Екскурзовод: Повече от година без работа и нито лев подкрепа

От туристическия бранш само те не са получили обезщетение
16 май 2021 09:28, Ния Христова
51
Екскурзовод: Повече от година без работа и нито лев подкрепа
Снимка: БГНЕС
От целия туристически бранш единствено екскурзоводите не сме получили нито един лев обезщетение от началото на пандемията. Тома заяви в интервю за БГНЕС екскурзоводът Цветомир Милошов.
 
Заедно с планински водачи, представителите на професията написаха писмо до служебния министър-председател и ресорните министри – на туризма, на икономиката, на труда и социалната политика, с копие до омбудсмана, в което настояват за помощ заради дългия период, в който не са могли да работят.
 
"С изпратеното поредно писмо до Министерство на туризма целим да насочим вниманието на новия служебен министър, г-жа Балтова, към изключително неравнопоставено и унизително положение, в което нашата гилдия беше оставена заради некомпетентността на предишните управляващи, спрямо останалите отрасли в сектора туризъм", коментира Цветомир.
 
"В писмото отделяме специално внимание на факта, че всички обещания и уверения, които предишните два екипа, ръководили министерството, ни дадоха, остават само празни думи засега. Няма как да получим някакви приходи до края на настоящата година, а ако въобще се случи реализирането на проекта за изготвяне на виртуални турове и презентации, то „обезщетението” на всеки един колега би било равно на 175 лв на месец, което е повече обидно, отколкото подкрепящо като резултат", допълва още екскурзоводът.
 
Представителите на професията искат от настоящия ръководен екип на ресорното министерство да помисли за отпускането на специални целеви средства от собствения си бюджет, за да могат екскурзоводите да получат поне минимална подкрепа.
 
"Защото считаме за несправедливо да упражняваме една регулирана и регламентирана от самото министерство професия, а във времена на остра нужда от подкрепа същото това министерство на практика да отказва да я предостави. Отново казвам, че това отношение на Министерство на туризма спрямо екскурзоводите е вид дискриминация, тъй като държавата, в лицето на различни ведомства отпусна на няколко пъти помощ към туроператорите и турагенциите, към хотелиерите, към превозвачите, дори към ресторантьорите, докато нашата професионална общност бе оставена в забвение", смята Цветомир.
 
Той отбеляза и още един важен факт – писмото излиза от неформална група професионални екскурзоводи, които поддържат връзка в социалните мрежи.
 
"За съжаление нито една от трите професионални организации на екскурзоводите, които са създадени в името на това да защитават интересите ни, не подкрепи официално тази инициатива и не застана с името си зад нея. Като цяло от началото на пандемията до този момент, по мое лично мнение, и трите екскурзоводски организации са пасивни и твърде неефективни в комуникацията си с министерството. За сметка на това обаче, именно тези организации бяха определени като потенциалните бенефициенти на споменатия проект за изготвянето на видеопрезентациите и видеотуровете", припомни той.
 
"Професионалните организации до този момент остават без позиция и по друг изключително важен проблем, стоящ пред нас. Става дума за измененията в Наказателния кодекс, които предвиждат затвор за извършването на превоз на пътници с нерегламентирани превозни средства. Това директно се отразява върху възможността на мнозина от нас да упражняват професията легално, тъй като често се налага да работим с индивидуални туристи, които освен беседа, имат нужда и от превоз с фирмен или личен автомобил на екскурзовода. В сегашното положение, записано закона, освен отнемане на превозното средство, с което се извършва превоза, се предвижда и присъда „лишаване от свобода“ за срок от 1 до 2 години, което би довело и до отнемане на лицензите ни за практикуване на професията", разказа още Цветомир Милошов. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
2
 
2
 
! Отговори
Краси преди 2 години
В селското стопанство и в строителството има работа!
20
2
 
2
 
! Отговори
123457 преди 2 години
Ако остана без работа няма да чакам една година подаяния от държавата, а ще си намеря работа. Работа има, не е задължително да се работи само в туристическия сектор. Нима работещите в този сектор, в световен мащаб, стоят и чакат пари и подаяния? Я, да се хванеш да работиш, стига си мрънкал и тролил, никой не е длъжен да те издържа! Отказвам, с моите данъци да храня мързеливци, които 1година не намериха как да се прекфалифицират, и да се изхранват.
19
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 22 НималсSSНе може всичко с мускули, скъпи!Има и умствени дейности, нали някой трябва да казва какво да вършат мускулите ти!А това, че ника ти е със SS говори ясно за привлеченията ти! Балкански философ!
18
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А ми гласувайте пак за герберската хунта. какво сте се разплакали ?
17
6
 
14
 
! Отговори
Хахахаха преди 2 години
Работническата класа по-долу не признава работа, която не те изпотява :) Пичове, изостанали сте в 19 век в Ориента. Парите сега са при хората с глави на раменете. Не, че екскурзоводите са велики интелектуалци, но да не им признаваш професията е признак на чисто малoyмue!
16
2
 
7
 
! Отговори
:) преди 2 години
Тиквата нали му обеща помощ от държавата и той гласува за него (или остана да си пие ракията у дома)?!?!?! Сам си е виновен! В нормалните държави хората получават сериозни помощи, в Бантустана - Тиквата пълни Чекмеджета, сметки и офшорки.
15
9
 
5
 
! Отговори
НималсSS преди 2 години
Извинете не знаех че това е професия ?!?!?! Веднага може да се пре - квалифицират тези гладни кадри да станат я дърводелци я стругари или заварчици за тях работа колкото искаш и все тежка разбира се !!!! Всеки търси на хлябя мекото и после гладни сме ейййй.......
14
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Избирай тези партии, които ще ти дадат поне един лев!Защо си избирал ГЕРП?Поне за в бъдеще можеш да го направиш!И мен никой не ме бръсне затова поздрав от Германия!
13
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако програмистите ни заменят с изкуствен интелект, дали и за нас ще има лев помощ, едва ли?
12
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Калинките се надъхаха, на 11 Юли щели да имат работа. Но, моля Ви!
11
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Еми така е бате, като искаш да боцкаш дявола.Като почнеш да работиш работа, ще имаш и подкрепа.
10
12
 
3
 
! Отговори
клуб бсп преди 2 години
другаря радеф мисли за народа ! сега неговото правителство ше раздава пари . от вас се иска да натиснете правилното копче .
9
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анти БКП ГЕРБаха, ясно. Значи си неква партийна поддлога, която зависи от изборите. Как се гради нормална държава с такива хора.
8
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анти БКП ГЕРБнали си безработно, бе? Сега защо се обявяваш за бачкатор? Куманистите сте много зле, заклевам се! А рублите от тролене декларираш ли ги?
7
4
 
4
 
! Отговори
Йотова преди 2 години
До Анонимен2 милиона безработни. мхм. Става все по-хубаво, продължавайте другарю, в Петък имаме чанта рубли за вас.
6
7
 
11
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 години
Мотика, полето, картофите. Работа има. За по-квалифицираните - гегата, стадото, полето. И заплащането ще е по-добро.
5
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тия какво мрънкат. Доста хора са без работа, не е само туризма. Ай стига са чакали на държавата
4
4
 
14
 
! Отговори
mm преди 2 години
Имало работа навсякъде...Ангария има.
3
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В супермаркетите търсят нон стоп - човек трябва да е flexible, га сидяхте и спяхте по цял ден - ни ривахти нали!
2
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да се преквалифицират, какво ми се оплакват. Има толкова много работа навсякъде, тия ми реват. Я у лево.