Чакайте малко, уж нямало ток, а някакво радио дъни нон стоп. На какво работи денонощно това радио ? На батерии ли ? Ами ако свещите са супер скъпи, едва ли батериите им ще са евтини. И друго - сутрин ставали в 5 часа, а вечер с часове не можели да заспат,та гледали звездите. Човек станал в 5 часа и трудил се цял ден, едва ли вечер ще има сили да стои до късно. И в крайна сметка - откъде се взе това интервю ?Някой от сайта отиде в щатите и интервюира тази жена ли ? Всичките ви статии са ЕЖК.Лъжци
223
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Някой

Има хиляди избягали от там. Постоянно бягат. Предимно жени. Защо жени, ами защото китайските трафиканти буквално крадат жени от Северна Корея (а и от Виетнам между другото). Така се бяга от комунистическия рай.
222
2
 
2
 
! Отговори
Щерю преди 2 месеца
Бере корени - вари корени - яде корени...
221
3
 
7
 
! Отговори
Кармен Младенова преди 2 месеца
Северо корейците са гладуваща нация,защото си нямат МакДоналдс,Бюргер Кинг,КФЦ и турски дюнери....А и маат пеша по улиците защото не им подарихме на тях нашите "Чавдарки" автобуси! А и нямат и никаква свобода,защото никой не смее да драска графити където му попадне...Това мръсната пропаганда е голяма работа.
220
3
 
17
 
! Отговори
Стойне от Чукурово преди 2 месеца
Кво ни занимават с глупости и неща дека не ни интересуват. Я да разкажат как живеят(вегетират) обикновените българи в БГ
219
8
 
8
 
! Отговори
ким чен ун преди 2 месеца
До Alex Аз не вярвам на тази лъжкиня ,защото редовно гледам Северно Корейската държавна телевизия и сайтът и . И училищни автобуси си имат и детски градини за предучилищна подготовка на 4 етажа си имат и ред и спокойствие си имат .А зад мен вместо охрана ходят десет човека със калемите и тефтерите във ръка ,когато съм на обиколка из страната . Имаме си и дребен и среден бизнес и си живеем добре напук на либералите и глобалистите .И така ще бъде до края на света .
218
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Липсват ми радиоточките. Като бях малка и мама ме оставяше, за да работи ми пускаше радиоточката и не ми беше самотно. А и по нашия канал пускаха само българска естрада. Години наред в центъра имаше високоговорители, от които звучеше такава музика или най-нежната западна от 80те и 90те. От 5-6 години обаче вече ги няма, а от линка на номер 183 разбирам, че вече никъде ги няма...
217
0
 
5
 
! Отговори
Щирлиц преди 2 месеца
В труд и съзидание.
216
3
 
35
 
! Отговори
Перничанин преди 2 месеца
Когато дойдох в Америка видях един голям бюфет с различни салати и бях изключително възмутена и си казах: "Но това е заешка храна! Защо давате $10, за да се храните с нея!

Живее в мега мизерия на село, отиде в Америка и намери веднага мана...
215
9
 
12
 
! Отговори
ОПА преди 2 месеца
До Не се стърпях

ОТ КЪДЕ ТОЛКОВА АКЪЛ ДА ПОМНИШ, БЕ ГЕРБЕРАСЧЕ--А СЕГА КАК КРАДЕТЕ БЕ..Я СИ КАЖИ..КОЛКО ГЕПИ...
214
3
 
11
 
! Отговори
Alex преди 2 месеца
Рано сабале ли вечеряхте?


Вечеряхме около 7:30 - 8 часа. Трябваше да се храним много бързо, защото след
това се налагаше да бягаме до училище. В Северна Корея няма училищен
автобус. Всички трябваше да вървим. Отнемаше ни между 35-45 минути да
стигнем до училище. Трябваше да сме там преди 9 часа, когато започваха
часовете", разказва Йонми
213
5
 
19
 
! Отговори
това е фак нюз преди 2 месеца
Някаква недоволна емигрантка разказва, ако съдим по коментарите на Синди Афсталиеца и оня от Норге , то в Бг е по-зле и от Индия по времето на Ганди,...
212
4
 
13
 
! Отговори
Ован преди 2 месеца
Дам. Хем ставали в 5 сутринта и бачкали до 7, хем вечеряли до 7,30, пък после тичали на училище. Това след вечеря ли ? Тука нивото е все по-плачевно, всеки път като се излъжа да вляза .
211
6
 
30
 
! Отговори
Някой преди 2 месеца
Северна Корея е най- закритата държава в света. Дори и за разузнаванията на целият свят тая държава е една голяма тайна. Замо за днес.бг не е тайна какво се случва там.
210
17
 
38
 
! Отговори
Не се стърпях преди 2 месеца
Въпреки че имаше електричество в излишък и изнасяхме ел.енергия за Турция директно от Русия. Мръсните КУМУНЕТА червени кхмери зимата задължително тормозеха хората с режим на тока 2 часа има 2 няма. А пред кооперацията на партийните величия седеше джипа с дежурните и превключваше само в една ШКД-6, за да имат ток. Да знаете та методите на червените кхмери са едни и същи. Не помните ли как изнесоха житото и нямаше хляб, не помните ли че нямаше бензин, забравихтели Виденовата зима!!!!
209
5
 
22
 
! Отговори
Milka преди 2 месеца
До Анонимен 164
Бяхме на 30-то място по технологично изостанала, неефективна и губеща индустрия, която фалира България, защото не беше в състояние да продава на свободния пазар.
208
5
 
26
 
! Отговори
петко ковачев преди 2 месеца
простаци като невярвате отидете да живеете там върнете се и разказвайте
207
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Някой
относно : Че как работи това радио денонощно, като няма ток

За радиоточката в Бг нямаше нужда от ток. Тя си е свързана с кабел, по който идва и захранването (9 или 12 V беше) и сигнала. Имаше копче за намаляване и увеличаване, като на макс намалено можеше и да се изключи напълно. Т.е. може да ти спрат електричеството и да нямаш ток, но радиоточката да не я спират и да си работи.