Руската икономика се свива, но засега издържа на санкциите

Дългосрочните икономически щети за Русия са много по-сериозни
16 авг 2022 20:47, Елка Василева
214
Руската икономика се свива, но засега издържа на санкциите
Снимка: архив, БГНЕС

Икономиката на Русия се сви през второто тримесечие, а експертите са разделени в мненията си дали страната ще може да устои на натиска на международните санкции в дългосрочен план, пише Си Ен Би Си в обобщение по темата.

Руската икономика е намаляла с 4 на сто на годишна база през тримесечието от април до юни. Това все пак е по-малко от прогнозирания от анализатори спад с 5 на сто. Руската централна банка очаква брутният вътрешен продукт да задълбочи свиването си през идните тримесечия, достигайки най-ниско ниво през първото полугодие на следващата година.

Още по темата
Москва се бори да прекалибрира икономиката си заради санкциите, наложени й от Запада в отговор на войната в Украйна, която наруши търговията и почти изолира Русия от глобалната финансова система.

"Има признаци на стабилизиране в много сектори през последните един-два месеца, но ние не очакваме спадът (на руската икономика) да достигне дъно преди второто тримесечие на 2023 г.", каза Лиъм Пийч, старши икономист на консултантската компания "Кепитъл икономикс" (Capital Economics). Смятаме, че след това, в най-добрия случай, икономиката ще изпадне в стагнация, добави той.

Непосредственото въздействие на санкциите беше смекчено от бързите действия на Руската централна банка, въвела мерки за капиталов контрол и рязко повишаване на лихвените проценти. Мерките стабилизираха вътрешните пазари и дори накараха рублата да се превърне в една от най-добре представящите се валути в света от началото на годината. Впоследствие мерките за фискално стимулиране и значителните намаления на лихвите също влязоха в сила, притъпявайки краткосрочното въздействие на санкциите.

В края на миналия месец централната банка намали със 150 базисни пункта (1,5 на сто) основната лихва до 8 на сто, което бе петото й поредно намаление, откакто започна кризисното покачване в края на февруари, когато достигна до 20 на сто.

Спадът на БВП можеше да бъде много по-голям, но централната банка предприе незабавни мерки, за да предотврати финансова криза. Също така изглежда, че устойчивостта на енергийния сектор е смекчила въздействието на западните санкции, каза още Пийч.

По думите му през третото тримесечие вероятно икономиката на Русия също ще намалее, макар и с по-малко от второто тримесечие.

Въпреки това много икономисти смятат, че дългосрочните икономически щети за Русия са много по-сериозни, тъй като напускането на компании и хора от страната постепенно забавя икономическата активност.

Междувременно санкциите засегнаха силно някои области на икономиката, като промишленото производство спадна с 4 на сто на тримесечна база, а производството в сектори, зависими от вноса, се сви с повече от 10 на сто.

Потребителското търсене също рязко отслабна. Продажбите на дребно намаляха с 11 на сто спрямо предходното тримесечие след като през март понесоха инфлационен шок. На този фон потребителското доверие се срина и паричните условия се затегнаха.

Икономиката все още е изправена пред сериозни затруднения, включително ограничен достъп до западни технологии и задаваща се забрана за предоставяне на застрахователни услуги при превоз на руски петрол. Това би довело до спад на добива му с 10 на сто през следващата година, според експертите на "Кепитъл икономикс".

Към момента са въведени над 11 000 международни санкции срещу Русия, припомня Си Ен Би Си.

"Въпреки натиска на санкциите и прогнозите на наблюдатели, икономиката на Русия не се е сринала, въпреки че е изправена пред свиване с 5-6 на сто тази година. Тя вероятно ще изпадне в някаква форма на икономическа или финансова криза, заяви Крис Уифър, главен изпълнителен директор на базираната в Москва консултантската компания "Макро-Адвайзъри" (Macro-Advisory).

Според него руската икономика обаче е изправена пред от 5 до 7 тримесечия на нисък едноцифрен спад, както и дълъг списък от предизвикателства, които могат да поддържат растежа близо до стагнация в продължение на много години.

По изчисления на "Макро-Адвайзъри" руската държава представлява повече от 60 на сто от целия БВП, докато на малките и средните се падат по-малко от 25 на сто. Този дисбаланс ограничава растежа в нормални времена, но също така изолира икономиката по време на криза, добави Уифър.

След рязък спад през март и април, през май бизнес доверието се върна към дългосрочните си средни стойности, както за промишленото производство, така и за услугите.

Това е в контраст с "катастрофалния" удар, прогнозиран от проучване на университета Йейл в САЩ, публикувано миналия месец, което анализира данни за потребителите, търговията и корабоплаването. Авторите на изследването твърдят, че санкциите и напускането на повече от 1000 глобални компании "парализират" руската икономика.
/БТА/
 


214
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
180
0
 
1
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 месец
Високите цени на горивата не са резултат от санкциите. Цените се вдигат заради търсенето.
179
2
 
1
 
! Отговори
Мунчо преди 1 месец
До АнонименПреди да я дадем на концесия, ние не знаехме че в рудата има злато. А защо не знаехме - опидай да си отговориш сам.
178
7
 
6
 
! Отговори
Пак по опорката? преди 1 месец
До Сата НАТО: Санкциите вредят повече на ЕС отколкото на Русия. При по-малко продажби на газ и нефт Русия печели повече. Нека да затегнат санкциите. Г'лупаците не трябва да се поливат, те сами си растат.
177
4
 
7
 
! Отговори
Какво следва преди 1 месец
ЕС иска да мине без руски газ и нефт. Може, но да видим колко ще ни струва това. А Русия пренастройва икономиката си за да не зависи от внос на техника и резервни части от Запада. Да видим кой ще спечели в това състезание. Аз все пак си мисля, че ще бъде Русия, защото Русия ще може да си произведе това, което и липсва (а и Китай доставя всичко), но западната икономика без суровини не може да работи.
176
3
 
2
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 месец
Щом санкциите дават резултат, затегнете ги още.
175
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До хехе Болгари в Русия- 24 038 човек живее. Никой не иска да се прибира.
174
3
 
4
 
! Отговори
хехе преди 1 месец
До ДДРОнегно СССР печели най голямата воина ..Отечествената Война ..или така наречената Втора световна...аз не помня в историята СССР да е губила воойна срещи европейска държава ...да Финландците ги спират...но Сталин изместа грницата на СССР със 150 км навътре във Финландия....за полша ...какво да кажа ....Русия я е превземала поне 10 пъти....французите съшо....германците също мачкат поляците...шведите също...абе в общи линии ..който не е решил той не е превзел полша....разграден двор
173
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
до 191 - "Руската икономика засега издържа на санкциите. Европейската, обаче - не." - Европееца има право да мрънкя и да се оплаква. Я *** в Масква и почни да крещиш, че икономиката е закъсал и *** е виновен, да видим колко време ще поседиш там, преди да изчезнеш безследно. :)
172
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Руснаците винаги са печелили войните зимата. Няма разлика и сега" - Ъхъ, само дето това е ставало на територията на днешна Украйна с основни военни сили от Украйна и Казакстан и яко припаси от съюзници, като САЩ.Но сега казаците вече не са в Русия, а Русия се е изправила точно срещу украинците, а Китай последно казаха, че точно военна помощ няма да им пращат.
171
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Интересно как руската икономика ще се свие, като тя си търгува необезпокоявана с Китай, Индия, Турция, Унгария, Иран, Саудитска Арабия, Цяла Южна Америка и цяла Африка. Общо взето около 50 държави в света не търгуват уж с нея. Ама не се знае дали не търгуват. Щото май най-големите икономики на от ЗЕ си търгуват тайничко. Само за Китай износа се е увеличил с до един път и половина.
170
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Докато Путин е на власт, само свиване ги очаква :))
169
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Руснаците винаги са печелили войните зимата. Няма разлика и сега. Гответе се за тежка зима. Или пригответе яко кинти за да си плащате, че капиталиста сака пари.
168
8
 
15
 
! Отговори
Имаше данни преди 1 месец
Русия е увеличила износа си на всичко със 150% в сравнение с миналата година..Русия в момента е в прогрес, за разлика от ЕС, където ще трият мръсните си части с влажни кърпи.
167
15
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Руската икономика издържа по една единствена причина. Приходите от газ и петрол все още надхвърлят разходите. Това ще продължи някъде до началото на 2023 година. След това ще започне голямото свиване на руската икономика
166
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Никога поевтиняването на руската рубла не е било посрещано с такава радост както сега. В момента $1 се разменя за почти 62 рубли и това е голям успех за Банк России.
165
17
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Спокойно. Процесите в икономиката са инертни и никой не е чакал срив за 6 месеца. Тенденциите са устойчиви и необратими вече при тая ситуация. Всеки божи ден пресата притиска колхозната държава малко по малко и който не е разбрал си е просто неграмотен. Да се стигне дотам, че Западът да се лиши от едни приходи от Русия. а те не са малки, - просто това означава много и гарантира край на ситуацията дооста неизгоден за агресора. Поняли мислещи българи?
164
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Дядо Поп Гл у па ко, трябва да си сляп, за да не забележиш, че ни управлява колониална администрация от прислужници на САЩ и на техните васали. Затова и всичко върви на зле. Само един пример за *** хора - златната мина в Челопеч. Продажници от нашето управление я дават на концесия на САЩ и Канада срещу един (!!!) процент за нас. Тоест, те ни крадат 99% от златото. Е как да прокопсаме с такива "приятели"????
163
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Светът срещу Русия Целия свят?!? - Пълни глупости. Световния грабител САЩ и неговите васали от Европа се опитват да вредят на Русия. В същото време тя заедно с Китай си изгражда общество от съюзници. Скапаните САЩ все повече и повече се скапват водейки към нищото поробените народи.
162
11
 
10
 
! Отговори
Слава Богу... преди 1 месец
БЪЛГАРО-РУСКОТО БРАТСТВО ПРИКЛЮЧИ !!!
161
7
 
3
 
! Отговори
Русия потъва преди 1 месец
Русия бавно, но сигурно потъва, а това не е добре за никого...