КАТ: Не спирайте пред пешеходни пътеки до училищата

Кои са най-големите нарушители на пътя?
30 сеп 2020 09:49, Петя Славова
25
КАТ: Не спирайте пред пешеходни пътеки до училищата
Снимка: БГНЕС

"Пътна полиция" провежда акция за нередности и рискови ситуации до училища и детски градини.

Акцията приключва днес, все още събираме данни за всички установени нарушения. От началото на месеца до 28 септември са установени над 150 000 нарушения. Най-честите от тях са свързани с техническа неизправност на автомобили, нарушаване на правилата от пешеходци и велосипедисти и т.н., обясни инспектор Мария Ботева.

По думите й, най-големите нарушители на пътя безспорно остават водачите на автомобили. Свидетели сме обаче, че водачите на велосипеди също нарушават правилата за движение, допълнипред БНТ инспектор Ботева.

Тя призова водачите да се съобразяват с пътните разпоредби и не да се плашат от глобите, а да проявят отговорност към всички участници в движението и особено в населените места, където те са предимно пешеходци.

Инспектор Ботева посъветва още родителите да не спират на пешеходна пътека, когато оставят децата си на училище или детска градина. Освен това, да се внимава изключително много за осигуряване не само на безопасността на техните деца, но и на всички останали пешеходци.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да, но вече бе отразено тук, че спирането не е нито "престояване", нито "паркиране" по смисъла на същия този закон. Спирането е задължително дори на такова място при пешеходец. Забранени са другите две, но не те са вписани в неграмотното заглавие. Неграмотността на катаджии и журналисти може да е направо взривоопасна и животозастрашаваща!
23
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Цитат: КАТ: Не спирайте пред пешеходни пътеки до училищата*Толкова малко думи, а толкова голяма недомислица.Ако шофьорите не спират, както им се казва в заглавието, то ще нарушат закона и сгазят деца и родители.Ако става дума за спиране в смисъл за слизане и качване на хора в колата, то има ЗДвПЧл. 98. (1) Престоят и паркирането са забранени:...5. на пешеходни или велосипедни пътеки и на разстояние, по-малко от 5 метра преди тях;6. на кръстовище и на по-малко от 5 метра от тях;...
22
0
 
2
 
! Отговори
за ... преди 3 години
Някаква полза от това може да има ако изобщо някой реши да го отнесе до "Организация на движението" в съответната община и КАТ. В писмен вид и входящ номер, естествено. Иначе никоя администрация не работи и си остава глас в пустиня.
21
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ДНЕС, заглавието ви е подвеждащо, фактор за фалшиви новини.
20
0
 
3
 
! Отговори
Кратун преди 3 години
Чета заглавието и се чудя, нима КАТ ни призовава да нарушаваме закона? Какво да правим? Да ги газим ли?
19
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А КАТ да не съветва, а да глобява "престояващите и паркиращите в нарушение на чл. 98, ал. 1 от ЗДвП шофьори, а не да ми говорят за "спиране" и да съветват подобни безумия.Заглавието звучи направо опасно. Или пишещите да си оправят нещата, ако те са в грешка при цитирането.
18
0
 
4
 
! Отговори
9, преди 3 години
Пешеходните пътеки са за това - да спра преди тях, когато пресича някой. И когато спра там, останалите седят и чакат. Дори две ленти да са, тия, до мен, трябва да се убедят, че никой не пресича, особено след като има спрял автомобил. Какво значи "да мине хлапе зад спряла кола"? Щом е спряла, най-вероятно минава.И си оправете разликата с паркирането. Забраната за кръстовище и пешеходна пътека важи за паркирането. Както и разликата между спиране и престой.
17
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да се "съветва" е едно, но да се заявява от името на КАТ нещо, което не е забранено - друго. В заглавието наклонението е повелително. Статията друго нещо заказва. Преди пешеходни пътеки е забранено изпреварването - чл.43 от ЗДвП. Оправете го това заглавие да звучи малко по-нормално - така излиза, че ми забраняват да спирам преди пешеходна пътека. Това е безумно. Като няма да спирам, що ще ги правят тези пътеки?
16
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Моля да поясните, разбирачи-писачи - значи правя го простичко, като за вас - карам си колата и стигам до пешеходна пътека. По нея тръгват да пресичат деца за училище. КАТ ме съветва да не "спирам" ли? Моля, посочете точно кой специалист даде този съвет - име, длъжност и точен цитат. Искам да напиша сигнал против този човек.Или сигналът следва да е против тия, дето списват тук без без да са грам-грамотни?
15
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Консултирайте се с някой грамотен редактор, преди да се изцвъкате, пък било то и в жълто издание.
14
0
 
2
 
! Отговори
9, преди 3 години
Хубаво, но направи разлика между спиране и паркиране, все пак, както и писачите.Разбира се, че автомобилът именно ще СПРЕ преди пешеходната пътека,когато по нея минават пешеходци.Или предлагате да си продължи?Не може да паркира,но това е нещо различно. Моля ви, мислете, преди да пишете.Писачите тук,никога не бих нарекъл тези хора "журналисти",да минат едно обучение и да почнат да пишат ясно поне.Витиеватите формули не са за вас.Отделно-нека заглавия кореспондират със съдържанието на статиите.
13
0
 
3
 
! Отговори
МЕЧ преди 3 години
Пред и след пешеходните пътеки спирането не е Забранено-зависи от разстоянието!!!Когато поставяте заглавия и добре да сте запознати с правилата за движение!!!
12
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Трябват жестоки глоби, тези животни разбират само от това.
11
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 3Писаческа тъпня е, призовават да не се спира на пътеката когато си оставят децата, защото това затруднява движението. Виж авторката на статията какво е разбрала не ми се мисли...
10
1
 
0
 
! Отговори
До Чиновник преди 3 години
Ахааа, значи за това, че сме норали сме на дъното н всички класации. А тези със сериозното умствено изоставане, живеят в пъти по-добре.
9
3
 
2
 
! Отговори
винаги спираща преди 3 години
До за ...Да де, но тези 5 метра си е цяла кола разстояние, що да става зян?!
8
3
 
10
 
! Отговори
за ... преди 3 години
...неразбралите заглавието:Пред пешеходна пътека не се спира, защото няма видимост към цялата пътека, включително и тротоара до нея. Както не се спира до 5 м. от кръстовище- пътеката е по-опасна, понеже по нея може да мине хлапе зад спрялата лека кола без изобщо да се забележи че може да се случи това. При спряла пред пътеката кола трябва през пътеката да се пълзи, а с това се задръства движението.
7
2
 
5
 
! Отговори
трудно ще е преди 3 години
Съвета е много добър, но доста кифли/и кроасаните не са изключение/ не знаят, че не бива да го правят.
6
6
 
10
 
! Отговори
Чиновник преди 3 години
До КАТМоже би предпочиташ всяка сутрин да ти пишат акт ли? Щото това е другия вариант, ако не си цъкат на телефоните. Тогава обаче ще ревеш, че те "рекетирали". Абе простолюдието нямате угодия. Само тояга трябва за вас.
5
2
 
6
 
! Отговори
Чиновник преди 3 години
До шок и ужас.бегеЗнаем, че в чужбина, упорито вървите към много сериозно умствено изоставане и разбираме, че вече трудно се справяте с елементарната задача,да пресечете сами на пешеходна пътека без помощта на пътната полиция. В България, обаче, повечето хора, все още са на нормално интелектуално ниво и могат сами да пресичат на пешеходна пътека.