Искаме 33 млн. евро от ЕС за пътя до Калотина

От Кулата до Драгоман ще има магистрала, после – скоростно трасе
9 фев 2017 21:18, Мария Захариева
23
Искаме 33 млн. евро от ЕС за пътя до Калотина
Снимка: архив, Bulphoto

33138140 млн. евро искаме от Европа за изграждане на магистрала от София до граничен пункт Калотина. Това съобщиха от Министерството на транспорта. Проектното предложение е изпратено преди ден, като пари трябва да дойдат по финансовия механизъм "Свързана Европа".

Според регламента средствата по програмата не може да надвишават 85% от общата инвестиция, която за магистралата е 90 млн. евро, пише "Монитор". Проектът предвижда изграждане на 15 км аутобан от Кулата до град Драгоман. Освен това трябва съществуващото трасе да бъде разширено и коригирано на места, за да се достигне капацитет за скорост 100 км/час. Проектът предвижда изграждане на две платна с по две ленти за движение и аварийна лента.
 
Освен с пътния проект България ще кандидатства пред Европейската комисия с още 3 предложения, като общата сума на четирите проекта е 207 млн. евро. В Брюксел предстои оценка на проектите, подадени от всички страни. Очаква се резултатите да бъдат обявени в средата на годината.

В жп сектора предложението за европейски пари предвижда развитие на жп възел Пловдив. Той включва рехабилитация и модернизация на железопътната инфраструктура в участъците Пловдив – Пловдив разпределителна – Крумово и Пловдив-разпределителна – Скутаре. Проектът предвижда също изграждане на пътен пробив под жп гара Пловдив, развитие на коловозите на жп гарите попадащи в обхвата на проекта, премахване на съществуващи прелези и замяната им с надлези. Общата стойност на проектното предложение е 115 млн. евро, като европейското финансиране възлиза на 85% или 98 млн. евро.

Ръководство на въздушното движение (РВД) ще кандидатства с два проекта. Единият предвижда изграждане на защитна системата срещу кибератаки.
 
Другият план е за пари от механизма и е за изследване на възможностите за въвеждане на въздушно пространство за свободно планиране над страните - участници в регионалната инициатива Gate One. Общата им стойност е около 1,2 млн. евро, като от европейския фонд се искат около 1 млн. евро.

Това е третата покана по механизма “Свързана Европа", където страна разполагаше с общ бюджет от 406 млн. евро. От тях до момента са одобрени седем транспортни проекта на стойност 294 млн. евро. Три от тях са в жп сектора, като предвиждат модернизация на линиите Костенец – Септември, София – Елин Пелин, София – Волуяк. Общо в тях заедно с националното съфинансиране ще бъдат инвестирани 350 млн. евро. Освен това се предвижда да бъдат купени два кораба за 7 млн. евро, с които ще се извършва проучване и маркиране на р. Дунав.


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
2
 
1
 
! Отговори
Кьорсуфра преди 3 години
Явно някой пак иска да. Се облажи.Сигорно джоба много му е утанял щом се задоволявА с някакви си 33 милиона. Погледнете. ББмен как се краде. НА Едро.Да не говорим за двойното данъчно таксуване,,венетки.и данаци,,.
20
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От Кулата до
Драгоман е повечко от 15 км
19
3
 
6
 
! Отговори
БСП преди 3 години
Ако дойдем на власт магистрали ще се строят но на двойно и тройно по високи цени!
18
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За тия пари една магистрала до Видин и после през Румъния и Унгария!
17
0
 
12
 
! Отговори
боби преди 3 години
нещо за севера няма ли? и ние плащаме внетки.....
16
3
 
9
 
! Отговори
опетков преди 3 години
До Неук това е защото мястото на пункта е на друго ведомство и не може да се строи там.
Наистина си е българска идиотщина. Няма по-жалка картинка от български граничен пункт и в него разпасани митничари и граничари.
15
2
 
9
 
! Отговори
опетков преди 3 години
До Хемус - Ремонт? Ами отиди на Кулата и виж колко български коли и автобуси преминават на ден посока запад и каква жалка картинка е пътят до там. Да не говорим за самия граничен пункт. Не напразно сме най-скапаната държава в Европа. Основната причина е в кратуни, разсъждаващи като вас.
14
1
 
13
 
! Отговори
simvola преди 3 години
Магистрала от Калотина до Сливница трябва да се изгради а не до Драгоман.
13
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
АБЕ НЯМА ЛИ СВЪРШВАНЕ НА ТЕЗИ ДУНАВСКИ ВЪЛНИ БЕ? ОНЯ ДЕН МИНАХ ПО НОВОТО ТРАСЕ НА ОНЯ С ФИЛИЯТА С МАС И МИ ИЗПАДНАХА ПЛОМБИТЕ! ТАКАВА АКО Я НЯПРЯВЯТ И ТАЗИ МАГИСТРАЛА ПО ДОБРЕ ИЗОБЩО ДА НЕ Я ПОЧВАТ. СТАРАТА ПРАВЕНА ПО ТАТОВО ВРЕМЕ СИ Е ОТЛИЧНА И НЕ ДРУСА КАТО КАРУЦА.
12
6
 
5
 
! Отговори
Хемус - Ремонт? преди 3 години
АМ Хемус се разпада, те магистрала до Сърбия искат да строят.
За Българския или за Сръбския народ мислите господа народни дупетати?
11
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кулата? Някакви милиарди Евро? Писал си статията на 5 ракии
10
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Този сайт се пише от изключително неграмотни индивиди.
9
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Искаме??
Или Баце и КОЙ ги искат, а?????
8
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какви Сърби бе хора, извадете си главата от зад-н-ика. Магистралите са им износени и не са първа хубус, строени преди 90-те, Белград няма околовръсно, по нормалните пътища е ужас. И на П,у,тарините си плащате като пичове и не ревете, ама ако тука сложат Тол такси и ще стане страшно. От Ниш до границата е ужас и вече N-та година го строят.
7
0
 
6
 
! Отговори
Дачо преди 3 години
Даже почнах да бъркам думите от тая сума
6
0
 
12
 
! Отговори
Дачо преди 3 години
Абеее оооо каква е вие знаете ли колко е 33138140 милиона евро
5
5
 
11
 
! Отговори
до 3 преди 3 години
Като взимат по 12лв толтакса за едни кирливи 200км. Това, ако стане тук, парламента ще е обсаден и правителството (което и да е то) ще падне.
4
7
 
10
 
! Отговори
Рашко преди 3 години
Бойко-магистралата пак иска да реже лентички.
3
0
 
31
 
! Отговори
Неук преди 3 години
Пропътувал съм някой и друг милион километра из стария континент. Те такава мисъл като нашата нема никъде. Магистрала в Европа. Караш си и изведнъж знак след километър, че ще си на някоя граница. По магистралата си стигаш и минаваш. После пак магистрала. У нас е различно. Магистрала и хоп някой друг километър преди границата магистралата свършва и се преминава през тесен път и шпалир от магазинчета и псевдо паркоместа. Просто у нас явно сме говеда и не разбираме от проектиране.
2
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ПОлвината ще ги окрадете.
Затова искате.