В СС на ООН към Русия: Спрете войната и Зеленски няма да държи реч

Напрежение между албанския премиер и руската делегация заради Украйна
21 сеп 2023 15:04, Елка Василева
207
В СС на ООН към Русия: Спрете войната и Зеленски няма да държи реч
Снимка: архив, БГНЕС

Темата за Украйна и украинския президент Володимир Зеленски като говорител на заседанието на Съвета за сигурност на ООН станаха причина за размяната на реплики между албанския премиер Еди Рама и руския посланик в ООН Василий Небензя, предаде Албанското радио и телевизия.

Албания пое председателството на Съвета за сигурност на ООН на 1 септември.

Небензя се противопостави на дневния ред, като отправи въпроси към албанския премиер какви са причините за предимството, което се дава на украинския президент пред всички членове на заседанието и за присъствието на външния министър на Република Северна Македония Буяр Османи в качеството му на председател на ОССЕ. Небензя обвини Рама в „явно нарушение на процедурите“ и предупреди, че това нарушение може да се превърне в шоу.

„Ние не сме против участието на Зеленски, но нещата трябва да се правят според правилата. Онези, които не са страни членки, трябва да говорят след страните членки. Албанското председателство показа явни нарушения“, каза руският представител.

Рама, който ръководеше заседанието вчера, подчерта в отговор на руската делегация, че дневният ред е бил предварително изпратен на всички членове на Съвета за сигурност и че всякакви възражения е трябвало да бъдат повдигнати преди началото на дебата. По думите на албанския премиер даването на дума на украинския президент дава възможност на страните членки да отговорят на въпросите му, което е отдавнашна практика на Съвета за сигурност и в пълно съответствие с правилника.

„Трудно ми е да разбера втория въпрос (за присъствието на Буяр Османи), защото ОССЕ има голям принос и ние сме тук благодарение на нейния принос. Да, представителят на ОССЕ е албанец, но бих искал да ми кажете ясно какъв е проблемът. Трябва да кажа, че от ваша страна цялата тази лекция в тази сграда е доста впечатляващ удар. Нарушението тук е, че (украинският президент Володимир) Зеленски ще говори? Вие спрете войната и Зеленски няма да държи реч“, допълни Рама.

Албанският премиер осъди руската агресия срещу Украйна, като каза, че тя е проблем не само на Европа, но и на целия свят заради влиянието, което оказва.

„Докато говорим, са загинали повече от 26 000 цивилни. Утре броят им ще бъде по-голям и ще се увеличава всеки ден, докато тази война продължава“, каза Еди Рама.

По негови думи неоправданите ядрени заплахи, идващи от време на време от  Кремъл, с право са причина за страха, „че един ден, колкото и да е далеч той, тази лудост ще се превърне в нещо още по-лошо“.

„Ние сме длъжни да помогнем на нуждаещите се в това отношение, Украйна и украинците“, каза Рама. Той допълни, че е важно да се признае на висок глас, че в тази война Русия е агресорът, а Украйна – жертвата и че обратното би било опасно за всички.

„Може да имаме различия за това как да подкрепим Украйна в нейната война, може да имаме различни виждания за това как трябва да приключи тази война, нека ги обсъдим, но би било обида за интелигентността на тази организация, ако не се съгласим единодушно и не кажем на висок глас кой е агресорът и кой е жертвата на агресията. Ако не приемем тази кристално ясна истина, ние не само разочароваме Украйна, но и изпълняваме отговорността си, компрометираме бъдещето и предаваме децата си. (…) Албания е малка страна и нашата подкрепа за Украйна може да не промени динамиката на бойното поле, но служи за това да не се приема агресията и да не се позволява това, което е ясно, да се превърне в нещо подозрително“, подчерта албанският премиер.
(БТА, Магдалена Димитрова)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


207
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
16
 
15
 
! Отговори
Война? преди 7 месеца
Ако започне война, Русия може да изравни със земята цялата територия на бившата УССР буквално за няколко часа, не Киев за 3 дни, ами цялата територия на бивша УССР за няколко часа. И за това не и трябват 100 или 500 хил или 1 мил армия. Дори ядрено оръже не и трябва. Не и трябва да унищожава и цяла Украйна, достатъчно е да изравни със земята Киев и Лвов за 2 часа, и укрофашистите ще се влачат по корем пред Путин да молят за милост и пощада. В момента тази измислена държава съществува само благодарение на милостта и благородството на Русия, на сдържаността и хуманността на Владимир Путин.
14
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Жизненият стандарт на запада стремително пада. Западната икономика вече не е в състояние да произвежда необходимата принадена стойност която да поддържа стандарта на живот и потреблението. Това води до срив в редица икономически области. Проблемът е, че западната икономика е изградена на потребление, и когато потреблението пада, нищо не може вече да я спаси.
13
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Не просто Армения беше излъгана както Украйна.Развалиха договореностите с Русия и се заиграха с американците и в резултат загубиха Нагорни Карабах.Укрсйнс и тя така ама ще загуби много повече.Укрите разбраха че не могат да победят Русия и сега вдигат голям шум по света.
12
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
само че Русия не води война, а сво...ако беше война, клоуна отдавна нямаше да има физическа възможност изобщо да издава някакви звуци... а сега въпросния рама, който и да е той, може да покани клоуна като личен шут..
11
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Въпросът за Русия не е да спре войната, а напълно да премахне необходимостта от нейното продължаване в бъдеще. И следователно киевският режим в сегашния му вид просто не трябва да съществува, независимо кой го оглавява, Зеленски или някой друг. Руската армия трябва да остави Киев далеч в тила си. А после - както Бог иска.
10
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
И небето е розово
9
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Тоя пич Еди има топки колкото хилада банкянски пожарникара.
8
2
 
3
 
! Отговори
Божинката преди 7 месеца
Което е така така си е брат няма нужда той от Албания да го казва а може дори и аз да ви го кажа
7
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Путин си взе с лекота 20% от територията на Украйна, при това в съответствие с международните закони и правилата на ООН, унищожи украинската армия, изпразни складовете на НАТО, постави икономиката на ЕС на колене, и продължава успешно да прочиства Русия от петата колона, където всъщност се води истинската война. В същото време Световната банка обяви в доклад, че Русия е първа икономика в Европа по покупателна спососбоност, руснаците живеят на най-висок стандарт в Европа.
6
11
 
4
 
! Отговори
САЩ преди 7 месеца
САЩ могат военно и икономически да разгромят Русия за седмица. Просто едното е допотопна и бедна територия, а другото е мега държава на първо място по икономически и военни показатели. Просто САЩ се гаврят с тях и ги въртят бавно на чевермето. Ако Байдън иска ще ги премахне от картата без проблем
5
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
украйна е 51 щат на сащ, каквото каже дърта деменция байдън, това ще изпълнява зеления наркоман кукла на конци, а в оон дърпат конците краварите янки дудул..
4
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Typция и Aзepбaйgжaн npaвят eтничecko npoчиcтвaнe нa apмeнци, зa тoвa нямa ли ga npogyмa apнayтckия тaлибaн?
3
16
 
14
 
! Отговори
Русия е нагла преди 7 месеца
Русия е нагла и трябва да бъде поставена на място. Според мен САЩ и НАТО трябва да влезнав в Украйна и да ги изтласкат навътре в тяхната си територия. Не знам какво чакат.
2
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Много добре му го е казал руснака, евала.
1
21
 
13
 
! Отговори
Иван Тодоров преди 7 месеца
Слава Русия! Вечна братска дружба!