Три стъклени купола ще пазят Ларгото

Идеята е част от превръщането му в музей на открито
10 юли 2015 18:33, Анисия Иванова
5
Три стъклени купола ще пазят Ларгото
Снимка: архив Булфото

Три стъклени купола ще покрият до края на октомври останките от древна Сердика, които се намират между сградите на президентството и Министерския съвет. Това предвижда проект за изграждане на покрита конструкция над античните руини под столичното ларго. Той получи вече одобрението на общинското направление "Архитектура и градоустройство" и беше представен за обществено обсъждане в Централния дом на архитекта, съобщава "Преса".

Конструкцията от трите стъклени купола е създадена от инженеринговата фирма "Прототип" с управител арх. Христо Генчев-син. Тя е изработила и остъкленото разширение на Британския музей в Лондон по проект на Норман Фостър. По проекта българите са работили заедно с проектантското бюро "Бааренфелс" от Виена.

Трите купола ще бъдат изработени от ламинирано и слабо рефлектиращо стъкло. В най-високата си точка те ще са два метра и десет сантиметра, а дължината им ще бъде 60 метра.

Цялата стъклена обшивка ще бъде с квадратура около 800 кв. м. Около куполите ще има парапет, който да възпира любителите на силни усещания да се катерят върху тях, макар че конструкцията може да издържа товари до 250 кг.

Освен това покритието ще се състои от два слоя флоатно стъкло с дебелина 11 милиметра и дори да се напука някъде, няма да има опасност за хората отдолу. За да се избегне парниковият ефект от нагряването на стъклата през лятото и кондензацията през пролетта и есента, ще има механична вентилация в помещенията отдолу, подчерта арх. Генчев.

Изграждането на стъклените куполи е част от цялостния проект за превръщането на Ларгото в красив музей на открито. За довършването му през 2013 г. бяха отпуснати 16 млн. лв. по ОП "Регионално развитие".

Миналата година имаше доста дискусии за изграждането на стъклен купол по проект с ръководител арх. Славей Гълъбов заради голямата височина и вида на конструкцията, които натежавали на площада. Тогава кметът на София Йорданка Фандъкова предложи на Министерството на културата да направи промяна в идейния проект.


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
0
 
! Отговори
сос преди 6 години
Защо такива големи проекти минават така тихо мълком и хоп някой облажил с поредна простотия, както стана с оформлението на Витошка, превърнала се в селско мегданче и особено с фонтанчето на Фандъкова, което никой не намира сили да махне като гразно и недомислено.
3
0
 
1
 
! Отговори
Реалист преди 6 години
Всичко е прекрасно, но съм сигурен, че мърляво ще се направи и мърляво ще се поддържа. Няма да изкара дълго, както всички нови строежи...
2
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всъщност истинската идея е да се намери повод да се строшат нови няколко милиона , за да могат фирмите приближени на властта да понапълнят гушите си ,както и гушите на доста комисионери по веригата
1
0
 
15
 
! Отговори
Хубаво е това, че ще преди 6 години
се предприемат действия за опазване на старините ни.Но никой не казва, кога общината ще намери финансови средства, за да постави асансьор, свързващ площада с метростанцията. Този асансьор е предвиден в проекта, но не е направен, защото парите не достигнали.Нашите родители, баби и дядовци, изпитаха на гърба си цялата тежест на прехода и накрая получиха мизерни пенсии за по 35-40 г. трудов стаж. Ако не друго, поне някои елементарни облекчения следва да им бъдат осигурени, като този асансьор!