СО ще инвестира в ремонти и апаратура за болници

В София стартират и безплатни прегледи за миомни болести
29 яну 2019 14:07,
6
СО ще инвестира в ремонти и апаратура за болници
Снимка: БТА

Столична община и трите най-големи АГ болници в София стартират първата съвместна информационна програма за безплатни прегледи за миомни болести. Това обяви кметът на София Йорданка Фандъкова, цитирана от "Фокус".

"В политиката на Столична община по отношение на сектор "Здравеопазване", вие знаете, че имаме доста сериозни усилия в модернизирането на общинските болници, ДКЦ-та, инвестиции в ремонти и нова апаратура. За мен изключително важен е приоритетът, който заложихме - да подкрепяме, насърчаваме и стимулираме финансово превенцията и профилактиката. За мен като кмет работата в сферата на профилактиката е водеща, за да градим по-добър начин на живот за хората, да могат хората да са активни, да боледуват по-малко, а тогава когато са се разболели да могат навреме да откриват заболяванията и да се насочват към специалисти", обясни кметът.

Още по темата

"Поканата, която получихме по инициатива на доктор Костов, ме зарадва много, защото днес ще обявим старта на първия организиран скрининг на миомната болест. За тази инициатива се обединиха за първи път трите най-големи АГ болници в София. Две от които са общински. Бих искала да благодаря за инициативата на доктор Костов - Директорът на "Майчин дом", най-голямата болница в България и на нашите колеги доктор Коларова, директор на Общинската АГ болница "Св. София" и доктор Велев, директор на общинската АГ болница "Шейново", каза още Фандъкова.

По думите на Фандъкова, София е била първата община, която е започнала скринингови програми.

"В момента реализираме четири такива програми. Първата – организиран скрининг за рак на млечната жлеза. По-късно включихме и изследванията на щитовидната жлеза, изследванията за рак на простатата и през 2018 година подкрепихме изследванията за бял дроб заедно с Националната асоциация за превенция от белодробните заболявания", обясни тя.

За Фандъкова е изключително важно, че днес стартира петата подред скинингова програма.

"Тя е първата за миомна болест. Мисля, че жените от нашия град заслужават първи да получат тази подкрепа, тази помощ", каза още столичният кмет.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До баба мара-------------------------------И кой да е там събота и неделя. Те и банките са затворени.
5
0
 
2
 
! Отговори
Активист на БКП преди 5 години
Данчето ще сложи и някой друг милион за старини ..
4
0
 
2
 
! Отговори
баба мара преди 5 години
26 дкц не е пипано от 40 години болни и здрави в едни коридори без проветряваненяма техника в кабинетите на л лекари е пълна скръб събота и неделя затворено
3
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ОСТАВКА за фризираната лелка
2
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Dalaverata psk na fandakova ot selska u4itelka po ruski stana sifiiska novobogataschka demek milionerka kakto vs ostanali milioneri v bg
1
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На частни болници.