Изолацията при пандемията доведе до бум на употребата на алкохол

Там се отваря кутията на пандора, разказва член на "Анонимни алкохолици"
5 дек 2020 12:20, Петя Славова
32
Изолацията при пандемията доведе до бум на употребата на алкохол
Снимка: БГНЕС

Изолацията, предизвикана от пандемията предизвика стрес у мнозина, като голяма част от хората посегнаха към алкохола. Регистриран е ръст в покупката на алкохол, а за опита с неговата злоупотреба разказва жена - член на "Анонимни алкохолици" пред БГНЕС.

Тя вече е трезвена от 5 години.

"Аз намерих спасение в АА. Там ние говорим само за собствения си опит. Знам, че аз така или иначе и без COVID-19 бях изолирана докато консумирах нон-стоп, по 24 часа, алкохол. Част от хората около мен ме избягваха, а и аз сама се изолирах, защото моето единствено искане и желание всеки божи ден да съм с алкохола. Сега, към ден-днешен, когато съм трезва не мога да кажа как се чувстват други алкохолици, които все още страдат от мъките на тази нелекувана болест. Малко хора знаят, че това е болест на три нива – физическа, умствена, защото начинът ни на мислене, емоции и възприемане на света ни води към употребата на дадено вещество, в моя случай, алкохол и духовна, която напълнена с алкохол трябва да се напълни с нещо друго", обяснява жената.

Тя казва, че благодарение на срещите си с хората в АА и спазването на програма в 12 стъпки е успяла да възприеме света такъв, какъвто е и да излезе от илюзорния живот, в който е живяла, опирайки се дотогава на алкохола, като на патерица. И добавя, че въпреки въведените ограничения общността им продължава да се среща на живо, спазвайки всички противоепидемични мерки. Срещи се провеждат и онлайн.

Още по темата

"Днес ми е важно да съм чиста и трезва, защото знам, че алкохолизмът е смъртоносна болест. Изходът от нея е лудница, затвор или смърт и аз ще живея с тази болест докато умра. Аз си мислех, че опира до воля, а тя не подбира нито социален статус, нито религиозни възгледи, нито убеждения, нито възраст, нито цвят на кожата. Просто хората не са информирани, че това е болест, която не зависи от теб", казва още жената.
Според нея няма понятие като "контролирана консумация на алкохол".

"Алкохоликът, ако му дадеш едно и вече от там се отваря кутията на Пандора и нещата тръгват по нанадолнище", убедена е жената и споделя, че други преминават към други зависимости, които не са алтернатива.

Според нея е много по-важно не да потискаш желанието за пиене, а да не ти се пие алкохол. Жената споделя, че когато излязла от опиянението на алкохола, тя се е преродила и започнала да живее наново, тъй като до момента всичко, което е преживявала е било под въздействие и в отсъствие от този свят.

"Трябваше да разбера, без деформиране на мозъка ми, какво харесвам, какво не харесвам, харесвам ли мъжа ми, каква храна и дрехи харесвам", обяснява тя.

По думите ѝ възстановяването не е за тези, които имат нужда, а за тези, които пожелаят. "Това е основният трик и ключовият момент при алкохолика. Защото нуждаещи се може с лопата да ги ринете, а пък тези, които желаят да спрат и да променят начина си на живот не са много", заявява Мария и споделя, че изолацията през тази година я е направила по-креативна и дори не я е усетила.

Извън епидемичната обстановка  тя се занимава с различни активности, свързани и организирани от АА – срещи с лишени от свобода и хора от клиники за зависимости.

Споделя, че всеки абнормен пияч мечтае да има лечение и лекарство срещу алкохолизма, но на този етап това остава мечта, чиято реализация не се вижда факт в скоро време. Тя споделя, че това вече не е нейна мечта, защото е трезвена от години и живее качествен и щастлив живот, без необходимост от алкохол.


32
Още по темата: алкохолзависимостАА
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Никакъв стрес не предизвиква изолацията. Това е едно свободно време през което почивам, чета, общувам с децата, гледаме заедно филми, готвим, майсторим нещо.
Хиляди неща могат да се правят.
Безделието води до алкохолизъм.
28
0
 
2
 
! Отговори
GRAND FUNK преди 1 месец
ПИЯНИ И ВИРОСНИ !
27
0
 
6
 
! Отговори
Гамен преди 1 месец
Бях на сбирка на анонимните алкохолици. Не е хубаво там. Нито знаеш с кого пиеш, нито какъв е повода.
26
0
 
4
 
! Отговори
пияница мистик преди 1 месец
И с Ковид и без Ковид аз си поркам нон-стоп и хич не смятам да го спирам даже :))) Който иска да бие боза, няма лошо
25
1
 
2
 
! Отговори
избор преди 1 месец
Не ми харесва да пуша, да пия алкохол и да живея в грехове... Засега издържам без тютюн, ракия и други подобни. Не ям храна от животински произход с малки изключения... Когато не се пости, пак не ям месо.
24
0
 
4
 
! Отговори
Софиянец преди 1 месец
И на дрога
23
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това е защото лъжеха, че алкохола помага при ковид, а той реално обезводнява тялото, което е много опасно при ковид.
22
5
 
3
 
! Отговори
ЦИНИК преди 1 месец
Ората знаат ,че болниците са препълнени и са дезинфекцират .И язе съ дезинфекцирам сяка вечер с по 200грама 55градуса ракия.Ракията тва е вечното ликарство на българина.У наше селу сме си така.То ако не са дезинфекцираш,жа идеш у гробищата от жа тъ умори виросо.
21
1
 
9
 
! Отговори
Винпром преди 1 месец
Много добре- развитие за цял подотрасъл на хран.-вкусовата промишленост. Нали уж щяло да има кризи, безработица, глад... Ще ги има за който е брозд и не може да използва момента. Интернет търговията, производството на санитарни материали, фармацията процъфтяват.
20
3
 
22
 
! Отговори
Робин Ш. преди 1 месец
Тя говори за болестта си- алкохолизъм. Нейната противоположност е пълното въздържание, характерно за неустойчиви хора, най-вече депресари, които инстинктивно се плашат от алкохола.
Нормалнмия човек си знае мярката и я прекрачва само когато поиска и колкото поиска. Ако сега- събота следобяд, реша да се напия не ми трябва нито повод, нито извинение, просто така съм решил. Но понеже не ми се пие, пиша в някакъв сайт.
19
1
 
10
 
! Отговори
Барабас преди 1 месец
Подкрепям номер 13. Ако имаш лошо пиянство- изобщо не започвай, защото е проблем и за тебе и за околните. Иначе е вашно да намериш онова състояние, при което алкохолът вече действува, но не толкова, че да си на кирка. Тогава и писането, и пътуванията, и общуването (вкл. и хоризонталното) са по ярки и наситени.
18
1
 
15
 
! Отговори
пецата преди 1 месец
ако пиеш умерено е само за добре, това което ни липсва в ежедневието е малка доза допамин, общуването дава допамин но няма с кого вече да си кажеш 1 приказка, кекса дава допамин но всичко там е до пари и интереси , спорта дава допамин ако имаш време и сили , наркотиците са скъпи и трябва да се свързваш с дилъри милъри и т.н. , допамина е хормон който подпомага укрепването на имунната система, затова кекса, спорта и общуването ни го отнеха , остана само поркането ама като гледам и на него посягат
17
2
 
15
 
! Отговори
Толупът преди 1 месец
ГЕРБ казват че има бейбибум, тук говорят за бум на алкохализма ! Объркан съм !
16
3
 
16
 
! Отговори
Под асмата преди 1 месец
Според нея няма понятие като "контролирана консумация на алкохол".
Нейно мнение. Може би на нея така и действа. Няма мярка. Има такива хора, повечето от тях, пият от някаква мъка. Прадядо, почина на 93, бог да го прости. Много работеше. На обяд сядаше и си пийваше в вдно юзче, после лягаше да дремне. Следобяд пак работа. На младини знам, че се е й поотпуснал, но аз пиян не го помня. Всеки ден си пийваше по-малко. Така че, нека госпожа-трезвеница не прави генерални заключения.
15
1
 
3
 
! Отговори
Чочо Пипонков преди 1 месец
Интересноооо, аз пък пия много по-малко, отколкото когато се занимавах с хиляди дребнотемия и битовизми. Малко откъсване от всичко ми трябваше, зад да разбера кои излишно натоварващи задачи и индивиди да изхвърля завинаги от живота си. Щом се върна отново към предишния начин на живот всичко ще е по-различно.
14
1
 
11
 
! Отговори
Сандо преди 1 месец
и аз си поркам ...
13
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Поркането е велик, уникален кеф. Не самото пиене, а обагрянето в красота и удоволствие на всичко друго, което правиш пиейки. Велик човек ще бъде този, който успее да отстрани вредните ефекти на поркането, но запази действието му върху мозъка.
12
0
 
1
 
! Отговори
Zohan преди 1 месец
До Анонимен

5 И кой е този велик фамцузин?
11
1
 
10
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 1 месец
ОТ МНОГО ПИЕНЕ И КАМЧИЯ ПРЕСЪХНА
10
2
 
10
 
! Отговори
наблюдател преди 1 месец
Наздраве!