Под 1% от бензиностанциите са с нарушения

Лукарски обеща проверките да станат практика
28 авг 2015 14:19,
45
Под 1% от бензиностанциите са с нарушения
Снимка: Reuters, архив

Контролните органи са проверили всички бензиностанции и нарушенията са под един процент, каза пред журналисти днес министърът на икономиката Божидар Лукарски, цитиран от БТА.

При малки бензиностанции са 48 процента от нарушенията, а 52 на сто са при обекти на големи вериги. 60 процента от нарушенията са за количеството отчитано гориво, а 40 процента - за нарушени пломби по разходомерите.

Още по темата
Проверките продължават, няма да са кампанийни, каза Лукарски. От взетите близо хиляда проби има нарушения в седем процента в качеството на горивото. Нарушенията са свързани с съдържание на биоетнол, на сяра и с други характеристики на горивото, допълни министърът.

Подготвяме структури промени в органите, които контролират бензиностанциите, допълни той. Предлага се създаване на лаборатория на контрол на софтуера на измервателните уреди.

"Сега не можем да контролираме връзката между сървърите на обектите с НАП. Има съмнения и сигнали, че чрез хакерски натиск се манипулират данните, подавани от компютрите на бензиностанциите към НАП и се манипулират данните", каза Лукарски.

Ще се премахнат и празнотите в нормативната уредба. Сега при ремонт на безиноколонките се поставя работна пломба, която важи седем дни. След това, в двуседмичен срок трябва да се постави нова, сертифицирана пломба. Тоест има "законова двайсетдневна дупка", в която са възможни манипулация. Предлага се да има лицензионен режим на фирмите, поставящи работните пломби, както и те да се поставят в присъствието на експерти от държавните контролни органи.

Глобите за неправилно измерване на горивата сега са 500 лева за първо нарушение и 1000 лева за следващо нарушения. Тези глоби се "избиват" само за един работен ден, затова се предлага вдигането им, каза Лукарски.

Още новини от Икономика и политика четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
нА ПЪЛВИ РАНОБУДНИТЕ ЩЕ ЯХНАТ ПРОТЕСТА ПАЗЕТЕ СЕЕ
35
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Идвайте на 1ви всички българииииииСТАНИ СТАНИ ЮНАК БАЛКАНСКИ
34
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На 1ви всички заедно денонощно до победа над злото!
33
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нека някой провери колко е струвала нафтата преди години когато 42 долара е бил барел
32
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ВСИЧКИ НА 1 ВИ ПРЕД ПАРЛАМЕНТА ЩЕ СЕ ЗАДИМИ116 долара барел-нафта 2.6742 долара барел-нафта 2.26 е какво става бее мама му стараа а кажете го най после че нещо не схващам
31
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Всичко си беше прах в очите на наивниците! А иначе кревана на властта си върви!
30
0
 
6
 
! Отговори
Кико преди 8 години
Ще се видиме на 1-ви към 18:00 , пред парламента.
29
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тоя от скоро а Рапона от десетина години ни разиграват чуден театър. Има ли кой да им вярва вече?
28
0
 
15
 
! Отговори
Joko преди 8 години
"Под 1% от бензиностанциите са с нарушения".... В грешка сте 100% от бензиностанциите участват в картечно споразумение за цените е е
27
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Вярвам, вярвам! Само че колата ми не е същата! След като й сипя от "отличния" бензин, започва да се държи странно. Изглежда извънземни й влияят, да не си помислите, че горивото е виновно, сакън!
26
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И аз му повярвах на този 100% и сега спокойно зареждам. А колата .....пак не върви! Но надеждата ме крепи, че може и да дойде време да имаме нормално гориво.
25
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И са квоо? Вариант А: Всички дружно запяваме песничката на Риана "Love The Way You Lie" за да поздравим нашият вожд Бойко, който щеше да промени нещо при бензинджийските далавери, ама май не съвсем...; или Вариант Б: започваме саморазправа с всички лъжци, крадци, мошеници и политици в държавата ни, защото просто няма смисъл да се продължава така!?!
24
11
 
2
 
! Отговори
аз преди 8 години
До Анонименсмешник. що не протестира за тока ве. пазарна икономика всеки продава както реши, пък ако ти е скъпо не купувай. аз не смятам че горивата са скъпи
23
2
 
9
 
! Отговори
555 преди 8 години
От големите се знае коя верига най цака. Една със синио-зелено с три букви, иии много лъскави
22
0
 
22
 
! Отговори
Смехххххххххххххх преди 8 години
Разчистиха малките ***, които не плащат на ГЕРБ, направиха на Тиквич ПР и се оказа, че големите са честни и отговорни бизнесмени :)
21
0
 
28
 
! Отговори
кучето на село знае преди 8 години
"Под 1% от бензиностанциите са с нарушения"Останалите над 99% са изрядни и безгрешни защото са си платили и за напред ще си плащат редовно рекета за да могат спокойно да лъжат и крадат потребителите на горива.
20
0
 
24
 
! Отговори
... преди 8 години
Хахаха, по-малко от 1% ... Направо си го кажете, НЯМА НАРУШЕНИЯ, напротив, даже всички надвишават нормите за качество, не правят злоупотреби, внасят повече данъци, отколкото трябва и т.н..Така е, избори идват, трябва да се галят спонсорите...А също и сигурния електорат - очаквайте компенсации за с незаконните бараки...
19
0
 
32
 
! Отговори
Ред арми преди 8 години
Еййй няма такива наглеци като Бойко и лакеите му...
18
22
 
2
 
! Отговори
Топ журналист преди 8 години
Абе, какво сте захванали всичките с тоя Лукойл? Това е просто едно обикновено предприятие, което си плаща данъците и дава хляб на много хора. Стига с тази злоба. Намерете си друго занимание.
17
0
 
22
 
! Отговори
Чорбаджия преди 8 години
Къде се е чуло и видяло накалпав народ, да се продава качествено гориво на ниски цени? Такива неща стават само в нормалните и цивилизовани общества.