Путин увеличава пенсиите в Русия

Руската икономика е разтърсена от безпрецедентната вълна от западни санкции
25 май 2022 23:05, Йоана Цонева
67
Путин увеличава пенсиите в Русия
Снимка: БГНЕС

Владимир Путин разпореди 10% увеличение на пенсиите и минималната работна заплата, за да предпази руснаците от инфлацията, но отрече всички икономически проблеми на страната да са свързани с войната в Украйна. 

При годишна инфлация от близо 18% през миналия месец лидерът на Кремъл призна, че 2022 г. ще бъде "трудна" за руската икономика.
 
"Когато казвам "трудна", това не означава, че всички тези трудности са свързани със специалната военна операция", заяви Путин на предавано по телевизията заседание на Държавния съвет в Москва.
 
"Защото в страните, които не провеждат никакви операции - да речем, в чужбина, в Северна Америка, в Европа - инфлацията е сравнима, а ако погледнете структурата на техните икономики, дори по-голяма от нашата."
 
Коментарите му пренебрегват факта, че нарастващата инфлация в западните икономики е отчасти пряко следствие от войната на Русия в Украйна, която доведе до повишаване на цените на енергията и храните по света.
 
Увеличението на пенсиите влиза в сила от 1 юни, а увеличението на минималната работна заплата - от 1 юли. Според анализатори тези стъпки няма да предотвратят рязкото намаляване на реалните доходи.
 
Путин - чийто рейтинг на одобрение е скочил с повече от 10 пункта от началото на кампанията в Украйна до 82%, според априлското проучване на независимия център "Левада" - обеща през март да намали бедността и неравенството през тази година въпреки осакатяващите западни санкции и високата инфлация.
 
Руската икономика е разтърсена от безпрецедентната вълна от западни санкции, наложени заради решението му да изпрати войски в Украйна на 24 февруари, като потребителските цени се покачват, а чуждестранните компании масово напускат Русия, тъй като търговията става почти невъзможна.
 
Институтът за научни изследвания и експертни оценки към банка "ВЕБ" заяви, че увеличението на социалните плащания ще забави, но няма да предотврати спада на реалните доходи, заплати и пенсии на руснаците - след като се вземе предвид инфлацията.
 
Дори и при 10% увеличение на минималната работна заплата и пенсиите, "ВЕБ" очаква реалните разполагаеми доходи на руснаците да намалеят със 7,5%, а реалните заплати да спаднат с близо 6% през тази година. VEB също така очаква бедността да нарасне до 12,6% през тази година от 11% през 2021 г.
 
Минималната работна заплата в Русия в момента възлиза на 13 890 рубли (250 долара) на месец, а средната пенсия за старост е в размер на 18 521 рубли на месец.
Още по темата
Увеличението на заплатите и пенсиите може да увеличи инфлационния натиск, който централната банка се опита да ограничи с извънредно повишаване на лихвения процент до 20% в края на февруари, тъй като валутната стойност на рублата се понижи. Оттогава насам тя намали лихвения процент два пъти, след като рублата се възстанови.
 
Министърът на финансите Антон Силуанов заяви, че мерките ще струват на федералния бюджет около 600 млрд. рубли (10,5 млрд. долара) през тази година и около 1 трлн. рубли през 2023 г.
 
В четвъртък централната банка ще проведе извънпланово заседание, на което анализаторите очакват тя да намали основния лихвен процент от 14% обратно към 9,5%, където беше преди интервенцията в Украйна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
При наличие на толкова много енергийни източници е срам и позор в Русия минималната заплата да е 250 долара. То е ясно, другите парички са в лилипута и близките около него. Горките, заблудени, рашани. Продължавайте да му бачкате и вярвате на този изкукуригал диктатор-лилипут.
47
0
 
0
 
! Отговори
Ддд преди 1 година
Като чета надолу коментарите и стигатм до извода,че те ядът само картофи Преди поне и цвекло чат чат хапваха
46
3
 
4
 
! Отговори
Островитянин преди 1 година
Не се хабете. 14 000 рубляка = 187 паунда, или месечната заработка на русороб на Острова един бояджия я прави за 1 ден. Пенсионер съм, плащал съм ежеседмично Нешънъл Иншурънс Контрибюшън по 20 паунда и съм с пенсийка 1300 паунда на месец. Отделно Хаузинг Оторитиз ми плащат 760 паунда месечен наем за апартаментчето. Явно горките руснаци са много зле.
45
1
 
4
 
! Отговори
Моделът Brian п преди 1 година
До 46 така деВеднага ти отговарям колко струва рублата. От понеделник до днес се движи в рамките: 46.5050 - 46.5833 - 46.6893 - 47.0300 - 49.7376/1 долар. На края на февруари беше 160/1 долар. Бензина в Москва е 49 рубли. И за финал - нарастващата инфлация в западните икономики НЕ е НИТО отчасти, НИТО пряко следствие от "войната", а от санкциите.
44
2
 
4
 
! Отговори
Пп -300% инфлация преди 1 година
Канадеца даже не увеличи заплатите при нас заради инфлацията
43
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Дядо Ваньо "Имам приятели в Русия. Казват, че не усещат никаква криза, даже благосъстоянието им се е подобрило." Питай ги колко е струвал килограм картофи преди кризата и сега и го напиши тук. Ти не си единствения с "приятели в Русия" ;)
42
9
 
7
 
! Отговори
Дядо Ваньо преди 1 година
Имам приятели в Русия. Казват, че не усещат никаква криза, даже благосъстоянието им се е подобрило.
41
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ИНФЛАЦИЯ В ЕС- 8%, В РУСИЯ- 18%, В БГ14.4%
40
9
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сиромашия такава богата страна и толкова корумпирана.Пъти по зле от България са тия.
39
4
 
15
 
! Отговори
така де преди 1 година
що да не ги увеличи , тя рублата колко струва : ) ние преди години бяхме всички милионери :)
38
15
 
21
 
! Отговори
Швецар-Швейцар преди 1 година
Така беше и с парите в Зимбабве, където всички скоропостижно станаха мулти милиардери. Един велик образ, Рашид Зимбелис, изкара банкнота от 1 милиард, за да я обмени в едно женевско чейндж бюро. Това, което му дадоха, не беше достатъчно и за малка чаша бира. Така ще стоят нещата и със съветските рубльомилионери.
37
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
МРЗ в Албания - 244Е, Russia - No Comment.
36
17
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
пак глупости мин.заплата около 14 х минимална пенсия 18.500 значи че пенсията е по голяма от заплатите какви ги дрънкате кои ли ще ви вярва аз съм пенсионер януари ми се увеличи пенсията с 3942рсега от юни пак съпругата ми е счетоводител с заплата 120 000 руб синът ми с заплата 60 х руб скоро се уволни от казармата заплатата му е като нов работни пробни три месеци иначе 80.90 хил.руб. ей браво умейте да лъжете поне лъжете както требва
35
7
 
11
 
! Отговори
ВОСР преди 1 година
Ще увеличава, но и това няма да му помогне. Сам се насади на пачи запъртъци. Казано е, че всеки си носи кръста, други - сърпове и чукове.
34
11
 
20
 
! Отговори
Алекс преди 1 година
250$ МРЗ и претенции за велика сила.Джуджака е в тотална заблуда.
33
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Асан Бая повече са от 250$.
32
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До смях Да си чул някой русофил да се е засилил към русия? И аз не. Това какво ти говори? Че е много хубаво там ли?
31
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сетих се за една стара соц. шега: Как се назовава хубав живот - Life, а кофти живот - Жизнь.
30
9
 
16
 
! Отговори
Руски Дъртак преди 1 година
е все пак ще стигне за една НОВА Тоалетна Чиния Няма нужда да КРАДАТ Украински те но си Представям Реакция на Путин след като Изгледал клипа май от тогава е със високо кръвно даже загубата на потъналия Москва Не така обида
29
22
 
11
 
! Отговори
смях преди 1 година
Нещо не се връзва.Уж разстърсени,а вдигат пенсиите.А нещо за инфлацията в ЕС? Гледайте българското продънено канче.Хората измират от глад.Държавата прилича на бомбандирана.Младежите не знаят български.Включвам и Петков харварда.