Слаб ръст на бизнес климата отчита НСИ

Основният фактор е несигурната икономическа среда
Обновена: 30 юли 2020 21:56 | 30 юли 2020 21:51, Петя Славова
2
Слаб ръст на бизнес климата отчита НСИ
Снимка: БГНЕС

Положителен напредък на бизнес климата е отбелязан през юли тази година за трети пореден месец. Това е така след срива през април, който доведе но най-ниското ниво от февруари 1997 г. насам с  финансово-икономическата криза след управлението на кабинета "Виденов", съобщават от Националния статистически институт (НСИ).

Подобрението на бизнес климата обаче е по-слабо от това през юни и май и се дължи на увеличаване на показателя в търговията на дребно и в секторна на услугите, докато в промишлеността остава на юнското ниво, а в строителство дори бележи известно понижение, предава БНР.

Общият показател на бизнес климата нараства през юли с 2,5 пункта след скок с 11,4 през юни  и с 11,8 пункта през май, заличавайки за трети пореден месец част от драматичния спад с близо 42 пункта през април, когато индексът се доближи на едва 4,4 пункта от рекордното си дъно от февруари 1997 година.

Индексът, определящ бизнес климата в промишлеността, остава на нивото от юни, когато нарасна с 9,7 пункта, въпреки че промишлените предприемачи отчитат подобряване на настоящата производствена активност (повишение на този показател с 6,8 пункта), но очакванията им за дейността през следващите три месеца са по-умерени. Спрямо април се наблюдава повишаване на средното натоварването на производствените мощности през юли с 2,5 пункта до 70,4%, отчита НСИ.

Основен фактор, затрудняващи развитието на този отрасъл, продължава да бъдат свързан с несигурната икономическа среда, следван от недостатъчното търсене от чужбина и от страната, показват последните данни на статистиката.

По отношение на продажните цени се регистрират известни намерения за известно повишаване, но преобладаващата част от мениджърите предвиждат те да останат без промяна през следващите три месеца.

През юни 2020 година показателят "бизнес климат в строителството" се понижава с 1,8 пункта спрямо юни, когато отскочи с 14,4 пункта и след ръст със 17,3 пункта през май, след като през предходните два месеца успя да заличи част от срива с цели 45,6 пункта през април.

Понижаването през юли се дължи на влошените очаквания на строителните предприемачи за бизнес състоянието на техните предприятия през следващите шест месеца. По-резервирани са и техните прогнози за строителната активност през следващите три месеца, като последното проучване на НСИ отчита и увеличаване на броя на клиентите със закъснения в плащанията.

Основната пречка за развитието на дейността в отрасъла е недостига на работна ръка, като през последния месец се засилва негативното влияние на този фактор.

По отношение на продажните цени мнозинството строителни предприемачи очакват те да запазят своето равнище през следващите три месеца, показва последната анкета на НСИ.

През юли съставният показател "бизнес климат в търговията на дребно" нараства с 6,4 пункта след скок с 15,8 пункта орез юни и с 16,2 пункта през май, заличавайки за трети пореден месец част от драматичния спад през април, когато индексът се срина с 52,0 пункта.

Поредното подобрение се дължи главно на подобрените оценки на търговците на дребно за настоящото бизнес състоянието на предприятията. По-благоприятни са и очакванията им относно обема на продажбите и поръчките към доставчици през следващите три месеца.

Според търговците на дребно основните пречки за развитието на дейността в сектора са свързани с несигурната икономическа среда, недостатъчното търсене и конкуренцията в бранша.

Относно продажните цени в отрасъла, по-голямата част от търговците очакват цените да останат без промяна през следващите три месеца.

Повишение през юли с 8,2 пункта отчита съставният показател "бизнес климат в сектора на услугите" след нарастване със 7,0 пункта през юни и с 2,5 пункта през май и след срив с 47,1 пункта през април. Това подобрение се дължи на по-позитивните оценки и очаквания на мениджърите за бизнес състоянието на предприятията. Относно търсенето на услуги настоящата тенденция се подобрява леко, като и очакванията за следващите три месеца остават благоприятни, макар и по-резервирани спрямо месец юни.

И в този сектор несигурната икономическа среда е най-сериозният проблем, затрудняващи бизнеса, следван от недостатъчното търсене.

Преобладаващата част от мениджърите в сферата на услугите предвиждат цените да запазват своето равнище през следващите три месеца.


2
Още от Страната
Водата в яз. Жребчево достига критично ниво
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Глупости
1
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Като си измислят едно безумно определение и айде ся нищоприказване до дупка. Къф е тоя климат и къде са синоптиците ?