Рискът от разпространение на африканската чума – много висок

Днес са потвърдени още две огнища на заболяването в Русенско
16 юли 2019 20:44,
17
Рискът от разпространение на африканската чума – много висок
Снимка: Архив, Булфото

Рискът да се разпространи африканската чума по свинете на територията на България след последните случаи в Плевенска и Бургаска области е много висок. Съществува висок риск от поява на африканска чума във Франция, Германия, Австрия, Финландия и Словакия и други страни. Това сочат данните на Центъра за оценка на риска по хранителната верига към Министерство на земеделието, храните и горите, във връзка със заболяването Африканска чума по свинете, съобщават от министерството.

Още по темата

Препоръките и предложенията на Центъра за оценка на риска са превантивни мерки, във връзка с констатираните нови огнища на африканска чума в България са в синхрон с предписаните в европейското и българско законодателство и мерките, предприемани от БАБХ.

От съществено значение е стопаните да спазват правилата за превенция на заболяването и при всички случаи на съмнения за болни или умрели свине трябва да бъдат докладвани незабавно пред официалните ветеринарни власти. Африканската чума е заболяване с потенциал за бързо разпространение, вирусът е изключително устойчив в околната среда и замърсени с него продукти.

За повишаване осведомеността на стопаните в засегнатите зони от африканска чума по свинете следва да се повиши разяснителната работа на ветеринарните специалисти по места. Съгласно разписаните мерки в по-горе споменатото законодателство всички свине в 3 километровата зона следва да бъдат убити по хуманен начин с цел предотвратяване разпространението на вируса. Това е т.н. метод "stamping out", т.е. тотално депопулиране.

Междувременно от всички свине се вземат проби за вирусологично изследване при 95 на сто разпространение и 10 на сто достоверност и се изпращат в специализираната лаборатория за изследване. Целта на това пробовземане е да се установи действителното разпространение на болестта.

Този резултат е от изключителна важност за епизоотологичното проучване и за по-нататъшните мерки за ограничаване на заболяването независимо, че все още животните могат да изглеждат привидно здрави и дори и да не са показали клиника на болестта.

По-рано от Българската агенция по безопасност на храните /БАБХ/ информираха, че днес са потвърдени две огнища на африканска чума при домашните свине за първи път в област Русе.

Те са установени в лично стопанство в село Ценово, в което се отглеждат пет нерегистрирани свине, както и в регистрирана фамилна ферма "тип А", в която има общо 19 прасета, в село Пет кладенци, община Бяла.

Заместник-областният управител на Русе Свилен Иванов коментира, че в трикилометровите зони около огнищата домашните прасета ще бъдат умъртвени, ще бъдат предприети действия за обеззаразяване и дезинфекция на местата.

Създава се 10-километрова зона за контрол, в която ще бъдат взети кръвни проби от домашните прасета, за да се провери дали има и други заразени животни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
1
 
2
 
! Отговори
ikar преди 4 години
До АнонименМвого странно, но това диво прасе (според някои лица заразен комар - цитирам първоначалната версия), което разпространява заразата, май е като Батман - прелита из цялата страна, властите казват, че има зараза (не е уточнено окончателно, защото лабораторните резултати не са излезли) на различни места в страната, които не са в съседство.
9
1
 
7
 
! Отговори
Гост преди 4 години
Яяяяяяя Борисов каква интересна снимка си е направил.
8
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вече е установена африканска чума в Парламента и в Министерския съвет. Един едър депутат я донесъл от Дубай. Трябва да се предприемат срочни мерки!
7
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Срочно да се докладва как се разпространява заразата..Примерно при наглите убииства на животни в Странджа нямаше шапИмаше заповед да се арестуват веднага екипите тръгнали да вземат проби от здравите животни в странджа.Внимателни проверки
6
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
тъй ще е нали американския център за биооръжия сега е в грузияи мнага странно плямва чумата от дунава та чак в бургаскоколко му трябва един дрон върши работаа населението трябва да намалява - като няма какво да ядедобре измислено
5
2
 
9
 
! Отговори
Чорбар преди 4 години
Поредният комплот и недоказани обвинения срещу ЦСКА!
4
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всички туристи да се дезинфектират при влизане.И няма да има проблем.
3
2
 
6
 
! Отговори
House M.D. преди 4 години
Защо на снимката към статията е Иван (военното министър)?
2
1
 
9
 
! Отговори
Чорбар преди 4 години
Ама стига сте обиждали отбора ни, де! Накрая ще се ядосам много и ще взема да ви осъдя!Чумави сме били, откъде накъде?! А и това за Африка си е чист расизъм и трябва сега задължително да ви накажат за четири мача без публика!
1
9
 
6
 
! Отговори
Бизнесмен с Ауди преди 4 години
Ето това вече е истински проблем, а не като онези, дето само мрънкат, че парите не им стигали, за да си решат проблемите!Според мен, сега всеки трябва да спре да купува свинско от Африка, само така ще се оправят нещата!Ако толкова ви се е прияло свинско, винаги можете да изпратите корпоративния джет да ви докара от Южна Америка или пък от Австралия. Хем може и вие да се разходите малко да си починете. И секретарката ще вземете, хем на вас ще ви е по-облекчено, хем и тя свят да види.