САЩ в потрес от Домове за деца у нас

Кондолиза Райс: 200 млн. за купуване на гласове в България, потресаващи Домове за деца
12 мар 2008 16:46,
59
САЩ в потрес от Домове за деца у нас
Koндолиза Райс. Снимка: БГНЕС

В годишния доклад на Държавния департамент на САЩ се оценява състоянието на човешките права в 196 държави.

Публикацията, един от най-важните годишни доклади на департамента, беше обявена от държавния секретар Кондолиза Райс.

„Във всеки регион на света много хора се трудят мирно и често с голям риск за себе си и своите семейства, за да осигурят спазването на човешките права и на основните човешки свободи”, каза Райс и добави:

„Но милиони хора по света продължават да страдат от липсата на права“.

Тази година сред най-големите нарушителки са Северна Корея, Иран, Куба, Беларус, Узбекистан и Судан, но докладът критикува особено остро и Китай и Русия.

България далеч не е сред безправните държави. Въпреки това ред нарушения привличат критицизма на Държавния департамент.

В доклада се посочва, че в общ план правителството е спазвало човешките права на своите граждани, но в няколко сфери е имало проблеми.

Най-много забележки привлича дейността на полицията. С нея се свързва цял списък от нарушения: малтретиране (включително побой) на задържани в предварителен арест и на затворници, произволни арести и задържания, безнаказаност на полицията, малтретиране на членове на малцинствата, неприемливи условия в затворите и в предварителния арест.

Сред изведените на предни места нарушения в България е корупцията в изпълнителната, съдебната и законодателната власт. Следват нарушенията - ограничаване на свободата на пресата, дискриминация срещу малцинствата, срещу жени и деца и ред други.

Всички нарушения са илюстрирани с конкретни примери, твърде много за да бъдат изброени, предаде Дойче веле.

Изборите за общински съветници през октомври 2007 са посочени като нарушение. На тези избори, се казва в доклада, е имало „безпрецедентно купване на гласове“, за което са дадени около 200 милиона лева.

Не е пропуснат „изборният туризъм“, главно „внос“ на цели автобуси гласоподаватели от Турция. Според американския доклад тези нарушения се дължат на бизнес кръгове и фигури от организираната престъпност, опитващи се да издигнат свои местни политици, за да имат по-голям достъп до финансите от ЕС.

Държавните медии в България, според доклада, са лишени от истинска независимост. Лица с политически интереси, бизнес лидери и организираната престъпност са поставяли под натиск или заплашвали медийни организации и отделни журналисти. Журналисти са били подкупвани от политици, видни бизнесмени и организирани престъпници.

Корупцията на правителствените структури се смята за голям проблем. Докладът включва и голям брой нарушения, свързани с жени и деца.

Като пример - 1 от всеки 4 жени в България става жертва на битово насилие, но жертвите няма къде да отидат. През 2007 правителството е отпуснало 270 хиляди лева на общините, за да изградят убежища, но не е построено нито едно.

Многобройни са нарушенията, свързани с деца. Може би най-стряскащи от изброените в доклада са условията за живот в домовете за сираци и умствено изостанали деца, както и трафика на деца от домове за сираци.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
0
 
0
 
! Отговори
ННН преди 16 години
...става прекалено очевидна за собствения ви народ и ЦЕЛИЯ ЦИВИЛИЗОВАН СВЯТ ЗАЩОТО: 2) НИКОЙ *** НЕ УБИВА ГОСТОПРИЕМНИКА - още дълго време е необходимо този народ да бъде ограбван в материален и духовен и всякакъв друг смисъл докато и последния човек не повярва, че е по низш от сбирщината наречена американски народ (нищо обидно не влагам - просто факт).За онези които смятат че светът и обществото са единствено и само икономика и достойния живот на хората включва единствено добра заплата - да вашето място определено е там - само че изненада - не ви искат (справка визова политика на САЩ спрямо България). Е студенти сладоледаджии отвреме навреме може - но за няколко месеца само - колкото да разправят колко сме изостанали спрямо тях. Да в материално отношение сме изостанали просто защото сме системно ограбвани - материално и духовноКолкото до духовните измерения - аз лично не искам да настигам в това отношение страна като САЩИ ако все още някой пита защо?Просто защото в глобализирания свят на свръхлиберализирани пазари където всичко е стока (петрол, газ, планини, реки, вода, топлина, здраве, щастие, човешки живот, органи, деца, семейство, образование) а неща като социална система, болни, инвалиди,пенсионери, сираци, милосърдие, състрадание, училища, народ, история, предци, култура, вяра, църква - са непродаваеми и възпрепятстващи процеса на дебилизация. Затова ще се затварят училища, ще се изхвърлят сираци на улицата ще се избиват болни с високи цели на лекарства, ОРЪЖИЯТА ЗА ИЗТРЕБЛЕНИЕ СА СТРАШНИ - парно, ток, сметки, МОНОПОЛИ, МЕДИИ, политици и ...закони - по това ще познаете съвременната форма на геноцид - че ни ограбват и изтребват законно.Какво можем да направим? ЗАСЕГА ЕДИНСТВЕНО ДА ГО ОСЪЗНАЕМ
57
0
 
0
 
! Отговори
HHH преди 16 години
Мисля, че е време всички които виждат във въпросния доклад неща като ЗАГРИЖЕНОСТ, ПОТРЕС и други подобни понятия от речника на било общочовешките ценности било на християнски морал да се разделят с илюзиите щедроподхранвани от медиите че имало някаква КРИТИКА към политиката на туземното правителството. Както споменах по рано единствената дума за която се сетих е думата ЦИНИЗЪМ. Поради факта, че не знам как по друг начин да квалифицирам "ЗАГРИЖЕНОСТТА" НА ПАЛАЧИТЕ КЪМ ТЕХНИТЕ ЖЕРТВИ. От гледна точка на политиката самото съществуване на подобен КРИТИЧЕН доклад е безкрайно унизително за която и да е държава но е особенно ОТВРАТИТЕЛЕН поради факта че се изготвя от държавата САЩ изживяваща се в ролята на световен полицай с цел да прикрие ПОЛИТИКАТА СИ НА ГЕНОЦИД срещу десетки народи започнал още със създаването и и продължаващ и до днес. Примери колкото искате - Афганистан, Ирак, Палестина, Косово, Кюрди, България и т.н. Но не политическата гледна точка е важна тук. Ако някой още не е разбрал за унизителните совалки на "български" министри привиквани във Вашингтон преди или след всяка национална трагедия или политическо събитие то нека го направи - има достатъчно информация за това.Ако пък е убеден че бг йесмените (както наричат комунистическата получовешка *** назначена от самите тях да управлява колонията) отиват там за да бъдат критикувани и съветвани как да се справят с проблемите изброени в доклада за "настигнем" американците по бързо, би било добре да се раздели и с тази илюзия. Всъщност по доста показатели сме ги настигнали и задминали- липса на всякакъв морал, цинизъм, консуматорско мислене, липса на ценностна система, политика на изтребление чрез нихилизъм престъпност и продажби на деца (Разликата е че те го правят с други народи а ние със самите себе си)За онези които смятат, че американците БИЛИ РАЗБРАЛИ (Пред вид че всичко което става се толерира от тях) ВЕЧЕ ЗА този или онзи проблем на българската държава и общество или състоянието на държавата като цяло - бих казал, че е доста наивно пред вид собствените им протежета в управлението редовно отчитащи се на господарите. (най-пресен пример казусът Косово и много други разбира се)Ако някой допуска че продажбата на деца, извращенията срещу българския народ, затварянето на училища и социални домове, купуването на гласове (ясно е в чия полза), изтреблението на болни и възрастни хора от системата на "здравеопазването", зомбирането на млади хора от системата на "образованието". поръчковите и манипулативни медиии и всичкия ерзац, чалга(не само в музиката), НЕГРАМОТНОСТ, арогантност субкултура която ни залива е резултат само на грешки някакви в управлението - нека да се раздели и тази илиюзия. Повече от ясно е,че това е ЦЕЛЕНАСОЧЕНА ПОЛИТИКА ясно срещу кого и какво. Колкото до критиките на маймуни като тази от снимката към правителство, то тя може да се формулира единствено със следните ПОСЛАНИЯ : 1 )Престаравате се с гаврата и тя
56
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
'малтретиране на членове на малцинствата' mi da, karame gi da si pla6tat toka
55
0
 
0
 
! Отговори
bg vs usa преди 16 години
hamerikacite v petres .... ami ako viodqt ostanalite hora v BG? tiq deto rabotqt za 200 lv na mesec????????????dali 6a sda protreseni????? ili babite na 85 deto vzemat 120 lv pensiq i davat po 140 lv za lekarstva - togava potreseni li 6te sa???? edin sredno statisti4eski hamerikanec ne moje da se potrese ot ni6to osven ako nqkoi ne izqde 30 chees burgera na televizora....tolko sa zle!
54
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Ивайло Калфата се срещна в САЩ преди 2 месеца с тази американска *** - дали - тогава не му беше заповядано да признаем Косово?
53
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Брей, брей. То вместо да намаляват комунистическите ***, те все повече се увеличават. " Да живей Държавата на русофилите и посткомунистическите чада ".
52
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
http://sofia.burkan.info/110295/Rabota/Dobri_dopyl nitelni_dohodi.html
51
0
 
0
 
! Отговори
linger преди 16 години
Как беше поговоркта? Виждаме сламката в чуждия двор, ама гредата в нашия не!!!!Каквото и да говорите за САщ ПРОСТО СМЕ НА СВТЛИННИ ГОДИНИ ОТ ТЯХ. Кажети ми на какво мойе да разчита човек в България? На полиция ли, на институции ли?На нищо е отговора. То е смешно и трагияно.По бтв дават репортаж за дрогата, заснемат дилъри с камери и обясняват колко е лесно да се сдобиеш с доза. И какво прави полицията, на която всичко това и е известно? Нищо защото така е по-лесно
50
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Абе май нищо измислено няма в този доклад,но на някой много им се иска така да си останат нещата,особено ако мама и тати са в играта...американците били *** ,ние сме много умни,затова сме в това положение....
49
0
 
0
 
! Отговори
glen преди 16 години
А би ли ми казал в качествотоо си на какво дават тези мнения?Бих приел мнение от някой който е по-добре се справя с тези проблеми.За съжаление в момента в А-ка не е така-точно обратно-бавно но сигурно се връщат към ,,дивия запад''.Все пак историята познава рухването и на други империи.
48
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
аз призовавам за РЕВОЛЮЦИЯ!
47
0
 
0
 
! Отговори
vaseto преди 16 години
vsi4ko tova e vqrno no mnogo jalko 4e 6te ostane kato glas v pustinq - nqma koi da obarne vnimanie
46
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
И АЗ СЪМ В ПОТРЕС ОТ АМЕРКАНСКИТЕ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ ПО ЦЕЛИЯ СВЯТ.
45
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
черната маймунка има право не знам само защо политиците ни се правят на слепи и глухи за това което става в страната ни
44
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Кучетата лаят, а кервана си върви.
43
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Америка БЕШЕ през 60-те, страната на демокрацията и на Американската мечта. В момента е най-полицейската държава, а самите американци са най-тъжните хора на света.
42
0
 
0
 
! Отговори
Roni преди 16 години
знам, осъзнавам всичко това, което ми казвате, но аз дори вече нямам приятели, които да заменя за това...и те избягаха, както и майка ми преди година... така ни принудиха.. да не мислите, че ми се иска да си тръгна от тук, да оставя и малкото, което ми е останало? да, знам че чужбина не е равно на рай, знам че има простаци, но ми писна да се гаврят с нас, защото това е правилната дума 'ГАВРА' .. а ние, винаги си затваряме очите с надеждата, че 'ще дойдат по-добри времена'. аз подкрепях учителската стачка заради това, че тези хора показаха, че не сме безмълвни и че има и такива, които имат желание, кураж и сили да си отстояват правата.сега се сещам ( и с това ще завърша ), че онзи ден в училището ни идва един евродепутат, ако не се лъжа фамилията му беше Кирилов, та въпросният г-н каза следното: "спокойно, докато вие ( младите хора ) сте в европейския съюз бъдещето ви е сигурно"...
41
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
tupite amerikanci sa edna ot 6-te strani v sveta( nared s iran, kitai..), v koito ima smurtno nakazanie!!!!! da go duhat s tiq mi ti si doklad4eta za 4oveshkite prava...
40
0
 
0
 
! Отговори
desi преди 16 години
A te otkude znaqt 4e sa 200 miliona? Tazi informacia edva li e ot pravitelstvenija site
39
0
 
0
 
! Отговори
КОНГАЛИЗАРЕЙС преди 16 години
аве българи *** парчета докаде я докарахте да ви *** една абизана да ви даа акъл и да ви казва кви сте станали!@