Бивш съветник в Кремъл: Путин върна Русия десетилетия назад

Според Сергей Гуриев, президентът е изложил на риск бъдещето си
16 мар 2022 22:15, Петя Славова
86
Бивш съветник в Кремъл: Путин върна Русия десетилетия назад
Снимка: БГНЕС

Руският президент Владимир Путин върна руската икономика с десетилетия назад и намали собствения си политически живот с нахлуването в Украйна, заяви виден икономист в изгнание, предава БГНЕС.

Сергей Гуриев, бивш съветник в Кремъл и руското правителство, нарече нападението над Украйна "голяма грешка в изчисленията" на Путин.

"Руският лидер заложи на това, че една бърза военна операция може да подкрепи вътрешната му популярност", каза Гуриев в интервю за АФП. "В рамките на няколко седмици обаче Путин унищожи руската икономика и предизвика криза, която е безпрецедентна след разпадането на Съветския съюз", допълни Гуриев. "Последните осем години не бяха добри за Русия - това бяха осем години на стагнация. Това, което имаме сега, е връщане назад с 20, 30 години по отношение на равнището на доходите и структурата на икономиката."

Бивш съветник на бившия руски президент и премиер Дмитрий Медведев и бивш ректор на уважаваното Ново икономическо училище в Москва, Гуриев избяга от Русия през 2013 г., страхувайки се от арест. Сега той е професор по икономика в „Sciences Po“ в Париж.

"Дори масовата цензура и репресиите засега да държат протестите под контрол, режимът вече е станал по-малко стабилен и по-малко устойчив", казва той пред АФП.

Според него "се намираме в напълно неизследвана територия", тъй като санкциите означават, че Русия вече е отделена от глобализираната икономика и има опасност да изчерпи резервните части за производството.

Гуриев заяви, че Путин се е надявал на сценарий, подобен на инвазията през 2014 г. на украинския полуостров Крим, който Русия анексира за няколко дни в сравнително безкръвна операция. Но подходът му при това нахлуване се провали поради силата на украинската съпротива и единството на Запада при договарянето на драстични санкции.

"Това всъщност съкрати политическия живот на неговия режим", казва Гуриев, съавтор на книга, която разглежда авторитарните силни мъже в съвременния свят.

Според него още преди инвазията руската икономика е била в спад, популярността на самия Путин също е спадала, а основният му опонент Алексей Навални все още е представлявал заплаха дори отвъд решетките чрез кампании в социалните медии.

"Нарастващата умора от режима на Путин доведе до необходимостта да се направи нещо", каза той. "Така че Путин реши да поеме този риск и го пресметна погрешно."

Запитан колко дълго Путин може да оцелее политически, той отговори: "Много е трудно да се предвиди дълготрайността на недемократичните режими. Понякога те приключват за една нощ, а понякога продължават десетилетия. В крайна сметка този режим е обречен да падне, тъй като не предлага никакво бъдеще, унищожава плановете и кариерите, доходите и инвестициите на десетки милиони хора", каза той. "Хората са недоволни и в крайна сметка това ще доведе до смяна на режима."

Още по темата

Гуриев стартира кампания, наречена "Истинска Русия", заедно с легендарния балетист Михаил Баришников и писателя на детективски романи Борис Акунин, която има за цел да събере средства от руснаците за украинските бежанци.

Той заяви, че е от решаващо значение Европа да се присъедини към американското ембарго за закупуване на руски петрол, като заяви, че в противен случай настоящите високи цени на енергията биха могли да помогнат на Путин да укрепи позициите си.

"Необходимо е да се спре купуването на руски петрол", каза той. "При тези високи цени на петрола той ще натрупа пари, за да плаща на своите полицаи, войници и наемници. Ако целта на санкциите е да се спре войната на Путин, Европа няма друг избор, освен да спре да купува руски петрол".

Впоследствие Западът трябва да разговаря с "Китай, за да го привлече на своя страна за това петролно ембарго".

Според Гуриев, Путин става жертва на слабостите на собствената си система, откъсната от реална информация поради потискането на медиите, разчитането на безпрекословното съгласие с неговата дума и личното му подозрение към интернет.

"Той надцени силата на руската армия, подцени решимостта на украинците да се борят. Той подцени единството на Запада", каза Гуриев. "Това означава, че той не е добре информиран. Това не е грешка, а особеност на системата."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


86
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
поредния предател
68
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Поредната лъжа.Между другото защо не казват ,че рейтингите на нашите медии драстично е паднал.Повечето българи вече не ги гледат и слушат защото са пълни със про западна пропаганда.
67
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Путин не само върна Русия с един век назад, но я прати и петдесет години встрани ( у лево ).
66
2
 
16
 
! Отговори
един век преди 2 години
Путин върна Русия с един век назад. Жалко ,че Западът , снабди Русия с толкова нови технологии! Русия е една примитивна държава със ядрено оръжие!
65
2
 
15
 
! Отговори
2022=1922г? преди 2 години
Отново се доказа, че пирамидално построено общество не е добра идея и в един момент всичко свършва с война, гръм и трясък..Явно абсолютната власт е по- силен наркотик от всичко известно. Когато абсолютният владетел почне да въвежда със закон, какво може да се пише и говори, толкова се е преселил в друг свят, че всички инакомислещи са потенциални врагове. Пожелавам успех на мислещите руснаци и да се измъкнат някак през границата, че сега поне може
64
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
63.....аз на газена лампа няма да седя. И ако не си разбрал Лилипутина никога няма да дръпне кранчето. Иска парички.ЕС ще го направи. А тогава ще му се наложи да яде борш Докато е жив някъде в Сибир. Може и ти да идеш там.
63
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
всички я мразят
62
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Путинофилите забравяте, че про руските сепаратисти свалиха цивилен самолет с 300 пътници на борда над Донецк. И там имаше деца...
61
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Платени коментари
60
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А ще пуснете ли статия са украинските Азовски кампове, в които обучават деца да боравят с оръжия и неонацистки виждания?
59
15
 
6
 
! Отговори
Плащат ли? преди 2 години
В коментарите тук е пълно с западни ***.
58
22
 
7
 
! Отговори
Мисли преди 2 години
Всички мислят колко срината ще е Русия от тази война, но как щеше да е ако беше в нападната от биооръжията от лабораториите в Украйна? Не мога да повярвам как хората си мислят, че навлизането в Украйна е някаква прищявка на Путин.
57
27
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
8 годинипукрофашистите избиваха руски деца и старци, ама не се трогнахте. Сега изведнъж станахте първи зеленисти. Можете да си татуирате украинското знаме на гъ за, ако щете.
56
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 68 "Да си затворим границите за украински бежанци.От тези навлеци няма да имва отърване." Дори шефа ти не затваря границите на Империята на Злото за украинци.
55
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Краят на всички агресори и диктатори е печално известен... Хитлер, Пол Пот, Саддам Хюсеин, Мусолини, Чаушеско, Кадафи и други подобни на Путин...
54
17
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да си затворим границите за украински бежанци.От тези навлеци няма да имва отърване.
53
4
 
2
 
! Отговори
. преди 2 години
Добре еновините да бъдат новини , тоест обективни и безпристрастни , това е причината хоратада влизат встраничката ви , какво се еслучило ме интересува , не какво имада каже всеки дръвник.
52
7
 
7
 
! Отговори
Мильо преди 2 години
Обикновен дурак и предател!
51
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Така е. 2 десетилетия Путин градеше имидж на Русия като световен стожер, беше най-влиятелният политик в света и само с едно ",щракване" с решението си да нападне Украйна, съсипа усилията и имиджа си за цели 2 десетилетия ! Демонстрацията на сила не е в това да размахваш оръжия, мяташ бомби и да стреляш по невинното население, а в дипломацията и последователността. А Путин действа като : Ей сега ще им покажа кой тук командва парада!
50
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Един таксиджия докъде да докара една хронично изостанала държава, освен до пълна безизходица?