Гастарбайтери се връщат! Булка да си вземат, работа да найдат…

1,1 млн. са тези, родени в България, но живеещи в чужбина
Обновена: 6 авг 2018 11:39 | 6 авг 2018 09:10, Златко Желев
187
Гастарбайтери се връщат! Булка да си вземат, работа да найдат…
Снимка: архив, Булфото

Наши ергени се завръщат от чужбина, за да си намерят български булки. Те са натрупали състояние зад граница, между 30 и 40 години са и идват със зестра за бъдещите съпруги. Предимно са работили в Испания, Германия, Франция и Гърция, като има такива и от САЩ.

"Забелязваме такава тенденция. Това са хора, които са спечелили пари, имат носталгия към държавата и искат жените им да са българки", обяснява пред "24 часа" председателят на Държавната агенция на българите в чужбина Петър Харалампиев.

От агенцията изпращат и писма до емигрантите ни, за да се върнат на работа в България. В тях те описват конкретни работни места във фирмите у нас.

"Така ако компанията се нуждае от квалифицирана работна ръка с френски език, изпращаме писма до българските общности във Франция, Белгия и Канада", описва инициативата Харалампиев. Част от нашенците се възползват от възможността и се прибират да работят в България.

Писма с оферта за работа се пращат и до традиционните общности от етнически българи в Украйна, Молдова, Македония, Сърбия и Албания. Причината е, че фирмите у нас изпитват остър глад за специалисти.

"Особено в Молдова и Украйна средните специалисти са на суперкачествено ниво и българските работодатели са много доволни. Най-голям успех имаме в традиционните български общности", казва Харалампиев.

У нас те си намират работа като мениджър продажби или оператори на машини. Наскоро българи от Украйна са започнали работа и като оператори на комбайни. От Македония пък се прибирали предимно лекари и медицински сестри. Забелязва се тенденция и за завръщане на готвачи, предимно от Франция.

"Българите, които се завръщат от Западна Европа, знаят по два езика освен нашия, те са образовани и са много ценни кадри. Те са натрупали опит, но се завръщат заради носталгията", твърди той.

Емигрантите от Германия и Франция пък се връщали само за високоплатени позиции.

След 6 години работа в Манчестър Николета Русева решава да се върне в България. Въпреки че след много лишения и усилия стига до позицията заместник-управител на хотел в Манчестър, не я блазни заплатата от 1600 паунда на месец. Връща се в родния Разград. Причината - липсата на среда, семейството и носталгията. Решава се след дълъг размисъл, но е категорична, че парите не са всичко.

"Много по-трудно е тук да се стигне до позицията, която заемах в Манчестър, но на този етап не съжалявам за избора, който направих", разказва Николета. С опита, който трупа зад граница, тя е ценен кадър за българските работодатели и веднага си намира работа като асистент експорт в родна фирма и засега е доволна, а и вратите пред нея не са затворени.

След 15 години в САЩ пък Ралица Младенова планира да се завърне в България. Тя е графичен дизайнер, но работи и като илюстратор на книжки.

"През последните години много чуждестранни фирми откриха офиси в България. Те предлагат привлекателни условия. Определено предпочитам да работя и да се развивам в България, защото тук е домът ми. Ще ми трябва още година, за да организирам завръщането си, тъй като още имам ангажименти тук", обяснява Ралица.

1,1 милиона са хората, родени в България, които живеят в чужбина. 600-700 хиляди от тях са заминали по икономически причини. Напусналите България живеят основно в ЕС, Турция и САЩ, сочи анализ на тенденциите в българската миграция, изготвен от Институт "Отворено общество - София".

Според него броят на напускащите страната се запазва на високи нива - около 25 хил. души средногодишно за последните 5 г. Постепенно обаче се увеличава обратният поток към страната - за последните 5 г. той надминава 21 хил. средногодишно.


187
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
142
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Айде спрете се с тази пропаганда. То е ясно,че всячески се опитвате да задържите хората в България,ама то вашата вече е наглост. Когато се научите да давате нормална заплата тогава хората ще се върнат.
Смях баце,смях. Мениджър в Англия да получава 1600. То тогава тази статия е толкова стара и сега пак я публикуват. Аз като care assistant взимам 1600-1700,да не говорим за мениджър. Вашия сайт не трябва да е днес.бг а Fake.bg. Айде стига вече. БАСТА.
141
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Айде спрете се с тази пропаганда. То е ясно,че всячески се опитвате да задържите хората в България,ама то вашата вече е наглост. Когато се научите да давате нормална заплата тогава хората ще се върнат.
Смях баце,смях. Мениджър в Англия да получава £ 1600. То тогава тази статия е толкова стара и сега пак я публикуват. Аз като care assistant взимам £ 1600-1700,да не говорим за мениджър. Вашия сайт не трябва да е Dnes.bg а Fake.bg. Айде стига вече. БАСТА.
140
0
 
1
 
! Отговори
Трол преди 2 години
Французите, германците и англичаните, които живеят в страните, дето са родени наричат Пиер, Петер и Питър хора, които живеят в Америка.
Те после могат да идат да живеят в Япония, а по-после и да се върнат.
При други нации Пешо, който живее в Америка е емигрант, невъзвращенец, предател и беглец.
Той там е много зле, но гледа да се връща по един път в годината, та да се хвали колко е добре и да избие комплекса. Не на нас тия!
139
0
 
2
 
! Отговори
Трол преди 2 години
Един французин, германец или англичанин на 35-40 години като реши да живее в Америка продава къщата или поне часта, която е платил и други неща и като сбере над 2-300 000 пари се *** в Америката.
Работа си има още преди да отиде и езикът не му е проблем. Учил е неща, които се ценят и от таз страна на океана и се държи почти като нормален местен човек.
Не е така с други нации.
Те ЕМИГРИРАТ!
Стават ГАСТАРБАЙТЕРИ и т.н.
:-)
138
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Смях. Къде по света има агенция за собствените й граждани в чужбина. Къде???? В Германия съм, тази ходина решихме да я обиколим. До сега където и да сме били срещнахме българи. И стават повече и повече. Българи не се връщат с писма, а с истинска работеща икономика за нормалният работещ човек. Няма как всички да знаят няколко езика и да са супер образовни, но всеки има право да достоен живот и трудът на чистотата е необходим и достоен.
137
0
 
2
 
! Отговори
Трол преди 2 години
Що не опиташ да си правиш... лесно е.
136
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И аз без сирене не мога, а задържам течности. Взимам от магазина някакво домашно за 7.60 лв. Другите са с палмова мазнина и солидно количество вода.
135
0
 
11
 
! Отговори
Трол преди 2 години
Аз прописах, щото ми стана смешно.
Начи Бенчев, който прави бизнес в Турция и дава бгпари за неБГплодове е патриот, а аз съм предател щото пращам пари в България.
И пишещите надолу ми отказват достъп до България, като предател и родоотстъпник.
Първо,запишете си го някъде, Вие не сте България!
България е в сърцето на човек!
Туй не е територия.
И не е група хора.
Един българин да остане България ще я има.
134
0
 
4
 
! Отговори
Трол преди 2 години
Някои - диня със сирене, а аз домати и краставици със сирене.
133
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
що ручахте
132
1
 
9
 
! Отговори
Troll преди 2 години
"Гастарбайтери се връщат! Булка да си вземат, работа да найдат"
Заглавието е странно.
Гастарбайтерите винаги се връщат. Впрочем туй понятие е въведено за да не се бъркат с тез, дето са принудени да работят.
Изобщо статията е написана от българин живеещ в България,за българи живеещи в България, които си нямат представа как живеят българите, които не са в България. Единствената идея е да се погалкат между ушичките и да им се обясни ква са "голяма работа" за разлика от миячите на чинии и ***.
131
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
що вечерахте
130
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Къде ни е спорта и къде са ни успехите...бачкаме за чужди компании като индийците и ядем домати от Испания
129
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Национализация ни трябва...защото България е в ръцете на нечисти хора...който не иска да ходи в Украйна
128
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Фактите говорят изпуснагме 2 милиона човека ей така...за да може 30 000 да си дюндюркат в забързаната ни столица и да преизбират вожда им и други подобни..пълна национализация трябва и тогава ще се върнат
127
1
 
0
 
! Отговори
Troll преди 2 години
Между двама умни хора, единият от които е българин има много повече общо, отколкото между двама българи, едият от които е умен.
:-)
126
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В България е глухо...Дори в забързаната уж София...пълно е с мишки които гледат да се покрият...и са винавни обръча лизачи от Бояна-Драгалевци-Лозенец защото те пазят статуквото....животворната сила избяга навън, а тука останаха тарикатите и ***
125
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
2007 заминахме група от 10 човека в чужбина...5 от тях си купиха къщи и си създадоха семейства...3ма се върнаха и нищо нямат...в Чужбина се женят за други наши емигрантки, за полякини, испанки и какви ли не.....в България какво да намерят..¿? Какво може да прави един млад човек в България...освен да обслужва...да работи пак за чужди фирми и за по-малко пари....да гледа слави тр и зуеков
124
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не съм очаквал,че има толкова безродна *** сред българите.Вече не сте презирани само в новите си държави, но и тук! Никога повече не се връщайте в България,с децата ви Франсоа,Матиас, Стивън и прочие смешни истории.Спестете ни този тюрлу-гювеч.
123
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Истанбул е колкото 4 Българии...както и Лондон...