В Калиакра спасени голфът, къщите за гости, ветрогенераторите...

Никой нямало да забрани земеделието, нито ще спре туризма
18
В Калиакра спасени голфът, къщите за гости, ветрогенераторите...
Снимка: Булфото, архив

Множеството разрешения за строежи в защитена зона "Калиакра" са причината за наказателната процедура срещу България и решението на Съда на ЕС за санкции срещу нашата страна, обяви екоминистър Нено Димов, който в края на миналата седмица подписа заповед, която хората в Каварна, Шабла и Балчик разбраха като забрана на всякаква стопанска дейност в земите си.

Още по темата

Според Димов пък хората не са тълкували заповедта му правилно. След протести и сблъсъци премиерът Бойко Борисов обяви, че ще се търси вариант, при който интересът на хората да бъде защитен, без да се наложи България да плаща тежки евроглоби.

Нено Димов обясни, че проблемът е с над 10-годишна давност и териториите на "Натура" са разчертани "с множество грешки" още през 2005-2006 г., а от 2008 г. се водят дела срещу нашата страна, които са приключили в края на миналата година.

Процедурите срещу нашата страна са започнали заради близо 600 проекта, като в крайна сметка сме били осъдени за 6 ветрогенератора и голф игрище.

Съдбата им зависи от това държавата да вземе конкретни мерки за регулация на дейностите в защитената зона.

"Комисията прие, че ако въведем плана за управление, няма да иска ефективно събаряне. В момента перките и голф игрището и множество други проекти като къщи, разорани терени, къщи за гости, бяха спасени и няма да бъдат събаряни", увери министърът пред bTV.

Освен това "всичко с разрешение за строеж и започнато може да продължи".

По думите му заповедта за ограничаване на земеделската дейност в защитените зони е трябвало да бъде издадена още на 31 март, но това не е било направено. Преди издаването на разпореждането, той е провел разговори с кметове и представители на бизнеса.

"Този скандал избухна поради очевидното неразбиране и недоброто обяснение, че тази заповед има много малък обхват", коментира Нено Димов.

Той посочи, че по никакъв начин не се забранява риболовът в акваторията на Черно море, а земеделската дейност се забранява само на територията на т.нар понто-сарматски степи – земя, която така или иначе е неплодородна и не се обработва.

Димов посочи, че по-голямата част от степите и в момента са държавна собственост, но има и 7600 дка на частни собственици, като ще се търси вариант те да бъдат компенсирани чрез изкупуване или замяна.

Министърът подчерта, че целта е, ако въобще се плащат пари, e да се плаща на собствениците, а не на Брюксел.

Димов уточни, че с по-голям обхват е Планът за управление на цялата зона "Калиакра", като там има различни режим.

"Никой няма да спре обработването в Добруджа, там, където се е обработвало преди, там няма да се строи", увери той.


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
1
 
! Отговори
хаха преди 1 година
До Анонимен

Много точно, кратко и ясно казано! Само, че ако гледаш новините по ТВ това няма да се разбере...
15
0
 
1
 
! Отговори
хаха преди 1 година
Никой не казва за еднократната глоба от няколко милиона евро и глоба от 20 хил. евро на ден до отстраняване на нередностите с краен срок м. септември............
14
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Толкова нагло, че не ми се коментира!
13
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
НЕНО ДИМОВ Е ПРЕДСТАВИТЕЛЯТ НА ДСБ В ПРАВИТЕЛСТВОТО НА ТАЙНАТА ТРОЙНА КОАЛИЦИЯ. БЕШЕ ДЯСНА РЪКА НА РАДАН КЪНЕВ.
12
0
 
6
 
! Отговори
Манолски преди 1 година
така е било и така ще бъде, драги съграждани!
11
0
 
12
 
! Отговори
Андрешко преди 1 година
Ами да голфигрищата и ветрогенераторите на богаташите ще запазим,а ще изгоним обикновените хора...Тогава като осъдят България да плащат собствениците на ветрогенераторите и голфигрищата,а не целия български народ...
10
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
така, осъдени сме за 6 ветрогенератора и голф игрище. и какво правим - вместо да ги махнем, забраняваме на обикновения човечец, който живее там от хилядолетия, да има къщи, да си обработва нивата или двора да лови риба? пак сме замазали очите на ЕС - оттук нататък обещаваме да не строи. за сметка на обикновените българи, които наистина трябва да измрат. ама поне ще цапнат един голф за последно.
9
0
 
11
 
! Отговори
аман преди 1 година
Ами Андрей Райчев и компания...да си платят деволията за голф игрището, аман от тарикати ***
8
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз предлагам да построят също и летище и частен космодрум, който да пръска с хидразин цялото черноморие. Какво са там някакви резервати. Първо (нашите) хората, после природата (останалите хора). Да кажа отново колко ме е срам от държавата България и населението й с общ интелект на зеленчукова градина май няма смисъл. По-скоро малкото останали нормални хора трябва да си сменят гражданството и да оставим *** да направят от родината ни Мордор. Рано или късно радиацията ще надделее и ще ви избие
7
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 7

Сигурно затова половин Добруджа е под аренда? И имаше едни наши момчета, на жаргон зърнари им викаха...
6
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Последно ще се прекратява ли земеделието, за което беше цялата патартия или не. Пак мрън-мрън с недомлъвки. За какво тогава Бойко ще ги събира утре.
5
2
 
27
 
! Отговори
Гебер преди 1 година
"В крайна сметка сме били осъдени за 6 ветрогенератора и голф игрище" разрешени,изградени,открити от кабинет Борисов-1.И пак другите виновни.Батката си знае сметките и далаверите!
4
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз нямам нищо против строежите, стига като ни глобят собствениците им да поемат глобите, а не държавният бюджет.
3
2
 
15
 
! Отговори
чакала преди 1 година
става все по трудно за присвояване на нещо общинско или държавно или всенародно,
затова започва голямото ръфане ,като за поледно.
2
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"луксозна дестинация за богати туристи. Това е добре за развитието на региона."

Как точно ще развият региона, като това са затворени комплекси в средата на нищото, а персонала, който работи в тях не са местни? Голям процент от тях даже не са българи. Региона не печели дори и стотинки от тези комплекси за богаташи.
1
3
 
23
 
! Отговори
Шопо преди 1 година
Дядо ако не удареше две-три топки голф ,не можеше да заспи...