Съдът на ЕС: Европейските заповеди за арест, издавани от България – невалидни

Трябва да има процесуална възможност за съдебен контрол на тези заповеди
11 мар 2021 12:35, Елка Василева
138
Съдът на ЕС: Европейските заповеди за арест, издавани от България – невалидни
Снимка: архив, БГНЕС

Съдът на Европейския съюз обяви за невалидна Европейската заповед за арест, издавана от България.

Според магистратите не е осигурена достатъчно справедлива процедура, по която обвиненият да може да се защити преди изпълнението ѝ в друга държава.

Според българското законодателство такава заповед се издава от прокуратурата и не подлежи на съдебен контрол за преценка основателна ли е тя. Няма и възможност издирваният да може да я обжалва на нито един етап до предаването му на българските правоохранителни органи, е констатирал съдът в Люксембург, предаде БНР.

Съдът е обсъждал процедурата във връзка  с преюдициално запитване, отправено от Районния съд Уестминстър в Обединено кралство в рамките на производство за изпълнение на европейска заповед за арест, издадена миналия януари от Районната прокуратура в Свищов срещу заподозрян за кражба на пари и бижута.

„Наличието на съдебен контрол върху акта на прокурор за издаване на европейска заповед за арест едва след предаването на издирваното лице е в разрез със задължението на издаващата държава-членка да въведе процесуални правила, позволяващи преди това предаване да има контрол за законосъобразност на националната заповед за задържане“, пише в решението на Съда.

След него страната ни трябва да въведе обжалваемост на Европейската заповед за арест пред съдебен орган за преценка - основателна ли е тя и съответства ли на закона.

Решението на съда в Люксембург няма обратно действие, но засяга всички висящи към момента и неизпълнени Европейски заповеди за арест.

Остава валидно изпълнението на Европейски заповеди за арест, които са издадени по наказателни производства в съдебна фаза, както и издадени при условията на влязла в сила присъда.

До приемането на законодателна промяна, за което трябва да има действащ парламент, издадените заповеди от прокурор трябва да бъдат отхвърлени.
 


138
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
127
0
 
0
 
! Отговори
голяма мъка и трагед преди 1 месец
То правата на тиквите са погазвани с хилядолетия когато са оставяни на грухсинките да ги изядът като празелюхни швайнюхи, а па за пипоните - без право на глас в тишината на тяхното бунтовническо мълчане и на края кратуните даже ги задължават да ходят без шапки което е нарушение на правата им да укриват личните с мозъчни резервоарчета
126
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
влезе ли ви с каисите герберска ***
125
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
България и Човешки Права това е виц!
124
0
 
3
 
! Отговори
Мяу преди 1 месец
Никой от управляващите в БГ /милиционери/ не се съобразява с европейското законодателство. Така е защото ЕС захранва постоянно мафията с пари. Не им ги спира!!!Ако имаше механизъм , с който да им се спрат европарите, всичко в БГ, щеше да различно от сега!!
123
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Българската Съдебна система е като, руската култура и албанската техника. С това е известна България след 1944г. в Европа.
Спомнете си как се изказа френският съд за Гнилите ябъки по делото за няколко мильона откраднати от френската фирма.
122
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В милиционерския ПУЦ в Пазарджик дори не са и чували за права на човека.
Там се учи пребиваване на студенти с палка и влачене на момичета за косата.
121
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Много отдавна милиционерщината в България трябваше да бъде навряна в ъгъла с едни яки европейски шамари!
Време беше!
Оставка!
120
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Съдът на ЕС се сети, че прокуратурата в България е бухалка на мафията.
Това го знае всяко дете в България и то от години.
119
0
 
3
 
! Отговори
Aнонимен преди 1 месец
Бг съд подчинен на прокуратура, полиция и далаверата,разбира се и на сокола и КОЙ. Докато не се изреже тази гнойна язва няма управия
118
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
НЕ ТОВА НЕ Е Е ШАМАР- НАБЕРЕТЕ LEX.BG- ТАМ МНОГО ДЕТАЙЛНО И ПРОФЕСИОНАЛНО Е ОБЯСНЕНО ЗА КАКВО СТАВА ВЪПРОС, СЛЕДВАЩОТО НС ТРЯБВА ДА ДА ДОПИШЕ НЕЩО, КОЕТО КАТО ЛАИК ЩЕ НАПИША ЕТО ТАКА"ТРЯБВА ДА ИМА СЪДЕБЕН КОНТРОЛ" ВЪРХУ ЕВРОПЕЙСКА ЗАПОВЕД ЗА АРЕСТ''.
117
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Бунгар

Много си прав,по същия начин и в медицината професорите комунисти й ..ма мата,а страда обикновения човек
116
6
 
0
 
! Отговори
черве ни тро лове преди 1 месец
и какво като си драскате и слагате минусчета,на изборите пак си оставате аутсайдери,т.е. излишни сте ако ме разбирате,просто,прости като праз е казал народа
115
1
 
5
 
! Отговори
Бунгар преди 1 месец
Как може досега да не му стана ясно на българина,че корупцията в България е създадоха юристите, с техните калпави закони и вратички в тях. Да направиш нещо законно е много по трудно,дори невъзможно,отколкото да ползваш вратичките в закона срешу съответно заплащане,т.е корупция. Проводниците на корупцията са пак юристите,адвокати,прокурори,съдии.Законната кражба е най страшна.
114
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
По една "случайност" адвокатката на "свищовлията" заради който е сезиран съда е адвокатката на Божков. Изводите са за вас.
113
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 109

Стъпките на познанието са прости и обикновено се свеждат до: да искаш, да можеш, да знаеш и да го направиш. След като си анализатор, предполагам, знаеш че всички най-вече искаме. Останалото са подробности, които вървят с още такива. Но за тях, някой друг път...
112
1
 
9
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 месец
до 109

Това са политически мотивирани атаки, не засягащи обикновения гражданин.
-------

Кажи пак, ако обичаш... - проблемите в съдебната система не засягат обикновения гражданин?
???
111
2
 
10
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 месец
Последния ход на умирающия комсомолец от Банки ще бъде да обвини целия свят, че го саботира и да се опита да превърне държавата в "обсадена крепост".

Дано няма критична маса прос народ, който да го подкрепи.
110
1
 
7
 
! Отговори
Интересно преди 1 месец
Сега ще изплати ли държавата обезщетения?
109
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Поредния шамар.
108
1
 
19
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 месец
АБСОЛЮТНА НЕКАДЪРНОСТ ПРИ БОРИСОВОТО УПРАВЛЕНИЕ!