Караме стари коли с все по-скъпо гориво

Ще поевтинеят ли цените през лятото?
23 апр 2022 12:30, Петя Славова
85
Караме стари коли с все по-скъпо гориво
Снимка: БГНЕС

Стотици хиляди българи тръгнаха на път за почивните дни. Опашки от чакащи автомобили обаче на Велика Събота на ГКПП "Кулата" нямаше за разлика от петък, когато се наблюдаваха задръствания по магистралите и имаше километрични опашки по границите с Турция и Гърция.

И макар тази сутрин на ГКПП  "Кулата" и на ГКПП "Капитан Андреево" да е по-спокойно от вчера, се очаква трафикът да се засили.

Междувременно вносът на коли втора ръка от Западна Европа става все по-труден и търговците на автомобили са изправени пред сериозен проблем. По думите на хората от бранша, войната в Украйна е оказала голямо влияние върху бизнеса.

"Преди, за да отиде един камион до Италия и да вземе коли, се зареждаше за около 1050 лв. с нафта. Сега трябва да се зареди с 3000 лв.", обяснява пред Нова тв Георги Грозданов, който е търговец на употребявани автомобили.

Вносът на такъв тип коли за България е ограничен, защото производството на нови автомобили се бави, а това кара собствениците им да задържат старите си коли. На пазара в момента се забелязва феномен, казват прекупвачите – по-старите коли у нас поскъпват.

В същото време експерт председателят на Петролната  и газова асоциация Живодар Терзиев коментира, че през лятото цените на горивата може да поевтинеят.

"Не бих си помислил за цени на горивата от 4 или 5 лева”" заяви Терзиев пред Нова тв.

Той смята, че ще има колебания, но не смята, че ще се стигне дори до цени от 3,5 лева за литър. Напротив, очаква поевтиняване. И в момента в България са най-ниските цени на горива в ЕС, обясни още експертът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


85
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ни российского газа, ни евросоюза, ни соединенные штаты, ни болгарии, ни dnes.bg
30
4
 
4
 
! Отговори
Дзивко преди 2 години
Познат има Мазда 3 седан на 20к км, тамън излезе от лизинг, сега ако иска ще я продаде за тия пари с лизинга, ама вика не мога да взема нова, чака се между 6-8месеца за нова кола
29
3
 
8
 
! Отговори
Илън Мъск преди 2 години
Предупредих ви още преди 2 години че ще направя да ви е невъзможно по джоба да имате коли с вътрешно горене за да мога да си продавам ектромобилите,с мойто приятелче Гейтс сме новите властелини на света!!
28
13
 
14
 
! Отговори
Ракетникова преди 2 години
До Анонимен 25. Веднага заминавай в Украйна и си купи кола. Има ги в изобилие. Можеш и руски танк да си поръчаш, болшевишко изчадие на природата.Па не умирате бе, а се размножавате,като сибирските комари.
27
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще става все по-скъпо )))Производството става с ресурси, а не с демократични ценности))) Та в тоя ред на мисли ))) Ще караме все по-стари коли )))
26
3
 
6
 
! Отговори
До 5 преди 2 години
То хубаво ще я продадеш на печалба, ама читавите коли толко скочииха,че с тия пари не можеш я смениш, трябва да додаваш
25
3
 
7
 
! Отговори
Хммм преди 2 години
Моята леля е на 77 години, ама кара мерцедеса. Само дето не се съобразява със светофара. И направо със страх се возя при нея, дава мноого пари за гориво, ама е пенсионерка, кво и пука
24
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 20Защо САМО на полуграмотните некадърници Путин ВИ е виновен?!
23
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Урсулата заяви, че ще купи колективно газ за ес, а и въглищата вече станаха зелени! Да живей ЕС на урсулата и нейната ек!
22
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А бедните нещастни украинци карат нови коли ,ППи Петков кога и ние карваме нови ,и направо дай поданство че да гласуват за теб като те свалят от власт че тогава и 4 %нвмс да имате
21
3
 
14
 
! Отговори
харвардски тарикат преди 2 години
спокойно бе , почваме производство на ел. автомобили , всяко семейство с по един - най малко .
20
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Баща ми е на 88 години, но си кара все още голфа тройката. Малко като невменяем, но щом все още си може да шофира, що пък да го спираме. Взима дебела пенсия, плаща си горивото и така.
19
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
до анонимен 20: тотална забрана за нападение, ама да не важи за САЩ, нали? Защото те са демократични!
18
6
 
9
 
! Отговори
от Валенсия преди 2 години
Ние булгарите сме все на обратно. Сега е време някой да си купи кола втора употреба в Испания. Ниски цени на коли по 40 ооокм пробег. Купвате в БГ-то отпадъци по на 300 ооо км.
17
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
за 33 години демокрация по голямата част от населението на територията си останаха едни преебавчици, дребни шмекери, измамници и мизерници, плачещи повече за колата си отколкото за счупен крак, горивата ще продължат да поскъпват, а старите коли ще продължат да остаряват докато нещата си дойдат на мястото
16
5
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Путин е виновен, но не само той. Нека тука някои маниаци да си припомнят що войни, че и ядрени бомби, да не би само руснаците да са ги предизвикали. Трябва международен консенсус за тотална забрана за нападение а не да осъждат този и онзи, и в същото време да си следват безкрайните интереси.
15
2
 
23
 
! Отговори
Сосидж преди 2 години
Какво ги бърка колко гориво са заплатили до Италия? Взимат пежо 206 за 200 евро и го продават за 2500 лева- горките да ги ожалиш, че войната ги съсипа. Просто някои се научихме, че ако имаме възможност, ще си вземем колата от Германия и то лично, а не чрез шарлатаните тука. Както изчезнаха магазините за телефони, така ще изчезнат и тези, което няма общо с войни и вируси.
14
11
 
9
 
! Отговори
Лекар преди 2 години
10 лева да стане! И без това много бангии трябва да се спрат от движение
13
2
 
23
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
А занапред нищо няма да караме, по-точно ще карат само много богатите. Кой прав, кой крив, за мен невинни няма, но плащат такива като нас. Затова по-скоро да се спират всякакви войни и да се гледа бизнеса. Що за човешка природа да се млатиш, да се конкурираш нонстоп за всяко едно нещо, и един несекващ двоен стандарт, особено в момента, като папагали и зомбирани повтарят Путин, та Путин виновният. Да, ама не.
12
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ЕС забрани мита за коли в бг за да може да вкара буклука си в бг.