Далечна галактика дава данни за най-ранните звезди

Формирали се само няколкостотин милиона години след раждането на Вселената
9 мар 2017 12:31, Елка Василева
7
Далечна галактика дава данни за най-ранните звезди
Снимка: архив, Reuters

Учени изследваха междузвездния прах в най-ранната, най-отдалечената галактика, наблюдавана с помощта на големия радиотелескоп АЛМА (ALMA - Atacama Large Millimeter/submillimeter Array) в Чили, съобщи ЮПИ. Изследването хвърля нова светлина върху формирането на звезди в ранната Вселена.

На снимки, направени от АЛМА, галактиката A2744 YD4 се вижда така, както е изглеждала, когато Вселената е била на едва 600 милиона години, т.е. когато са се формирали първите звезди и галактики.

"A2744 YD4 не само е най-отдалечената галактика, наблюдавана от АЛМА, но и откриването на толкова много прах навежда на мисълта, че ранна свръхнова вече я е замърсила", заяви Никълъс Лапорт от Лондонския университетски колеж.

Космическият прах е съставен от малки частици силиций, въглерод и алуминий, които изграждат звездите и се разпръскват в междузвездното пространство при звездни експлозии.

Учените успели да изследват състава на A2744 YD4, защото светлината й е изкривена и увеличена от масивния междинен галактичен куп Абел 2744, т.е. благодарение на феномен, известен като гравитационна леща.

Натрупването на космически прах от A2744 YD4 позволява на младата галактика да започне да произвежда звезди с ускорени темпове, от порядъка на 20 нови звезди годишно.

"Тези темпове не са необичайни за толкова отдалечена галактика, но свидетелстват колко бързо се е формирал космическият прах в A2744 YD4 - отбеляза астрономът Ричард Елис от Лондонския университетски колеж и Европейската южна обсерватория. - Нужното за целта време е едва около 200 милиона години, т.е. наблюдаваме галактиката малко след формирането й."

Това показва, че най-ранните звезди са започнали да се формират само няколкостотин милиона години след раждането на Вселената.

Резултатите от изследването са публикувани в Astrophysical Journal Letters.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още по темата: галактикаA2744 YD4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
0
 
! Отговори
до 6 преди 7 години
да, ама доплеровия ефект не го отчитат при спектралния анализ, обаче бързат да обявят състава на междузвездния прах, шарлатаните
3
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всичко е чисто хипотетично, след години ще бъде направено откритие, което ще обърне изцяло представите за произхода на вселената и ще обесмисли "труда" на астрономи, анализатори, учени и др. които хвърлят грешни пари на вятъра за псевдонаука. За съжаление Айнщайн не е сред живите за да доразвие теорията на относителността, дори в статията горе, т.н. "феномен" гравитационна леща е предсказан от Айнщайн. Вселената НЕ СЕ разширява, просто времето тече по различен начин и създава илюзия за движение
2
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен - Пак ни взимат за балами ей...Не, не! Теб не!
1
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И как точно го разбраха? Пак ни взимат за балами ей...