На фона на COVID, лавинообразен скок на хора с онкологични заболявания

Пациентите не се преглеждат от страх да не се заразят
17 окт 2020 11:41, Петя Славова
21
На фона на COVID, лавинообразен скок на хора с онкологични заболявания
Снимка: БГНЕС


Заради пандемията от COVID-19 вече има лавинообразно увеличение на новооткритите пациенти с онкологични заболявания. Това станa ясно по време на 11-тата Национална онкологична конференция "МОРЕ". Тази година тя е посветена на карцинома на пикочните пътища и за първи път се провежда виртуално, съобщава БНТ.

Заради коронавируса много пациенти не са потърсили навреме лекарска помощ, въпреки че от месеци са с оплаквания. Доц. Марин Георгиев, уролог в Александровска болница в София обясни, че нуждаещите се от лечение са много, а лекарите изнемогват.

"Записваме в момента пациенти за края на ноември. Ние още не знаем колко случая не са се явили за диагностика, въпреки симптомите", заяви специалистът.

Карциномът на пикочните пътища е на четвърто място по честота при мъжете. У нас заболеваемостта е по-ниска в сравнение с останалите европейски страни, но смъртността е висока.

 "Стадиите, които диагностицираме за съжаление са по-напреднали.", обясни д-р Георгиев. Често
 ракът е силно агресивен, затова ранната диагностика е ключова. Хората от малките населени места обаче рядко стигат до модерните болници, казват специалистите.

По думите на д-р Георгиев, няма как този пациент да бъде видян от лекарите, ако той сам не е потърсил помощ или не е изпратен, защото няма скрининг.

От карцином на пикочния мехур най-често боледуват възрастни мъже, които са дългогодишни пушачи. Заболяването се открива късно, защото симптомите често съвпадат с тези на други заболявания.

Лекарите обясниха, че у нас вече се прилагат най-модерните терапии за лечение на заболяването.


21
Още от Страната
Helpbook сигнали: Тротоари и детски площадки се превърнаха в паркинги
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
5
 
! Отговори
Бухта преди 3 дни
Безработица + Ковид-19 = бясно точене на здравната каса. Тепърва ще става весело :D
16
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
До Анонимен 6
Не е така ти винаги можеш да си изключиш телефонът освен това производителите на телефони особено ако са маркови спазват най-стриктни мерки.В България кой регулира нивата на излъчване на антените ? Май никой,а?
15
1
 
4
 
! Отговори
До 10 преди 3 дни
В цялата тази информационна пoмия ти какъв го играеш - като продавач на хапче (добавка,защото дори не е минало мед.контрол за да се нарече хапче) за по 4лв парчето или като препатил и излекувал се с него човек?
14
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
До 11. А като направиш и ти шейсетарка, ще се отървем и от теб.
13
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
До 8:
Хората винаги имат алтернатива! Ако нещата опират до монопол, спукана ни е работата!
12
0
 
6
 
! Отговори
До 10 преди 3 дни
За кой точно вид карцином? Има стотици видове, подвидове и т.н. и по тази причина не може да има универсално лекарство.
11
9
 
2
 
! Отговори
Бизнесмен преди 3 дни
Сега ще се отървем от тях
Младите трябва да работят за да се укрепва - бизнеса в страната
10
1
 
11
 
! Отговори
Да опитат Folaxan преди 3 дни
Онкоболните Да опитатат с Folaxan -много е ефективен, особенно в начална фаза !
9
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Причината е броя заразени с коронавируса.
От психозата хората се страхуват да отидат в болниците.
8
10
 
7
 
! Отговори
до №5 преди 3 дни
Хората нямат алтернатива кой друг да харесат.
Сега след умопомрачителното копаене под дъното вече 90 дни.. само помагат на Борисов.
Толкова са неадекватни.. че човек ще си помисли, че наистина Бабикян работи с пиара си за Борисов.Преди време Бабикян беше поискал от Борисв 3.5млд лева за пиар.Уж не ги получил.Вече започвам да се съмнявам дали не ги е получил.Сякаш протеста работи в полза на Борисов.С тези ковчези и бесилки, с неадекватните лица на трибуната, с пошлите пърформанси..у.тайки!
7
5
 
8
 
! Отговори
ВЪПРОС преди 3 дни
Държавата трябва да се погрижи - да поиска Помощ от Турция , Северна Македония или Сърбия и Русия. На ЕС им Дреме на Капата за Онкоболните .
6
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Най-вредната антена е тази в джоба на панталоните ни. WiFi, GPS, 3g/4g и какво ли още не изпраща и приема от там целодневно. И после защо имало рак на пикочниъе пътища, на тестисите, на бъбреците, на дебелото черво и прочие. Разбира се това се съчетава и с останалите вредности на средата + храната + водата (или уранжадата както я наричат в някой райони) + въздуха + алкохола + цигарите + захарта + заседяването.
5
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Нищо! Важното е, че герберите всяваха паника сред народа и народът до таква степен ги харесва, че си ги преизбира вече 12 години. Прoст народ, слаба държава! Ей, и да не забравите пак за тях да си гласувате! А както сочат социологическите проучвания, не забравяте!!! Пълни *** са масата народ! И това ми било народ!
4
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
хората не ходят да се изследват и болестта не се открива на време. Толкова много болести има, но всички сега са на заден план.
3
5
 
8
 
! Отговори
. преди 3 дни
"Заради пандемията от COVID-19 вече има лавинообразно увеличение на новооткритите пациенти с онкологични заболявания."

Я пак???
2
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Еми как няма да има ?Антени навсякъде.Всички хора работещи в близост до радари и антени хващат рак рано или късно.В София на всяка сграда сложиха по 10 антени и ще длагат още.Отделно че в Европа имаше няколко странни изпускания на радиация за коиро всички си мълчаха -да не плашели хората. И най,важното.В момента вече в България сигурно са изгорени поне 1 милион тона отпадъци.Всякакви не само безвредни.Нормално е да умират хората от рак.
1
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Още малко лудости за ковид и хората ще се сетят, че много рядко трябва да се ходи на лекар.