Областните щабове ще решават за по-строгите мерки заради коронавируса

БЛС ще предложи алгоритъм кога джипитата да издават направления за тестове
Обновена: 11 окт 2020 14:29 | 11 окт 2020 09:30, Камелия Цветанова
69
Областните щабове ще решават за по-строгите мерки заради коронавируса
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Затваряне на градове няма да има. По-строги мерки заради коронавируса ще вземат областните щабове съобразно разпространението по места, обясни пред bTV проф. Тодор Кантарджиев - директор на Националния център за заразни и паразитни заболявания. Той коментира нарастващия брой на заразени в последната седмица.

Още по темата

Разпространението на COVID-19 по области е различно - най-висок е процентът на заразени в областите Благоевград и Търговище.

"Маските и дистанцията са достатъчно сериозни мерки. С тях въздушно-капковата инфекция, която според изследванията е 5 пъти по-опасна от грипа, може да се балансира. Но трябва да се пазят най-строго три групи хора - възрастните, с хроничните болести и тези с имунодефицит. Важно е да няма бум в старческите домове и болниците", обясни Кантарджиев.

Лекарският съюз трябва да предложи алгоритъм кога личните лекари да издават направление за тестове за COVID, каза професорът.

Министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов очаквал предложенията.

"Не знам какви точно са критериите. Важно според мен е на се наблюдава общото състояние, температура, кашлица, но и информацията за контактите на хората - имали са пациентите ядене и пиене с повече хора и пеене на ухо", обясни проф. Кантарджиев.

"Вирусът не е толкова опасен. Всички подозираме конспирации, аз подозирам една конспирация в поддържане на тезите, че вирус няма. Този вирус си е живял по прилепите. Те имат система за защита от инфекции, тези вируси не ги убиват и с поколения се предават, но като тръгне между хората прави проблеми. COVID-19 се прекарва 5 пъти по-тежко от грип, но заради мерките е много по-малко разпространен", каза още той.

"Мерките зависят от всеки областен щаб. Анализът го виждате по области, даваме съвети според него. По предложение на доц. Кунчев министърът издава нещо дали да се прави или не. Засега нагласата е тези неща да се правят по области. Видяхте ли, че в училищата няма нищо страшно", каза още той.

"Ходех на театър, в последните месеци не съм ходил. Театър без публика е лошо, публика трябва да има, но моля да са маски. Много е важна вентилацията. Останаха 2 важни неща - маските и дистанцията. Всички са за маските с изключение на някои, които не разбират", каза още той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още по темата: маскимеркикоронавирус
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
0
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
Алгоритъм - набор от правила, които точно определят поредица от действия извършвани от определени изпълнители при точно определени събития.Като знаем властовия и експертния потенциал на НОЩ е за чудене, че за толкова време от март месец досега няма такъв алгоритъм за работа на личните лекари! За какво ли не друго личните лекари могат и съответно имат правото да пускат направление за изследване на кръв, урина, секрет от нос и гърло и т.н., и т.н.! За КОВИД 19 обаче - не!
58
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И тоя е като тулупа,гледа да изкара повече време в извънаредно положение за да папка повече парички!
57
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Скрий се мустак,народа те мрази!
56
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кантарджийски получава заповеди от Кремъл.
55
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мутафчийски е дерьмояд
54
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хората на запад досега вярваха на правителствата си и по време на "първата вълна" не задаваха много въпроси. Сега е различно и няма дълго да ги търпят. А издънят ли се в една страна, всички падат като домино.
53
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Краят на ковид терора наближава. Колкото повече затягат, толкова повече хора ще се осъзнават. Всички участници ще бъдат издирени и "възнаградени".
52
2
 
18
 
! Отговори
Кромид-19 преди 3 години
Най-голямата измама след кацането на луната.
51
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ПРОБЛЕМЪТ Е В ТЕЗИ ТЕРОРИСТИ И ТЕСТОВЕТЕ АКО СПРЪТ ТЕСТОВЕТЕ ЩЕ ИЗЧЕЗНЕ И КОРОНАВИРУСА !СПРЕТЕ СЕКТАТА КОРОНАВИРУС ТЯ ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ОПАСНА ЗА СВОБОДАТА!
50
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Доло Мотафчйиски доло доло
49
3
 
18
 
! Отговори
Областен щаб преди 3 години
Защо ни е да гледаме бай Шиле на фотото?
48
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бягат от отговорност. В същото време прилагат принципа "разделяй и владей" -ще ограничават отделни райони за да не предизвикат масово недоволство. Но вече нищо не може да им помогне. Прозрачни са.
47
1
 
16
 
! Отговори
до 47 от славянин преди 3 години
''Тепърва ще става по-зле - към края на ноември най-късно, най-вероятно отново ще са върнали ИП. Та...без значение е дали вярвате или не в Ковида - това е положението!''Ами добре, въведете пак ИП, само че важното е колко от нас ще го спазват! Съмнявам се да са много!
46
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Интересна работа, как само действа синдромът на "лъжливото овчарче" при тези от НОЩ. През пролетта така брутално, нагло и безсмислено лъжеха и плашеха, че сега, дори когато кажат и направят нещо смислено, хората скачат на нож.Като го няма вече Генерал Смъррт, тези Кунчев и Кантарджиев,пък и новият министър, се мъчат да са по-убрани и да не насяват паника, имат някои разумни действия. Ама...като участваха в театрото, сега ще им е много трудно да ни убедят в нещо или накарат да изпълняваме мерки
45
2
 
8
 
! Отговори
GRAND FUNK преди 3 години
ТОЯ ПРИРОДЕН БУКВАТ Е МНО НЕШТАСНА ФЕИСКА НА БАНКЯ *** БОРИСОФ !
44
2
 
13
 
! Отговори
GRAND FUNK преди 3 години
КАНТАРЖИ АДА ТЕ ЧАКА !
43
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Що не кажат кои са подходящите лекарства за домашни условия на лекуване самостоятелно или по предписание на лекаря по рецепта след преглед при спициалисти по реда на изследвания в последователност за белодробни заболявания или инфекции към които спадат гриповете как разновидности включително тоз коронавирус,който го направиха много особен на приказки с мерки,с алгоритми къде ще го търсят кат индивид предимно единствено за околна среда с предаване по въздушно-капков начин,път м/у хора,път карта.
42
8
 
6
 
! Отговори
Чичо преди 3 години
Тепърва ще става по-зле - към края на ноември най-късно, най-вероятно отново ще са върнали ИП. Та...без значение е дали вярвате или не в Ковида - това е положението!
41
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Замисляте ли се какво струва на хората,които често пътуват в чужбина поради неотложни ангажименти всички тези мерки.Всичко е направено за пари.Реално всичко е кьорфишек,безсмислен и нереален.
40
3
 
1
 
! Отговори
Cirque преди 3 години
ЕЕЕеехехехехе Бай Шиле! Направи пак някоя забавна да се посмеем с тебе поне. Нали всичко е един цирк, ти го доказваш.