Рибарите поискаха оставката на шефа на ИАРА

Нарекла ги бракониери
26 мар 2023 12:37, Александър Попов
35
Рибарите поискаха оставката на шефа на ИАРА
Снимка: БГНЕС

Капитаните на задържаните в Румъния рибарски кораби се завърнаха в България. Те поискаха оставката на изпълнителния директор на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури доц. Ваня Стаматова. Обвиниха я в некомпетентност и уронване на престижа им, след като в национален ефир нарича българските рибари - бракониери, предаде БНТ.

Завърналите се капитани са изключително разочаровани от действията на ресорната агенция. По думите им, би следвало тя да ги защити в тази ситуация.

Те обвиниха директорът на ИАРА доц. Ваня Стаматова в некомпетентност и непознаване на европейското законодателство и затова поискаха нейната оставка. По-късно днес Стаматова ще даде официално изявление пред медиите.

Българските рибари припомниха, че спазват изцяло разпоредбите на ЕК за риболов и че имат право да ловят риба в общите европейски морски зони, както и че няма забрана за улов на черноморска акула. По думите им, ако има такава издадена заповед от румънските власти, то би следвало тази заповед да важи само и единствено за румънските риболовни кораби.

"Искаме оставката на директора на ИАРА, който се изказва некомпетентно по медиите и щом е толкова некомпетентна, тя няма работа там. Некомпетентно е изказването, че сме бракониери и сме риболовували в румънски води. Ние имаме становище и те имат становище от ЕК, че това са общоевропейски води", каза кап. Красимир Петров.

"Голямата борба сега ще бъде освобождаването на корабите. На всеки е ясно, че от тези кораби зависи прехраната на 10 семейства и в момента те остават на улицата и остават без прехрана. Борбата от тук нататък ще бъде освобождаването на корабите. Очакваме съдействие от нашите власти. Тук е моментът да ни покажат къде са европейските ценности, в което ни убеждават 17 години - да ни ги покажат сега. Щом спазваме европейски правила и принципи, нека ни покажат къде са европейските закони", заяви Емил Милев - председател на рибарско сдружение "Черноморски изгрев".


35
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
1
 
4
 
! Отговори
Да, да преди 2 месеца
Аз да не работя за една заплата, кокала на друг не го давам, сега ми се е паднало. Човек за да подаде оставка трябва да има Съвест и Морал, при тази жена липсват.
30
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Като не искат да се отказват защо други да подават оставка в есто тях
29
2
 
8
 
! Отговори
Ддд преди 2 месеца
Виждам ,че тука писачите станаха по компетентни и от капитаните на корабите, за европейските закони, и кой ги е нарушил или не.
28
10
 
6
 
! Отговори
Алчност преди 2 месеца
До като хептен не остане риба няма да мирясат.
27
7
 
3
 
! Отговори
Чичи преди 2 месеца
До Чироза 27# Като млада Стаматова беше много хубава п*тка.Сега погрозня.Какво да пита капитана? Сега четох, че са знаели за акулата. То няма нищо за питане.Явно са се информирали.Ака мине номера покрай другата риба....И те така
26
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
В България ако те хванат незаконно в гората, че сечеш дърва - конфискуват каруцата, камиона, буса, резачката, брадвата, там с каквото оръдие на труда извършваш престъплението. И това се върши действително. Има бая "изгоряли". Ако и румънците са така, не мисля, че тея юнаци ще си видят корабчетата обратно.
25
2
 
2
 
! Отговори
Чироза преди 2 месеца
До Чичи до коментар 13:"малко особена"?Стара мома.Че кой ще вземе една гразотия.Тя по грозна от дъщерята на Апостол Карамитев.Извършван е риболов в икономическата зона на Румъния.Едно е 12 милната гранична зона,друго е икономическата зона която беше 200мили.При нашето вътрешно тясно море,няма място.Някой вярва ли,че ще изпратят военните ей така без нищо?А имат УКВ и късовълнова радиостанция защото попадат в зона А 2.Вдигат телефона и питат,може ли,не може ли.Толкоз.
24
1
 
8
 
! Отговори
КДП ГЪДЕВ преди 2 месеца
Имаше подобен случай, който се проточи години докато капитана спечели делото. Бог и той знаят колко е помогнала държавата.
23
5
 
7
 
! Отговори
Чичи преди 2 месеца
До 18#Безспорно е налице НЕЗАКОНЕН улов.Длъжен си да знаеш,че има забрана.За да е налице ПРЕСТЪПЛЕНИЕ,нужен е умисъл(който включва и знанието за забраната).Ако по румънския закон се наказва е небрежност пак ще ги съдят(в БГ е само умишлено).Проблема е в това, че един от капитаните каза, че СА ЗНАЕЛИ за забраната,но си мислели(незнайно защо хихи)че тя била само за рум.съдове...което е смешно. Ще изгорят. А по принцип, нерядко е тънка границата между "незаконно" действие и ПРЕСТЪПНО такова.
22
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Много отворени като пърпорят с лодките, ама като ви хвана на брега, виете кат мишки!
21
0
 
8
 
! Отговори
Коко преди 2 месеца
До14 румънците не са в шенген ти си промит мозък не си информиран правилно джендърчетата повечето случаи са точно като тебе
20
7
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Аве ибаняци, опъвате мрежи на 20 метра от пясъчната ивица, край Тюленово, а сте и нагли!? То просто не може се хвърли въдица заради вас, а някой плажуващ може се одави оплетен в мрежите ви. Никакъв риболов за вас, престъпници и бракониери до един! Колкото и да ги биеш тез нагляри, все ще им е малко!
19
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Всеки капитан трябва да знае в каква територия е навлязъл. Има си устройства и да следи . Второ като е навлязъл да пита , може ли , не можели да лови.
18
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Турския рибар си го гръмнаха нашите граничари в Синеморец.
17
5
 
22
 
! Отговори
до 17 преди 2 месеца
Не съм спец по право, но ме съмнява да им мине номера защото не са били знаели закона в Румъния. По същия начин не минава номера ако превишиш скорост на махистралата в Холандия с мотива: "ми то в БГ е 140, откъде да знам аз". Нормално като ще влизаш в чужда държаав се запознаваш с правлата, които те засягат.
16
7
 
7
 
! Отговори
Чичи до коментар 13 преди 2 месеца
Доц.Ваня Стаматова е преподавател по международно публично право. Специалист е в тая област. Морското право е част от материята.Аз я познавам лично, по мое време беше асистентка. Не е гений. Но не е и съвсем "Калинка".Във всеки случай не говори глупости. Около 50г е, мома, особена малко, но цял живот с това се занимава. Казуса е елементарен. Най -вероятно няма престъпление, тъй като нашите не са знаели за тая заповед навярно. А трябва умисъл в общия случай. Но е налице адм.нарушение
15
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
не стига че са бракониери, ами и нагли кат дрьтицигани! престиж имали! ХАХАХАХАХА
14
11
 
6
 
! Отговори
Румен преди 2 месеца
От пресата научихме и от консула в Констанца , че сте добре хранени и сте здрави . Никои не ви е тормозел и претиснявал , въпреки , че сте навлезли в чужди води. А не такава Сталин с турските рибари в Синеморец
13
22
 
10
 
! Отговори
Румен преди 2 месеца
До9. Едно е международни води , друго е териториални води. Вместо да разтегаш локуми , чети правилата. И защо не ловиш в международни води, страх ли те е , а. Румънците са приети в Шенген / не са в чакалнята . Нидерландия ги пуска от 2022г.декем./ . Румънците не са роби на руснаците. А ти искаш хем руски слуга да си , хем и свободен . Няма как да стане.
12
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
. . . тази заповед да важи само и единствено за румънските риболовни кораби. . . А българските капитани могат да правят каквото си искат, така ли? А тази калинка доц. Ваня Стаматова не я познавам, но може да излезе права! А за сибствениците на корабите не искам да пиша, че толкова черно не мога да събера!