Стартира изграждането на метрото към "Гео Милев" и "Слатина"

Това е важен и чакан проект, посочи Васил Терзиев
27 ное 2023 17:00, Красимир Ангелов
37

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Кметът на София Васил Терзиев и министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков дадоха началото на строителните дейности по разширение на столичното метро с шест километра през кварталите „Слатина” и "Гео Милев" до бул. “Цариградско шосе“.

Новият участък е с дължина шест километра и ще има шест метростанции. Той е разширение на Линия 3 през ж.к. „Слатина” и достига до бул. „Цариградско шосе” при Окръжна болница. Първата копка е на две от новите шест станции на метрото. Това са станция 5 на бул. „Асен Йорданов“ (срещу зала „Арена София“) и станция 6, която ще е под локалното платно на бул. „Цариградско шосе“, срещу Университетската многопрофилна болница за активно лечение „Св. Анна“.

На събитието присъстваха още ръководителят на представителството на Европейската комисия за България Бойко Благоев, областният управител на София-град Вяра Тодева, кметът на район “Слатина” в София Георги Илиев, ръководителите на Управляващият орган на Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура” 2014-2020 и ръководителят на „Метрополитен” Стоян Братоев.

"Това е важен и чакан проект, който има отношение към това как ще се придвижват по-удобно и ефективно 75 хиляди софиянци”, каза кметът на София по време на откриването на разширението. Васил Терзиев допълни, че по този начин ще накарат още повече няколко хиляди софиянци да слязат от колите и да изберат метрото като транспорт. Той посочи, че развитието на градския транспорт е основна тема на общината и ще продължават да инвестират в развитието на метрото.

Кметът на София благодари на предишната администрация и всички, които са участвали в развитието и подготовката на този проект, за да може днес той да стартира. “Ангажираме се да продължим тази добра традиция”, заяви Терзиев и допълни, че до 2027 година, когато този проект бъде завършен, ще продължават да развиват транспорта на града.

Министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков посочи, че е време е да накарат софиянци да се качат от колите на метрото. Гвоздейков сподели, че тази сутрин му е отнело повече от час за да се придвижи с колата от кв. "Люлин" до кв. "Дружба", а решението за този трафик никак не е закъсняло. По думите му трафикът ще бъди облекчен със строителството на метрото, което ще осигури една по-добра свързаност и по-добро икономическо развитие на столицата. Трябва да свикваме да минаваме към екологичния транспорт, каквато е философията на метрото, посочи министърът.

Ръководителят на „Метрополитен” Стоян Братоев посочи, че всеки следващ етап от изглаждането на метрото е важен за столичани, но този е особено важен, защото със сравнително малка дължина от шест километра, ще обслужи повече пътници на километър, отколкото останалите части от метрото. В този участък прогнозата е, че към "София тех парк" има 40 хил. работни места, на бул. "Цариградско шосе" са над 20 хил. работни места, а към тези цифри влизат и живущите в кварталите "Слатина" и "Гео Милев". Над 9 хил. тона вредни вещества по-малко ще се изхвърлят всеки ден във въздуха на София, а ползващите метрото ще спестят 210 000 човекочаса, каза още Братоев.

Строителната площадка за разширението към "Слатина" бе открита на 24 октомври, но днес започва същинската работа. Финансирането е осигурено от Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
4
 
! Отговори
с тоз противняк, преди 4 месеца
татин, не вярвам нещо да стартира и да доведе до успешност
26
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
а към Илиенци кога бе лешшпери
25
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
На Карбовски му спрели тока тез новите програмисти . Има го в нета с една свещ търси светлото евроатлантическо бъдеще . Аве много изненадващо идва зимата там в София . Всяка година идва точно когато не я чакат . По никое време .
24
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
БЪЛ.ХАРИЯ НА ТРИ ДЕРЕТА
23
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
***
22
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
КОМУНИСТИЧЕСКИ ПСИХОПАТИ
21
1
 
11
 
! Отговори
мак преди 4 месеца
Колко от управляващите на всички нива ползват обществен, този иначе екологичен транспорт, вместо служебни или пък свои коли? Ей така, да не са празни приказките им за екология и да дадат пример на целокупното население?
20
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
София тех парк - 40 хил. работни места? Сериозно? Поне ще могат хората да ходят на разходка до мола с метро.
19
1
 
5
 
! Отговори
Новите бункери преди 4 месеца
Ако някой не се е сетил какво предстои. Старите вече не стават за нищо.
18
3
 
6
 
! Отговори
Ще живеем под земята преди 4 месеца
Явно, така върви животът.
17
17
 
4
 
! Отговори
ВАСИЛТЕРЗИЕВ fanbase преди 4 месеца
Фъндъкова за 12 години не можа да направи една линия като хората, ТЕРЗИЕВ за 2 СЕДМИЦИ вече строи нови лъчове на метрото. ПОКЛОН!
16
10
 
1
 
! Отговори
РАБОТА РАБОТА РАБОТА преди 4 месеца
ТЕРЗИЕВ ЩЕ ПРИДАДЕ НОВ СМИСЪЛ НА ФРАЗИТЕ РАБОТА РАБОТА И ВИДИМИ РЕЗУЛТАТИ! БРАВО!
15
11
 
4
 
! Отговори
БРАВО! преди 4 месеца
САМО 2 СЕДМИЦИ НА ПОСТА И ВЕЧЕ ИМАМЕ ВИДИМИ РЕЗУЛТАТИ! БРАВО!
14
12
 
2
 
! Отговори
:))))) преди 4 месеца
ТОВА ХЕКИМЯН НЯМАШЕ ДА ГО НАПРАВИ ДОРИ ЗА 3 ГОДИНИ. А ГРИГОРОВА НЯМАШЕ ДА ГО НАПРАВИ НИКОГА.
13
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Този проект бъде завършен през 2027 г в най-добрия случай. 6 км за 4 г. Скорост на костенурка.
12
10
 
2
 
! Отговори
МОЖЕЛО ЗНАЧИ! преди 4 месеца
ВИЖТЕ КАКВО СТАВА, КОГАТО ПРОЕКТИТЕ НЕ СЕ СПИРАТ ЗАРАДИ КОРУПЦИЯ. БРАВО ВАСИЛ ТЕРЗИЕВ! БРАВО!
11
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Бъстър Кийтън танцува на лед! Балетът на ледената принцеса! Шоуто на тези холивудски клоуни е по-забавно от шоуто на Слави. Трябваше да ги сложите в телевизионно шоу, вместо да ги избирате да ви управляват.
10
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Софиянци случиха на читав кмет.
9
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Браво на кмета на София, Васил Терзиев! Започна да работи здраво още от първия ден!
8
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Браво! Ако някой ден видя реализирани подобни инфраструктурни проекти и в Пловдив и Варна, ще си отрежа главата. Всички плащат, София печели. София не е България!