Изненадващо Кърджали с по-голям прираст на населението от София

Най-големият отлив е в Сливен, Плевен и Свищов
13 юни 2020 11:45, Петя Славова
81
Изненадващо Кърджали с по-голям прираст на населението от София
Снимка: БГНЕС

Кърджали има по-голям механичен прираст на население, отколкото София, сочат изследване на Института за пазарна икономика /ИПИ/.

Механичният прираст отразява миграцията на хората – заселвания минус изселвания, тоест подсказва нагласите на хората спрямо едно или друго населено място, съобщава БГНЕС.

Общо 97 общини в страната отбелязват положителен механичен прираст през 2019 г. Както и през 2015 г., в година на местни избори има по-голямо раздвижване, тъй като част от хората се регистрират в новото населено място. В абсолютен размер Столична община отново е лидер по механичен прираст – плюс 3230 души, но Кърджали и околните общини вече бият столицата.

Общо за област Кърджали механичният прираст за 2019 г. достига 5888 души, като водещи са общините: Кърджали – плюс 1483 души, Кирково – плюс 1263 души, Джебел – плюс 959 души, Ардино – плюс 801 души, Крумовград – плюс 745 души и Момчилград – плюс 601 души. 6 от топ 10 общини в страната по абсолютен размер на механичния прираст са в област Кърджали. „Този огромен ръст заслужава внимание, тъй като в никакъв случай не е само ефект от проведените местни избори. През 2018 година всички тези общини отново имаха много силен механичен прираст“, пише авторът на изследването Петър Ганев.

Районът около Пловдив също показва положителна тенденция, като през 2018 г. по-малките общини около града бяха по-скоро на минус, докато през 2019 г. обръщат тенденцията. Водеща, разбира се, остава община Пловдив, която има механичен прираст от плюс 1784 души. На североизток, особено в района на Шумен, също се наблюдава приток на хора. Община Шумен вече устойчиво обръща тенденцията, като през 2019 г. има механичен прираст от плюс 502 души. Община Варна също традиционно има положителен прираст – плюс 350 души през 2019 г.

Най-големият отлив е в общините Сливен – минус 1053 души и Плевен – минус 843 души. Свищов също е на дъното с механичен прираст от минус 698 души. Като цяло по-белите петна на картата, където се губят най-много хора, отново са в по-голяма степен концентрирани на север, отбелязват от ИПИ.


81
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
6
 
4
 
! Отговори
kxxxx преди 1 година
е, продължавайте да обвинявате българките а не държавата и ние просто ще я напуснем, отворковци. Единствено и само вината е на държавата и то съзнателно, целенасочено провежда политика на геноцид. Така че и да лаете деца няма да раждаме с тази политика, нали това искате, съгласни сме и ще ви я оставим държавата на вас и социалните щом децата ни са в техните ръце, това обаче не се отнася за малцинствата, тази политика е само към българите. така да е, нека си се размножават малцинствата, нека си имат 100деца, нека ние изчезваме, няма проблем.
60
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 64Стига си се фукал, че с такова си се захранвал.
59
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Може да има нещо обще с простите кърджалийски ... нещо си, дето каза премиеринЪТ, знае ои човек.
58
5
 
12
 
! Отговори
Гост преди 1 година
Повечето българки с няколко аборти зад гърбовете си предпочитат да имат кучета, котки и кариера, отколкото да раждат деца. Следователно повечето българки имат сбъркани "ценности".
57
5
 
13
 
! Отговори
Гост преди 1 година
До Гошо...ТъпотоВ долината на...дългите гащиАми като българката носи прашки, а не нормално женско бельо, как после да забременява и да има деца? Моралът на българката е западнал. И в никакъв случай не ме разбирай погрешно. За българската демографска катастрофа сме виновни самите ние, българите, а не турците. Ние сме си виновни,че българките не искат да раждат деца.
56
4
 
5
 
! Отговори
Гост преди 1 година
До pfИмам едно младо семейство което има момиче на 3 г. Като ги питах мислят ли за второ,отговорът на момичето беше не.И аз познавам такова младо българско семейство, живеещо на семейни начала и което има момиченце е 3 години и почти 10 месеца. Това семейство също има пари и възможности за второ дете, но майката не иска второ.
55
3
 
11
 
! Отговори
Гост преди 1 година
До yesХайде сега, стига си обвинявал Българската Държава за това, че повечето българки са лекички женички без капка морал и съвест, същите тези българки, които имат зад гърбовете си повече от 1 аборт и които предпочитат повече кучета, котки и кариера , но не и да раждат българчета. Изключвам онези българки, които искат да имат деца, но не могат да имат поради гинекологично заболяване.
54
3
 
5
 
! Отговори
Гост преди 1 година
До Деяно аз иначе съм етнически българин и се гордея с товаПо - добре е да се радваш, че си българин, а не да се гордееш.
53
4
 
6
 
! Отговори
Гост преди 1 година
Всичко лошо, което се случва на България е заради софийския квартал Лозенец! От там идват всички извратени гадости, които вляят много зле на цялото българско общество, народ и държава! В Лозенец се намира и американското посолство, което заедно с бг безродниците върши отвратителната си цел! Там са идолите на еманципираните български женички, които благоволяват да имат дете след 31 години ( една руса еманципирана патица от Лозенец роди след 31 години и до ден днешен не благоволява да има дете)
52
3
 
7
 
! Отговори
Гост преди 1 година
Аборти по собствено желание на жената, за съжаление, е имало и през комунизма. За съжаление и в съвременна, демократична, проевропейска ЕС България има аборти. България е на последно място в Ес по българска раждаемост, на второ място след Франция по най- голям брой деца ( сиреч ко.пелета), родени БЕЗ брак , на трето или четвърто място в Европа по аборти!
51
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За да бъдеш пророк, трябва да си пророкувал нещо, а такъв, който не е пророкувал нищо, не е никакъв пророк, а обикновен измамник
50
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това означава ли че, турското население нараства!?
49
2
 
11
 
! Отговори
Деян преди 1 година
Те няма да се отделят от България,защото така автоматично ще се простят с българските паспорти и свободно пътуване,които за тях са много важни,но и ще излезнат от ЕС автоматично.А и заводите на Teklas са в БГ за да произвеждат продукция,която да изнасят в другите държави членки без мито.В това са вложили стотици милиони и отделяне скоро няма да има.Тази информация я имам защото знам турски и поради този факт следя тези процеси,но аз иначе съм етнически българин и се гордея с това
48
6
 
5
 
! Отговори
Kubilay преди 1 година
Пророкът (сав) казва в един хадис: Посей семето! Дори да виждаш края на света, посей семето!
47
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До tcПравилно мислиш!Сега хората са натъпкани в големите градове и правят максимум 2 деца, защото са в кутийки.Навремето хората са живеели на село, имали са имот и ниви, както и пространство, съответно са правили много деца.Дядо ми който е бил сержант през ВСВ е направил цели 7 деца, сега това ни се струва смешно, но тогава са правили много деца....:)
46
5
 
7
 
! Отговори
pf преди 1 година
Имам едно младо семейство което има момиче на 3 г. Като ги питах мислят ли за второ,отговорът на момичето беше не. И не защото нямат пари за още едно дете. А защото тя си е седяла 3 г вкъщи да го гледа и вече не издържала по-цял ден вкъщи. И ако си направели второ е трябвало още 3 г да си седи пак у тях. Вече животът е по-динамичен и интересен и хората искат да излизат,да се забавляват,а не да са вързани вкъщи.
45
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В момента турските райони в БГ са държава в държавата, абсолютни автономии, при това не внасят и лев в хазната и изцяло са на наша издръжка. българина като внесе 2 лв в хазната - 1.50 отиват за дпс районите.Щото ако не им дадеш ходят и се жалват на бай ердоган и той размахва пръст на Боко и оня се н...а от страх.Златна Добруджа се държи от турци и хранят с най качествена пшеница турция, т.е. пак сме същия вилает на турция както и 500г благодарение на продажника мутра ББ.
44
5
 
5
 
! Отговори
Майкаиндия преди 1 година
Индийци и Пакистанци. Обрезани пенисси.
43
6
 
4
 
! Отговори
bayyy преди 1 година
като се сетя че гласувах за герберската мутра щото каза че ще спре дпс, започна с нагла лъжа та до днес, ама като гледам на раята не и пука щом повече от 10г го крепи.Затова бегане и вече 20г никакво стъпване в БГ, изхвърляш всичко на български, децата да не знаят къде е тази държава и я оставяш на раята да се дупи на дпс, щом толко години така им харесва, нека е волята им.
42
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен ами и вие правете по-вече деца а не да се въздържате да се увеличава бг народ вие делите бг на части от сортове на народа си това му казвате демокрация по европейски