Следващото преброяване – 2021 г., онлайн и по домовете

Депутатите приеха законопроекта на първо четене
30 яну 2019 13:15,
18
Следващото преброяване – 2021 г., онлайн и по домовете
Архив: Булфото

Следващото преброяване на населението на България ще бъде в началото на 2021 г. и ще струва около 53 млн. лева. Това е записано в законопроект за преброяване на населението и жилищния фонд през 2021 г., който депутатите приеха на първо четене.

Основната цел на законопроекта е да осигури събирането, обработката и предоставянето на актуална, достоверна, изчерпателна и подробна статистическа информация в три основни направления: броя на населението, неговата структура по пол, възраст, образование, икономическа активност и други демографски и етнокултурни признаци, както и характеристиките на жилищния фонд в страната.

Преброяването ще се проведе в периода от 22 януари до 15 февруари 2021 г.

За втори път в страната преброяването ще се проведе на два етапа - първият (22 - 31 януари 2021 г.) ще дава възможност за попълване на електронна преброителна карта, а във втория (1 - 15 февруари 2021 г.) ще се извършват посещения на домакинствата, сградите и жилищата от преброители.

За провеждането на преброяването законопроектът предвижда наемането на контрольори, преброители и придружители

Данните от преброяването са необходими и за вземане на решение на национално ниво за разпределяне на публичните финанси в различни области, като образование, здравеопазване, социална защита, инвестиции и други, пише в мотивите към законопроекта.

По време на дебатите Юлиан Ангелов от "Обединени патриоти" и Танер Али от ДПС настояха, че незадължителното посочване на етническа и религиозна принадлежност при преброяването изкривяват резултатите. Така на последното преброяване само 4 млн. са посочили, че са православни християни, което не е вярно, даде пример Ангелов.

Заради това между първо и второ четене депутатите ще предложат в графите за етническа и религозна принадлежност изрично да се маркира, че човекът не желае да даде тази информация, а не тези показатели да бъдат пропускани, защото не са задължителни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
4
 
! Отговори
дгд преди 5 години
не пускам никой вкъщи! да се преброяват сами, без мен!
13
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако ще е задължително, мен като ме питат за религиозна принадлежност ще кажа, че съм последовател на Боко и неговия наместник Цвъки.
12
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
То има интерeсен момент в това преброяване. По закон всяко физическо лице трябва да даде някои характеристики на сградата, които може и да не знае. Например географските координати на входа на сградата и надморската височина.
11
0
 
12
 
! Отговори
сс преди 5 години
по гробищата ще минават ли да проверяват имотното и здравно състояние?
10
1
 
12
 
! Отговори
ЦК на ГЕРП преди 5 години
Не ми трябват преброители ! Пращат социално слаби ,които не се къпят и миришат лошо !
9
1
 
2
 
! Отговори
До 8 преди 5 години
Ще направят както пише в закона. Популярно казано, който е временно в чужбина или друг град ще го преброят, а който е за постоянно в чужбина и не е тук когато ни броят, няма да го преброят.
8
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А които живеят в друг град или в чужбина, как ще ги преброят?
7
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Който оцелее, ще го преброят.
6
1
 
16
 
! Отговори
До 5 преди 5 години
Тях ще ги броят на пуснат глас.
5
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А ромбовете как ще ги броят като повечето живеят в незаконни къщи без адресна регистрация?Явно пак ще се манипулираме в бройките!
4
2
 
19
 
! Отговори
Коча преди 5 години
По случайност притежавам на прадядо ми Личната карта или както се е казвало тогава. Там пиши освен имената, дата на раждане, място на раждане и сегашна пребиваване, сем. положение, занятие и народност и религиозна принадлежност.
3
7
 
7
 
! Отговори
Унуфри преди 5 години
Идеално !!! . Цяла Турция ще може безпроблемно да гласува
2
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И аз се пише ром за да имам купища привилегии, ще съм имунизиран срещу законите и няма да платя една стотинка данъци, но ще источвам социалната система.
1
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Решил съм - аз ще се пиша ром! За да може после да искам повече права и да нямам никакви задължения!