Защо се скараха Полша и Украйна и време ли е "политически мачизъм"?

Кризата в отношенията между Киев и Варшава едва ли ще приключи на 15 октомври
22 сеп 2023 15:30, Александър Попов
133
Защо се скараха Полша и Украйна и време ли е "политически мачизъм"?
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Кризата в отношенията между Киев и Варшава едва ли ще приключи на 15 октомври след парламентарните избори в Полша. Украинците ще усещат "обидата" и много след това, смятат наблюдатели, пише Виктория Власенко в анализа за "Дойче Веле".

Споровете между Украйна и Полша относно вноса на украинско зърно надхвърлиха рамките на търговските разногласия и се превърнаха в център на международното внимание в Ню Йорк, където заседава Общото събрание на ООН. Планираната среща между президентите на Полша и Украйна Анджей Дуда и Володимир Зеленски не се състоя. Обявената причина беше разминаване в графиците. Вместо среща, двамата си размениха емоционални изказвания, които предизвикаха дипломатическо напрежение между съюзниците.

Как точно протече спорът между Украйна и Полша?

В разговор с журналисти полският президент защити решението на Варшава да удължи ембаргото върху вноса на украинско зърно, което Киев възнамерява да обжалва пред Световната търговска организация. Дуда сравни Украйна с "давещ се човек, който влачи и спасителя си към дъното". "Украйна е подложена на руска атака, без съмнение е в много трудна ситуация и се хваща за всичко, което може. Може ли е това да ни смущава? Разбира се, че може", заяви Дуда.

На свой ред президентът Зеленски недвусмислено намекна от трибуната на Общото събрание, че "някои хора в Европа подкопават солидарността и организират политически театър" и по този начин "помагат да се подготви сцената за московския актьор". Варшава разбра намеците на Зеленски и извика украинския посланик в Полша в Министерството на външните работи, за да му предаде "острото си негодувание" във връзка с тези коментари.

Напрежението се повиши и от думите на полския министър-председател Матеуш Моравецки, който заяви, че Полша няма да изпраща оръжия на Киев, защото самата тя се въоръжавала с най-модерни оръжия. Той обаче увери, че Варшава не възпрепятства дейността на логистичния център край Жешов. Говорител на полското правителство уточни, че Полша изпълнява предварително договорените доставки на боеприпаси и оръжия, включително тези, произтичащи от подписаните с Украйна споразумения.

Причината за ескалацията са изборите в Полша

Единствената причина за полско-украинската ескалация е предизборната динамика в Полша и борбата на управляващата национално-консервативна партия "Право и справедливост" (ПиС) за гласове, коментира Войчех Пшибилски, главен редактор на полското списание Visegrad Insight. Според него основата на предизборната борба в Полша е за това коя партия по-добре защитава националните интереси.

Сергей Герасимчук от Съвета за външна политика "Украинска призма" е съгласен с това. Според него на Общото събрание на ООН и полският, и украинският президент, които са в много добри лични отношения, всъщност са се обърнали към избирателите си. Въпреки това кризата в отношенията между Киев и Варшава едва ли ще изчезне на 15 октомври след парламентарните избори в Полша, смята експертът.

Земеделският въпрос също ще остане на преден план, защото възможните изходи от полския вот едва ли ще променят необходимостта фермерите да бъдат удовлетворени. Дори ако след изборите властта в Полша се смени, не може да се каже, че конфликтът по аграрните въпроси между Киев и Варшава ще бъде напълно решен, прогнозира Герасимчук.

Да се научим как да се справяме с популистите

"Ескалацията на напрежението в предизборния период в Полша в крайна сметка ще приключи, но Украйна трябва да се научи да се справя с популистите, които ще бъдат още по-многобройни на предстоящите избори през 2024 г.", казва Войчех Пшибилски. Той е убеден, че "всичко зависи от хладнокръвието", защото ако емоциите надделеят, ПиС "ще създаде националистически дневен ред и ще го затвърди на изборите, а това ще означава само повече проблеми в бъдеще".

Но в никакъв случай не бива да се очаква бързо връщане към взаимноизгоден диалог с Полша, основаващ се на доверие, тъй като "обидата" ще се усеща и след като полските избори приключат, смята киевският международен експерт Вадим Трюхан.

"Не е времето за дипломатически мачизъм"

Според бившият украински дипломат Константин Елисеев и ръководител “Центъра за нови решения” украинските власти са избрали грешна стратегия в реакцията си към Варшава в зърнения спор.

Елисеев изтъква, че в речта си пред Общото събрание на ООН Зеленски "намери място да обиди полските партньори и всъщност да ги обвини, че работят за Кремъл, но не намери място да осъди съучастието на Иран, Беларус или Северна Корея в руската агресия срещу нашата държава". Според експерта Общото събрание на ООН "не е нито мястото, нито времето да покажете на света дипломатическия си мачизъм”. Бившият украински дипломат е категоричен, че не си струва Украйна да изгуби партньор в лицето на Полша заради спора за зърното.

Такива проблеми не бива да влияят на сътрудничеството

От своя страна Сергей Герасимчук съветва правителствата на двете страни да се научат да насочват различните въпроси на сътрудничеството по различни направления, "вместо да хвърлят всичко в една кошница". "Говорим за разделяне на всички въпроси на помощта за Украйна, включително военната помощ и подкрепата за украинските бежанци в Полша. Аграрният въпрос трябва да бъде поставен в отделна лента и да бъде решен дипломатически", казва експертът.

Между другото, именно с оглед на този подход Герасимчук не смята, че казаното от полския министър-председател Моравецки, че Варшава няма да дава оръжие на Украйна, трябва да се приема буквално. "Първо, понякога дори тези държави, които прехвърлят оръжия, не обявяват това публично. Второ съседните държави, включително Полша, са прехвърлили значителна част от своите запаси на Украйна. И е трудно да се повярва, че Полша ще блокира оръжейните доставки за Украйна в бъдеще", коментира Герасимчук. Той призовава Киев и Варшава да не забравят, че и двете страни само ще спечелят от сътрудничеството помежду си и "ще загубят от един ситуационен конфликт".


133
Още по темата: УкрайнаПолша
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
111
0
 
4
 
! Отговори
Факт преди 2 месеца
Ако Окрайна след войната си взвърне предишните граници, ще стане генератор на постоянно напрежение с Русия и заплаха за сигурността в цяла Европа-особенно ако стане и член на НАТО.Това е и основната краварска цел. Поляците взеха да разбират това най-после,припомняйки си нациските украински зверства от Втората Световна.Единствения начин Европа де се стабилизира и да стане безопасна е ако Украйна остане малка територия около Киев и задължително без излаз на Черно море
110
1
 
7
 
! Отговори
Аноним преди 2 месеца
Спрете войната европейците плащаме висока цена заради Украйна А дали изобщо Украйна някога може да помага на европейците Умират хора Докога Спрете войната Мир преговори Мир
109
0
 
6
 
! Отговори
Мърсола преди 2 месеца
Фонденлайннняната е ***., назначение краварско, за изпълнение на основните фащидеи: събаряне на русия като източчник на ресурси и на германия, като индустрия. Нищо повече.
108
1
 
5
 
! Отговори
Мазовйецки: преди 2 месеца
Ние мразим германците и руснаците! Германците повече.
107
0
 
9
 
! Отговори
Някой си преди 2 месеца
На много Българи им прави впечатление че ЕС и Полша най вече,която беше върл противник на Русия,дадоха на задна!-:) Аз като зрял мъж и помнещ социализма и " влизането" на НАТО в Европа след 1989 г.Си давам сметка защо Америка искаше държавите от Бившият Вършавски договор,голи като " пушки" в НАТО! Тогава беше рязане на самолети и танкове,ум да ти зайди! И се оказва днес,34 г по късно,че Европа е без никакво оръжие!-:( Защото работеше " лозунга", НАТО ни пази"! Сега им берем плодовете!-:(
106
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Нашите нежни федеросчици от Сглобката никога няма да се карат със Зеленото човече - от Посолството не дават!
105
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 113. Когато виждаш,че складовете ти се изпразват,а производство няма за да се запълнят или е слабо,се замислял!-:) Оказва се че всичко е политика и гръмки " фрази" на Европейските " лидери"! Но истината отваря очите на всеки! Ситуацията е такава,че Запада подцени Русия! Разбра го вече! Америка колкото и да помага ще спре! Ред е на Америка ските железа " Абрамсите", да станат за Резил! И с тях ще се справят К- 52!-:)))
104
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Е да, ама Урсула от ЕС и още редица високопоставени световни лидери, включително Байдън казаха: Ще подкрепяме и помагаме на Украйна толкова, колкото се наложи! Сега като са казали, трябва да си удържат на обещанията, нямат изход. Каквото и да им струва!
103
1
 
17
 
! Отговори
Ха-ха преди 2 месеца
Казано е(при това отдавна) :"Нахрани хохол, да ти се из*се*ре пред вратата!" Толкова за прословутата украинска неблагодарност, която я има отпреди да съществува държавата Украйна.
102
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 110 - Не бързай да изпадаш във възторг. Вчера едно рече Полша, днес омекна. Били готови да разговарят със Зельо. Словакия също. Май някой ги обърна бързо в правата вяра.
101
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Няма какво повече да се заблуждаваме! Политическо икономическата обстановка се променя! Полша ясно изрази отношението си Вече спрямо Украйна! Никакво оръжие повече! Не им иска пшеницата! ЕС също влезе в час! Русия се оказа доста силна! Цяла Европа,не можа да " събере" оръжие,за да в победят! Полша дефакто я хвана страх и се въоръжава! Кампанията всички срещу Русия приключи!-:)))))
100
0
 
11
 
! Отговори
Иван преди 2 месеца
А на нашите "управляващи" ще им светне лампата, когато видят резултатите от местните избори...... За "Възраждане"
99
0
 
9
 
! Отговори
Не преди 2 месеца
му се получи на еврейчето.
98
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Украйна е отвлечена страна. Евреите решиха да си върнат земите на Хазария независимо от милионите славяни живеещи в Украйна. Тази война ще спре, когато украинците отнемат властта в Украйна от евреите.
97
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
за да питат глупавите българи
96
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Зеленски и Украйна са се хванали като удавници за сламка за САЩ и ЕС.
95
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Скарали се, на това зеленото чудовище трябва игнор отвсякъде да му се даде и светът да миряса.
94
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Американците начукаха канчетата на поляците и поляцит клекнаха пред зеленски. Но поляците са злобни и злопаметни, ако им падне, половината Украйна ще вземат, а това може да е добре за Русия, така и така западната част не са руснаци, а в Полша ще си бъдат в ЕС и в НАТО, и няма да правят поразии, защото ще ядат бой от батката, батка има вече ядрени ракети, а може и от Русия, никой няма да ги жали, те не са "руски свят".
93
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен - няма никакви теории, залата беше празна на неговата реч, а по украинската телевизия монтираха за неговата реч публиката от речта на Байдън, и показаха и самият Зеленски.
92
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Дука е казал, че Украйна е като удавник, който може да завлече и Полша.