Бургас нямал водолази, които да прати на помощ в потопа

Огнеборците обаче дали всичко от себе си
10 сеп 2014 18:41,
8
Бургас нямал водолази, които да прати на помощ в потопа
Снимка: архив БТА

По време на наводнението в Бургаско на 6 септември не е имало водолазен екип, който да помага на бедстващите. Това обяви на пресконференция директорът на Регионалната служба по пожарна и аварийна безопасност комисар Васил Василев. Той разказа, че в деня на трагедията единият водолаз е бил в отпуск, а вторият не е бил в дежурство. И двамата са били далеч от района. 

Още по темата

Комисар Василев свика пресконференция заради упреците на свидетели, че пожарникарите не са действали професионално по време на наводнението. Както Dnes.bg писа тогава във водната стихия по пътя Созопол - Бургас се удавиха две жени. Василев беше категоричен, че при подобни бедствия винаги трябва в спасяването да се включат и водолази. Най-близката водолазна група в момента е във Варна, обясни комисарят.

Той съобщи, че по щат водолазите трябва да са четирима, но на работа са само двама, тъй като другите са напуснали. Оттогава конкурс за водолази не е обявяван, информира комисар Василев.

Той беше категоричен, че бургаските пожарникари са направили всичко възможно за спасяването на бедстващите хора при пороя край "Отманли". Там огнеборците първо помогнали на повлечен от водната стихия джип с трима души. В него се оказал кметът на Зидарово Стойчо Петков. Той и спътниците му обаче отказали да излязат от автомобила. Според комисар Василев това забавило огнеборците да продължат със спасяването на други хора.

В дерето е имало завлечени няколко автомобила. Шумът от водната маса и дъжда са попречили да се чуят виковете за помощ на бедстващите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
0
 
! Отговори
Куку преди 9 години
Водолази?? В Бургас??? хАпсурд!! Откъде?!?
5
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В Бургас не може да няма любители водолази. Защо няма спасителни групи на доброволни начала? Не само водолази, може да са водни спасители, пещерняци, спортисти, алпинисти, просто здрави и отговорни мъже, подготвени за трудни условия и произшествия? Навсякъде у нас може да се намерят. А така-случи се нещастие, няма виновни, дайте пари за помощи! Не само помощи, превенции са необходими преди всичко.
4
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
От толкова време се говори за наводнения и бедствия, причинени от тях. Колко акъл трябва за да се направи план във всяко едно населено място, да се огледат местата, където евентуално биха се получили екстремни ситуации- изсечени трасета, свлачища, затлачени участъци, дори по най-малките рекички и т.н. Нали има специални щабове в населените места, или няма? Каква е причината? Ако са получавали заплати, какви са задълженията им? Проливни дъждове е имало и ще има, не може да са оправдание.
3
5
 
13
 
! Отговори
до ФАКТ преди 9 години
*** ли си ? или си от тия платените лайняри? преди комунистите бяха твойте а те наистина изпиха парите за всичко ! бях спасител и заради такива *** като теб се махнах ! надявам се следващия път ти да пострадаш когато твойте намалят щата още веднъж да се мъчиш като червей нещастен ***
2
9
 
11
 
! Отговори
ФАКТ преди 9 години
*** изпиха парите за водолазни екипи или ги раздадоха на свои хора! Срам за България е гласуването отново за тях!
1
2
 
20
 
! Отговори
нищо не знам преди 9 години
Комисарят се излага с тези нелепици за водолазите. Да ръководиш по време на бедствие не е като да обикаляш по пожарникарски състезания и командировки.