Ученици масово бягат от школо. Враца – рекордьор

Над 50% от учениците в областта не посещават редовно занятия, други пък не завършват 8-и клас и се отказват
22 яну 2009 18:45,
54
Ученици масово бягат от школо. Враца – рекордьор
Снимка: БГНЕС

Над 50 на сто от учениците в 14 училища във Врачанско не посещават редовно занятия, отчитат от Регионалния инспекторат по образованието.

Проблемът се допълва и от факта, че отсъствията им се извиняват без основателна причина, обяви началникът на инспектората Галина Евденова.

Тя уточни, че най-голям е броят на отсъстващите ученици в професионалните гимназии.

Според Евденова данните от проверките на мобилните екипи във всичките 86 учебни заведения в област Враца сочат тревожна тенденция както за нередовно посещение на училище в задължителната възраст, така и за отпадане от учебни занятия.

От общо 1502-ма седмокласници през учебната 2007-2008 г. 172 деца са отпаднали от образователната система по различни причини и не са продължили обучението си в осми клас.

Само за първите четири месеца на годината по различни причини от обучение са отпаднали 63 деца, уточни тя.

В началото на учебната 2008-2009 година бяха закрити 18 учебни заведения във Врачанско.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
0
 
0
 
! Отговори
ВРАЧАНИН преди 15 години
А,ти душа,вземи вместо да висиш цял ден по форумите,и да се учиш как да спазваш "форумен етикет"(боже господи каква глупост),свърши нещо полезно и измий малко простотията от лицето си,и уважавай малко и хората които живеят в провинцията,защото те също са българи колкото и ти,също имат образование,а някои и по две,и също се трудят и се мъчат да вкарат малко акъл в главите на прости дечица които се възпитават от такива като теб.
52
0
 
0
 
! Отговори
до 27 преди 15 години
вие не знаете какво искате,но търсите някои да ви подкрепя. Врачани не подкрепят току-така.
51
0
 
0
 
! Отговори
haha преди 15 години
А ти научи малко форумен етикет, вместо да хвърляш пусти обвинения към хора който не познаваш, душа ( :
50
0
 
0
 
! Отговори
kalin преди 15 години
Учебните часове са по 7 8 ..на места 9 часа на ден..Това е насилие упражнено ,върху ученика..децата са облъчавани с един неадекватен учебен материал ..поднесе по един неадекватен начин...Родителите се интересуват ..и умишлено се прехвърля и им се вменява вина.Някой да си измие ръцете с тях..било Министерството ...или Учителите.В крайна сметка училищетото е обществена институция ..финансирана от родителите изградена и в полза на децата им.Нищо не се прави..понеже нямат интерес най вече училищните ръководства и учителите ..да приобщят айде ако не всички родители..то поне по будните от тях ..към живота в училището..формата на училищните настоятелства работи добре..тя е и работила и тук в страната.Необходимо е да се скъса със социалистическите представи за това ,що е образование и училище ..това не са представите на модерното ..те никога не са и били ..това са неадеквакти представи и политики,който в крайна сметка ..водят до патологии в системата.Родителите или поне будната и обществено ангажираната част ,може да помогне ..на училището.. Хората и по този начин ще са наясно ,какво става с детето им ..децата ще се почустват и по сигорни ..така и ще влязат допълнителни средства за подобряване и качеството на обучение..под формата на дарения ..ангажименти и т.н.Това е работило преди в тази страна ..ще работи и сега ..имаго и по света поне в нормалният свят го има.Но жалко за учениците и децата..те и бегла представи си нямат.какво ги чака ..ако не се скъса с някой порядки.
49
0
 
0
 
! Отговори
he преди 15 години
а,бе,кате,ти поне влизала ли си поне за 2 часа в училище,за да наблюдаваш поведение и работа на ученици и учители?едва ли някой ще забрани на родителите да влизат и в часовете/ама те май не изпитват особено желание да ,,губят"време /и малко по-отблизо да видят процеса в училище,та да критикуват после градивно тъпите даскали и дават полезни препоръки/щото и в училище е един батак,като в много други иституции
48
0
 
0
 
! Отговори
jiko преди 15 години
chaka Bulgaria
47
0
 
0
 
! Отговори
ВРАЧАНИН преди 15 години
Мисля,че по-важно е съдържанието на текста,а не с какъв шрифт е написан,някои хора пишат на латиница,явно,защото не са добре с Българския език,а на теб ще кажа вземи научи нещо друго освен това да знаеш къде се намират клавишите на клавиатурата.
46
0
 
0
 
! Отговори
haha преди 15 години
Врачанино, понеже явно не знаеш, да кажа: Caps Lock е точно отляво на А...
45
0
 
0
 
! Отговори
ВРАЧАНИН преди 15 години
ЗА ТВОЕ СВЕДЕНИЕ,СЕЛЯНИНО ***,ВРАЦА Е ОБЛАСТЕН ГРАД В КОЙТО ЖИВЕЯТ,УЧАТ И СЕ ТРУДЯТ ОКОЛО 80 000 ДУШИ,АЗ ЛИЧНО СЪМ УЧИТЕЛ В ПРОФЕСИОНАЛНА ТЕХНИЧЕСКА ГИМНАЗИЯ,И ТУК ОКОЛО МЕН СА САМО КАЧЕСТВЕНИ И ОБРАЗОВАНИ ХОРА,А И УЧЕНИЦИТЕ НИ СА НА НИВО,ТАКА,ЧЕ ТИ СИГУРНО СИ ОТ ТОЗИ ПРОЦЕНТ,ПРОСТИ "СОФИЯНЦИ"КОИТО ВСЯКА СЪБОТА И НЕДЕЛЯ СИ ОТИВАТ НА СЕЛО,ЗА ДА РИНАТ НА СВИНЯТА ИНАЧЕ ПРЕЗ ОСТАНАЛОТО ВРЕМЕ СИ СОФИЯНЕЦ,КОЙТО НАВЯРНО ЖИВЕЕ В "БОТУНЕЦ"ИЛИ"ЧЕЛОПЕЧЕНЕ",И АЗ СЪМ БИЛ ОТ ТЕЗИ КОИТО СЕ ОПИТАХА ДА ВИРЕЯТ В СОФИЙСКАТА ПРОСТОТИЯ,НО НЕ СЕ ПОЛУЧИ И СЪМ МНОГО РАДОСТЕН ОТ ФАКТА,ЧЕ В МОМЕНТА РАБОТЯ В КРАСИВИЯ СИ РОДЕН ГРАД,И ЩЕ ПРОДЪЛЖАВАМ ДА ГО ПРАВЯ ЗАЩОТО ВЯРВАМ,ЧЕ ВРАЦА ДАВА И Е ДАЛА НА БЪЛГАРИЯ МНОГО ЦЕННИ ХОРА,А ТАКИВА НИЗКИ ДУШИЦИ КАТО ТЕБ,СА ДОСТОЙНИ САМО ЗА СЪЖАЛЕНИЕ,ЗАЩОТО ТИ НЕ МОЖЕ ДА ПРАВИШ НИЩО ДРУГО ОСВЕН ДА ПЛЮЕШПО ОСТАНАЛИТЕ И ДА ХОДИШ ДА ПРОТЕСТИРАШ СРЕЩУ СОБСТВЕНАТА СИ ПРОСТОТИЯ.
44
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
nqmat stimol i za u4ene,koto znaqt ,4e s u4ene nishto ne se postiga tuka v balgaria kak da u4at!!!
43
0
 
0
 
! Отговори
kaлина преди 15 години
Горките ни деца, щом си мислите, че с миене на чинии в чужбина може да живеете добре.Те, на запад си имат доволно хора без образование. Живеят добре хората, с добра професия, а се изисква и добро владеене на съответния език. А с неходене на училище това не постига!
42
0
 
0
 
! Отговори
загрижен преди 15 години
Бягайте,но идете да работите друга работа,освен учебната,а не да скитате по улиците с бира в ръка или да "киснете" в кафенетата с *** поглед и *** разговори!
41
0
 
0
 
! Отговори
1 преди 15 години
Ясно е, че причините са много. Но на първо място трябва да поставим остарелите и скучни учебници, старите методи за преподаване. До 8-ми клас - добре - да се учи всичко да обща култура. Но след това - всеки да се профилира и сам да си избира предметите. На някой много ще му хареса Хамлет, но друг ще го мисли за пълна загуба на време. Друг пък ще си умира да учи химия, но за друг ще е отврат. Със сигурност ще има и хора, на които нищо няма да им е интересно - за тях просто няма смисъл да учат след 8 клас. Най-добре да си хващат торбичката и да си търсят работа. Само в България хората бутат буквално децата си, за да завършат училище. Има един английски учен новатор, който преди 20 години беше заявил : "По-добре щастлив чистач, отколкото смръщен чиновник". Ама нали в България, колкото и да ти е малоумно и мързеливо отрочето все ще избута училище. После с малко връзки или пари ще идзбута и унимерситета - и накрая ще му намерим работа - я на държавна работа, я в някоя огромна фирма, я като учител в училище.
40
0
 
0
 
! Отговори
мунчо преди 15 години
абе какви 7 годиниизобщо нямат значениечовек се ражда какъвто и умира, като характери мисловен апарат в главата, това за 7те години са глупостиистина е също, че простотията е наследственаи тези деца не са виновни, че родителите им са малоумниче не ги заставят да ходят на даскалов крайна сметка децата на тези години трябва да се учат на живот не само в училище а и от родителитезащото по този начин ги обричат да стават крадци и мошеници или общи работници по строежите
39
0
 
0
 
! Отговори
Kate преди 15 години
Всички казват "липсват ти първите седем години" , защото това е времето в което трайно заучаваш как да се държиш в обществото. После обаче идва първи клас... Моя син още първите дни научи от учителката че е *** и ,защото не може добре да чете. Научи че в къщи аз съм *** дето не го е възпитала и му даде безброй комплекси. Не ги пускаше до тоалетна и той втори клас едва издържал до междучасието. Сега не излиза без да е посетил тоалетната и все му е проблем и притеснение. За образованието дето е дала въпросната учителка може доста да се поспори , след като аз си стоя в къщи и уча с него. На практика преподавам всичко наново , защото през часа не са учили за да говорят (да им се крещи) за дисциплината. Нещата се успокоиха в средния курс защото издивях. На една родителска станах и казах ,че не искам да слушам за дисциплина! Изгонихме с подписка три деца дето не беше възможно оправяне на ситуацията и сега няма тема дисциплина. В горния курс нещата стоят различно. Това са вече големи деца , осъзнали се и да им влияеш в къщи със съвети какво да правят в часа е смехотворно. Разказах всичко това заради изказването за " дебилните " учители. Ами такива са , ако не всички една голяма част. Не се изпълняват училищните правилници и не се гонят провинили се деца , защото всяко дете е пари за училището. Купуват се не най- добрите учибници ,а тия дето е наредено да се вземат. Програмата се прави така ,че в петък да може учителите да си тръгнат по- рано. (Като чуя за нулеви часове и откачам.) Колкото и да пазя репутацията на учителите в къщи не става. Децата порастнаха и разбират чудесно срещу какво са изправени. Лошото от цялата работа е че пак те ще страдат. Образованието им може да се навакса саом ако имат пари , ако не ниско платена работа и простотия до шия. Ученето в чужбина пак е за тия дето могат да плащат. Така че решението не е в бягането от час, нещо че стоенето там е скучно и донякъде безмисленно.
38
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Не сте видели какво учим и как го учим за да спорите на тая тема , а за мойте връсници , който бягат от час - еми разбрали са ,че живота в България не става и ще се ходи в чужбина - за какво им е образование след като необразовани ще взимат повече от образования българин тук ... Та нас кризата удари ли ни ? - в Англия на ден затжаряли по 6 заведения , а тук си живеем както сме живели и преди . Подяволите политиците заради фондовете САПАРД и ФАР ! Не си мислете ,че сме *** и говорим само за филми и музика - може би така и трябва все пак има ли институция в страната ни за която да кажем 2 хубави думи ?! Мисля , че ние младите ,бихме управлявали по добре ! АЗ СЪМ БЪЛГАРЧЕ !
37
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Ученик съм в Професионална Техническа Гимназия и искам да ви изясня нещо ! Тази година завършвам и ме притискат от всички страни - дали ше продължа да уча , какво ще уча и тия матури ще ми скапят живота ,но ви ще ви дам пример за да проумеете поне малко - уча електрообзавеждане на производството или на кратко казано всичко свързано с "тоците" от АЕЦ до лампата която свети до вас . Проблема е следният - как по дяволите ще си взема матурите , след като само за средното образование едва изкарвам! А за да направите сравнение - имам приятели от другата гимназия - 12 клас в "Езиковата" и ми казват ,че им пишат оценките просто ей така и само се подготвят за матурите и ходят на кафенца ,а ние умните , който се мъчим над уроците ще си блъскаме главите цял жовот ?! Ето малка част от въпроса - за какво протестирате ?? А РОДИТЕЛИТЕ - та аз съм на 18 , с какво ще повлияе майка ми върху решенията ми ? Правя това , което смятам за правилнно !
36
0
 
0
 
! Отговори
ANONIMEN преди 15 години
преди 10 години,слабите учиници бяха 4-5,сега УМНИТЕ са 4-5,но родителите им имат ,,фирмички,,и са платежоспособни за часни уроциа новата учебна програма не е боза,а нещо по-зле ,имам двама ученици,и преглеждам уроците с неприязън и неразбиране
35
0
 
0
 
! Отговори
калина преди 15 години
Абсолютно съм съгласна с Нереален /30/ и тотално несъгласна с 23 и не вярвам в докторските ви титли, може пък и да сте ги получил в България, защото в абсурдната ни държава всичко е възможно. Преобладават безотговорните нападки срещу учители, държава, образователна система, а къде са родителите. Нима те не носят отговорност за децата си?
34
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
само БКП и комунистите! и да се отдели икономически и политически Враца от изостаналото софийско гето. врачани не искат да плащат и стотинка данъци за софийските шопи