Заплатите в София скачат, 5% от хората взимат над 8 хил. лв.

Безработицата у нас едва ли ще нарасне в близко бъдеще
Обновена: 3 фев 2023 13:30 | 3 фев 2023 13:30, Росен Стойчев
239
Заплатите в София скачат, 5% от хората взимат над 8 хил. лв.
Снимка: БГНЕС

Безработицата у нас едва ли ще нарасне в близко бъдеще. Очакванията за възнаграждения на служителите обаче малко ще се балансират. По-рано те започнаха да искат много повече от това, което се получава. Това вече се е случвало преди.

Kогато човек се е надпродал, при първа възможност компанията го заменя, когато пазарът се стабилизира.

Още по темата
Кандидатите за работа трябва да бъдат мъдри – не да се стремят винаги към максимума, който могат да си осигурят, а към това, което ще ги прави хем доволни от работата, хем ценни за организациите. Заплатите нараснаха с двуцифрени проценти през 2022 г. 5-7% от хората в София вече взимат заплати над 7-8 хиляди лева. Това заяви Мария Шишкова, управляващ съдружник Aims Humdn Capital.

По думите ѝ "в България се намират вече все по-интересни и все по-хубави длъжности за хора, които иначе биха избягали в чужбина", събощи Bloomberg.

"Самият факт, че безработицата е от порядъка на 4%, от които дългосрочните случаи са 2%, означава голяма необходимост и физически недостиг на хора", коментира тя.

"Много компании отдавна не гледат дипломите. На всички ни е ясно, че с този темп на промяна, каквото и да си учил, докато го завършиш, то вече е остаряло", отбеляза тя.


239
Още по темата: персоналСофиязаплата
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
214
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Какви са тия заплати от 20 хил които се коментират тук за ИТ, аз имам мниго приятели работрщи в сферата, но само двама от тях вземат оодобни заплати и те са истински програмисти ръкиводители на проекти, със сериозно образование и публикации в мездународни издания. Масата взема или поне вземаше до миналата гидина 7-8 хил.
213
0
 
1
 
! Отговори
А.П. преди 1 месец
Проверете какви заплати се заплащат в цялата страна,защото София не е България и България не е само София.Капитализмът е точно това-бедни от една страна и един много малък процент богати,обслужващи чужди интереси и препечелващи огромни суми и живеещи охолно.
212
2
 
1
 
! Отговори
А.П. преди 1 месец
Айде пак се започна с тея заплати,а защо не посочите в кои сектори на икономиката се заплащат такива трудови възнаграждения?Какъв точно ценен продукт бе произведен от тези хора,така че той да повлияе на вноса и респективно на цените на вътрешния пазар в страната и същевременно да бъде изнесен навън?Кои точно фирми с имена и ЕИК заплащат такива заплати,плащат ли те данъци и колко и дали участват в обществени поръчки и били са някога политици участници като акционери и съдружници в тях?
211
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Наскоро не бях чел по-*** статия, честно. Не било важно какво си учил, не трябвало да искаш заплатата която ти се полага...
210
1
 
2
 
! Отговори
Селянин преди 1 месец
Лапайте докато може, че благите времена са към края си.
209
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До АнонименВъзраждане по-малко ли ще взимат, Костя започвал втора къща да строи.
208
1
 
7
 
! Отговори
Колю от Бяла Слатина преди 1 месец
Ако говорим за айти сектора, недостига е толкова голям, че може да се нарисаш. В буквалния смисъл на думата. За другите сектори може би ще има балансиране. В айтито - никакво. Просто новото поколение са ***. Няма конкуренция.
207
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Взимат и не произвеждат накрая нищо. Щото като идете в магазина искате да пипнете, да вкусите, ама ви имало вкус на пластмаса, ами така ще е, то седенето пред компютрите не е като гледане на животни или на домати. Какъв живот е това? Взимаш едни пари, за да ги даваш за нещо изкуствено, а после и за доктори? Осъзнавате ли колко по-жал ък ни става животът? Хората тотално забравиха къде е истината. Всичко е вече само пари и пак пари.
206
0
 
12
 
! Отговори
Тази г-жа Шишкова преди 1 месец
има предвид това, че човек трябва цял живот да надгражда образованието си и да се интересува от новостите в областта, в която е избрал да работи. Само така ще бъде конкурентноспособен. Само че у нас на много места все още имат значение протекциите и личните връзки, това надделява над изискванията относно професионалните качества. Пък и зависи кой те оценява, когато се явиш на конкурс за някоя длъжност или за редовна докторантура. Възможно е да знае по-малко от теб и да се пази от конкуренция.
205
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Христо Мехмедов - Това твърдение, което ти оспорваш, донякъде е вярно за нашите висши училища. Всички знаем, че там са се уредили да преподават едни хора, които четат остарели лекци в по още няколко "университета" или по ведомост се водят като служители на БАН. И тъй като още навремето са станали студенти като връзкари и после пак като връзкари са били назначени тук и там, ясно е какво е качеството на обучението, което те могат да предоставят.
204
2
 
6
 
! Отговори
Христо Мехмедов преди 1 месец
Каквото и да си учил вече е старо??? Неадекватно изказване
203
8
 
7
 
! Отговори
Казвам се Лена преди 1 месец
Искам да взимам заплата над 8 000 лв. Да знаете къде има подходящ парапет?
202
8
 
4
 
! Отговори
Лош преди 1 месец
София ама София не е България!Не може всички да сме там или ако на някой не му изнасяме мизерниците в Провинцията дето едва живуркаме да ни няма нали това искат да не плащат за 12 часова хамалогия а само ако работиш от стола си и се биеш в гърдите че си оборотен то така е най-лесно!
201
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 177 . . . Нищо учудващо. В нашата среда рядко има човек дори с под 15к доход на месец. Всеки интелигентен човек с нормална професия успява в София. Води се на работа в София, но може да работи от цял свят, ако поиска. 5% взимат над 8к- очаквано. . . Подписва договор в България и живее в Швейцария! Сменяй си дилъра, веществото не е качествено!
200
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 211 . . . Защо депутатите вземат три средни заплати, да не би да работят за трима. . . . . Защото такива си ги избираме! Този път Възраждане, каквото и да говорят срещу тях!
199
3
 
15
 
! Отговори
Xa xa преди 1 месец
Моя покажете снимки на Тези които имат заплати 8000лв
198
2
 
12
 
! Отговори
Не преди 1 месец
Докато инфлацията е двуцифрена, няма как да се очаква охлаждане на заплатите. Фирмите генерират рекордни печалби.
197
0
 
0
 
! Отговори
Готин преди 1 месец
Това в кавичките по долу е асоциация за празни глави!
196
1
 
0
 
! Отговори
Готин преди 1 месец
Не се хабете да обяснявате на "*** ***", че те са евтини, защото са празни, а тези пълните с "мед" са по ценни!
195
7
 
3
 
! Отговори
Прозтаг преди 1 месец
8000 въшки да ги полазят!