Доналд Тръмп изтегля САЩ от договора "Открито небе"

Той обвини Русия, че нарушава условията му
Обновена: 22 май 2020 07:05 | 22 май 2020 05:38, Елка Василева
181
Доналд Тръмп изтегля САЩ от договора "Открито небе"
Владимир Путин и Доналд Тръмп. Снимка: архив, БГНЕС

Американският президент Доналд Тръмп заяви, че САЩ се оттеглят от договора „Открито небе“, обвинявайки Русия в нарушаване на условията му, предаде АФП.

„Русия не се придържа към договора. Така че, докато те не започнат да го спазват, ние се изтегляме“, каза той.

По-рано бе съобщено, че администрацията на Тръмп е уведомила международните партньори за намерението си да изтегли САЩ от договора „Открито небе“.

Този договор позволява на над 30 страни да извършват невъоръжени наблюдателни полети над териториите си едни на други с цел насърчаване на доверието и избягване на конфликти чрез следенето на движения на военни части и на мерки за ограничаване на въоръженията.

Администрацията на САЩ иска да денонсира договора, защото според нея Русия го нарушава, а и защото събраните кадри от тези полети могат да се получат по-бързо и евтино от американски военни или търговски сателити.

Договорът „Открито небе“ е подписан в Хелзинки през 1992 г. и влиза в сила от 2002 година. Подписан е от 35 страни, сред които България.

Съединените щати не са уведомявали официално Русия за намерението си да се оттеглят от Договора „Открито небе“. Това заяви руският заместник-министър на външните работи Александър Грушко, цитиран от БНР.

Според руското министерство на външните работи излизането на Съединените щати от споразумението ще наруши крехкия баланс на интересите на участниците в него. „В резултат на това ще пострада не само договорът „Открито небе“, но и архитектурата на европейската сигурност като цяло“, пише в официално изявление на министерството.

В интервю за телевизия „Русия 24“ говорителят на руското външно ведомство Мария Захарова посочи, че Москва очаква от Вашингтон разяснения във връзка с обявеното от президента Тръмп намерение. По думите й не за първи път американската администрация нанася удар по международната стабилност и сигурност.

"С всеки следващ път ударът по международното право се нанася все по-точно. Това следва от действията, които предприемат нашите американски партньори," каза Захарова.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


181
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
146
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
тръмп си го изтегля от левия крачол!
145
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
старчок ну почему?
144
6
 
18
 
! Отговори
И Истината е ... преди 3 години
До Истината еПърво да кажа - Прав си ..... но също така - САЩ затъва необратимоКитай ги превъзхожда в технологиите . Наложи се Тръмп да използва политиката за да ги спре . Ако не бяха блокирали Хуауей до сега Епъл щеше да им диша праха . Военните им партньори в НАТО не искат да влагат толкова пари в купуване на американско оръжие. Бедноста в САЩ е огромна . Хората нямат пари дори да си платят квартира или здравните осигуровки. СПЯТ ПО ПАРКИНГИТЕ.Затова Тръмп търси виновни по цял свят.
143
6
 
13
 
! Отговори
Истината е преди 3 години
Истината е ,че русия затъва необратимоАвто индустрията няма да се възстанови скоро - т.е. няма да могат да продават толкова петрол,алуминии и желязо.И русия губи битката със Саудитска Арабия за пазариВ Сирия се скараха с Асад и за путин сирийската авантюра може да се окаже напразно пръскане на милиардиГубят клиенти в космическите изстрелвания.Никой не иска да купува новите им изстребителиЗаради страх от глад престана да изнасят зърниНе им останаха потоци на пари отвън
142
7
 
12
 
! Отговори
Рус перчем преди 3 години
Браво на Император Тръмпониий . Великия главнокомандващ , който не е бил в армията щото се е криел под леглото и е плакал на тати да не го дава на военните .Великия бизнесмен , който е обявявал фалит 4 пъти.Великия стратег който санкционира както враговете така и съюзниците.Великия медик , който пие Белина и се боцка с дезифектанти.Велик...Велик...Велик.... Скоро и Америка ще стане велика .... Е ,не колкото Тръмп .... и не веднага .... Ама в близкото бъдеще ... някога ...
141
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само не разбирам от каква позиция защитавате Путинска Просия, при положение, че сте българи, членове на ЕС и НАТО? Естествено, че щом руснаците не си изпълняват задълженията, договорът трябва да бъде прекратен?
140
9
 
14
 
! Отговори
Българин преди 3 години
Върнете Русия на монголите!
139
11
 
12
 
! Отговори
РУСУФИЛ преди 3 години
До Анонимен 132Приканвам неграмотниците първо да се ограмотят и тогава да пишат глупотевините си. ЗАЗ-ките са украински коли. В Кремъл влизат само лъскави "Аурис".Между другото Кремъл е страшно интересен - пълен с история и култура. Музеи, църкви, разкошна концертна зала...Не пускат неандерталци, няма да влезеш никога!
138
3
 
4
 
! Отговори
До ни Тръмп ни Путин преди 3 години
Хкрементче, платените фоби, както и наследствените (има и такива) сте толкова мозъчно осакатени и лексикално мизерзващи,че ние можахте да запомните, че Русия се пише с ГЛАВНА БУКВА, а в днешния български няма дума съжЕление. Все още се съгласува по род - "изостаналА държава". Вярвате в някакъв рационален мазохизъм (щом има ирационален!)Пишете, показвайте нечистите си душички, народът да знае защо ще трябва да поразчисти и дезинфекцира терена! Поради доброто си възпитание не споменах малетоти!
137
8
 
12
 
! Отговори
1 преди 3 години
До Анонимен 136"България е за всички,които я обичат,включително и за руснаците!"Аааа, тук ще ме извиняваш. Може да "обичаш" по различни причини. Например, руснаците много ни обичат заради това, че можеха да крадат от нас на година по 1.7 милиарда долара от по-високите цени на газа и вече ни обичат доста по-малко като им врътнаха кранчето. То е да "обичаш", но безвъзмездно, иначе трябва да видим каква е причината, че не винаги и много здравословна за "обичания". "Мечешка прегръдка" и т.н.
136
7
 
7
 
! Отговори
Дан сан преди 3 години
***, никой тук не пий белина, но уиски. Точно защото не искаме да се занимаваме с вас си избрахме Президент консерватор да ни отърве от всички набедени пактове и съюзи, които вредят на САЩ. Вий като толкова знаете вървете при ***.
135
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Момчета, пийте си белината и не се занимавайте с нас.
134
14
 
9
 
! Отговори
ни Тръмп ни Путин преди 3 години
До и Тръм и ПутинАми дай примери - русофилите са толкова мозъчно осакатени и лексикално мизерзващи,че и добра обида не могат да измислят.
133
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На Путин тарикатлъците един по един приключват.
132
4
 
5
 
! Отговори
и Тръм и Путин преди 3 години
Българския русофоб е "по-по-най" и от русофила!И няма нужда да давам примери - всички ги виждат и знаят....
131
17
 
10
 
! Отговори
нито Тръмп ни Путин преди 3 години
Нито ме интересува Тръмп ,нито Путин.Просто българският русофил е най-жалкото същество изпълзявало изпод някой камък във цялата история на вселената С някакъв ирационален мазохизъм незадоволените български русофили все искат да набутат България в орбитата на русияВидяхме какво се случва когато България се доближи до русия - превръщаме се в изостанал държава. За съжеление все още русия има прекалено голямо влияние тук.
130
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На този все някой друг му е виновен - също като приказката на кривият .....За вируса - Китай и СЗО, за надутия долар - Китай и СТО, за доверието - Русия, за това че ще загуби изборите - демократите. Така е като мисли само за себе си и семейството си и се оказа че 4 години не стигат да навакса това дето не можа да направи за цял живот. Шоумен и мрънкач. Но - няма да има още 4 години за него.
129
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До БългаринБългария е за всички,които я обичат,включително и за руснаците!Предателите могат да се разкарат,няма да ни липсват!
128
11
 
3
 
! Отговори
Българин преди 3 години
След заските, приканвам и зелените *** да се качват на самолета и да се разкарат към "неограничените" си възможности!България е за българите!
127
3
 
14
 
! Отговори
Сляпо да проглене преди 3 години
До Анонимен"НЕ СИ СПОМНЯМ САЩ ДА СА ОКУПИРАЛИ ПОЛОВИН ЕВРОПА"То цялата е на конци и се управлява зад Атлантика - ето затова не виждаш.