Караджич застава пред Темида

"Братя сърби, господ да Ви пази", казал той преди да се качи на самолета за Хага
31 юли 2008 08:30,
23
Караджич застава пред Темида
Снимка: БГНЕС

Екстрадираният в Хага бивш лидер на босненските сърби Радован Караджич днес за първи път ще се изправи пред съдиите от Международния трибунал за бивша Югославия.

На Караджич ще бъде прочетен списък с повдигнатите обвинения, а той ще трябва да отговори дали се признава за виновен.

Срещу Кнего има повдигнати 11 обвинения: едно - за нарушаване на Виенската конвенция, три - за нарушаване на законите и обичаите ан войната, две - за геноцид и пет - за престъпления против човечеството.

"Братя сърби, господ да Ви пази". Това са били последните думи на бившия лидер на босненските сърби Радован Караджич на излизане от Специалния затвор в Белград преди да се качи в автомобила на път за Хага.

От там в сряда рано сутринта със самолет бе предаден на Международния трибунал за военни престъпления в Хага.

В нощта на вторник срещу сряда към 2.00 часа охраната влязла в килията на Караджич и му съобщила, че всички документи са подготвени и той ще бъде предаден на Трибунала в Хага.

Караджич кратко отговорил: Всичко е наред!
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
1
 
! Отговори
Мамантoс преди 15 години
Съдебният фарс и гаврата с принципите и духа на юриспруденцията прдължават. Деградацията на Запада е тoтална и самoускoряваща се. Ибрикчиите oт актуалната Сoфийска кoлoниална клика прдължават да се надпреварват в куртизанствуванетo пред еврo-атлантическите им сутеньoри. Жалка картина. Срам...Нo, ще има и Видoвден!Живел Радoван! Живела братска Србиja!
21
0
 
1
 
! Отговори
1234 преди 15 години
moga samo da kaja admiracii za karadjic toi pokaza kak trqbva da se upravlqva edna darjava a kolkoto do tova 4e go obvinqvat v genocid - za6to ne obvinqt bush sa6to?v iraq sega v avganostan, no s iran ne smeqt 6toto znaqt 4e s edin buton 4e zali4at mizernata im 200 godi6na istoriika:)
20
0
 
1
 
! Отговори
yanki преди 15 години
Защо не съдят косовските главорези, които през войната търгуваха с човешки органи ??Дори К дел Понте го написа в книгата си, а тя е имала доста документи под ръка, докато беше шеф на съдилището в Хага .
19
0
 
1
 
! Отговори
долу гъзолизците и й преди 15 години
КАРАДЖИЧ Е ДОСТОЕН ЧОВЕК, СЪРБИН И ПАТРИОТ, ОСВЕН ТОВА Е ВЕРИ ИНТЕЛИГЕНТЕН ЧОВЕК - тоя няма нищо общо с българските политици-мишки
18
0
 
1
 
! Отговори
Елена преди 15 години
Смятам, че никой няма право да се бърка във вътрешните работи на която и да било държава. От друга страна обаче такива чудовища като Караджич трябва да бъдат наказани с цялата строгост на закона - не можеш да си отговорен за избиването на хиляди хора и за не си понесеш наказанието за това! Така мисля аз!
17
0
 
1
 
! Отговори
BenSherman преди 15 години
Kакво значи "измислени" закони след като се спазват????А обясни ми??!? Новината е за човек ,които ще бъде съден заради тези "измислени" закони и вие ми пишете хуморески.. 13.. Огранчен си ти ,понеже не можеш да видиш чуждите гледни точки.Пък с това Роб какво искаш да кажеш...? Явно пак изказваш мнение не подготвен, и на кирилица не можеш да пишеш, какво да те коментирам повече?!?ВСЯКА ВОЙНА СИ ИМА ЗАКОНИ, ДРУГ Е ВЪПРОСА СПАЗВАТ ЛИ СЕ ИЛИ НЕ!
16
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
Написах "Никой от нас" мисля че това включва и мен, ама сигурно не съм чел достатъчно книжки и пиша глупости ;). Просто изразих мнение че тези измислени закони няма как да се приложат на практика.
15
0
 
1
 
! Отговори
kosio преди 15 години
Извинявай, ти в колко точно войни си участвал. Любопитно ми е!
14
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
Айде с тия твойте безсмислени книжки си гледай работата. На война се ходи като на война, ако срещу теб изправят деца убиваш деца, ако враговете ти се крият в някое градче разрушаваш градчето щом имаш тази възможност, а относно военнопленниците взимаш такива ако искаш ако не искаш просто премазваш цялата вражеска сила. Така е правил Сталин 2рата световна и затова е победил и затова преди няколко години на 9ти май Путин принуди Буш-младши да се преклони и целуне червеното знаме. Повече не искам да се занимавам с вас. Говорите глупости. П.С. Мисля че никой от нас (и изобщо в света включвам и юристите мислещи правила за войната) нямат право да говорят ако не са били на фронта и не са видели ужаса там.
13
0
 
1
 
! Отговори
xaxa преди 15 години
abe ben sherminatora q se skrii s tvoite tupi pravila koito nasajdash na vseki..cheti si ti tupite uchebnici i ne ni zanimavai nas..rob skapan ogranicheno choveche
12
0
 
1
 
! Отговори
xxx преди 15 години
tapaci zakoni i obichai na voinata az da bqh general edni zakoni obichai shtqhte da vidite ama prez guza..samo podlost ima
11
0
 
1
 
! Отговори
BenSherman преди 15 години
Айде първо отвори книжките и после пиши в интернет!Или като пишеш не така, по този начин. Ако нямаше закони сега защо ще го съдят? Защо търсят и д-р Менгеле от 2рата световна война? Да им връчат благодарствени писма ?
10
0
 
1
 
! Отговори
Доню Донев преди 15 години
Всички приказки за някакво международно право са си правила на победителите и силните. Всяка система от формални правила по принцип е осигурявяща неограничени права на властимащите и неограничени задължения за властнямащите. Освен това умишлено така се усложняват и усукват законите, че те противоречат на нормалната логика и стях могат да боравят и се възползват тарикатите - от престъпници до юристи, докато за свестните чрез тях няма спасение. Както е казал още през 1926 г. германеца Борг /и то за Германия!/ - ако в природата имаше толкова закони, колкото в държавата, Бог нямаше да се оправи с природата.А относно Караджич ще повторя това, което писах при екстрадирането му:"Чудя се, когато гледам как ни "информират" /и в редица други случаи/ комунизма дали не се завръща не като система, а като практика. Или може би изобщо не си е ходил? Или още по-зле - има нещо много общо между комунизма и капитализма не във формален, а в същностен аспект.Дали пък не е само виц вица, разсказан от Вили Брандт навремето при първото му посещение в СССР: "Питатат радио Ереван каква е разликата между капитализма и социализма и то отговаря, че при капитализма има експлоатация на човек от човека, а при комунизма е обратното". Та примера с информацията за станалото и ставащото в бивша Югославия е по-ограничена, по тенденциозно подбирана и по-пропагандно насочена в сравнение със стандартния начин на информиране по време на комунизма. И някой от някъде за пореден път изкарва някой балкански народ див и варварски и заслужаващ тотални репресии. Сега са нарочени сърбите, но се върнете в нашата история и ще откриете такива случаи и за нас. За съжаление винаги се намира продажна местна клика, която за жълти стотинки и задоволяване болните си амбиции за власт продава националните интереси. И това не е само на Балканите, това се е случвало къде ли не. Но затова основната вина е на големите и силните, преди 1989 на СССР и САЩ, сега на САЩ. Така че основната причина за т.н. "балканизация" не е на балканците, на т.н. велики сили, които ни създават проблеми, скарват ни,след това се намесват като "спасители" и после ни изкарват виновни за всичко. Изглежда, че ние, балканците, не сме толкова лоши, след като при такова многовековно скарване и насъскване на нашите народи, още ни има.А това, което направиха САЩ с Югославия, а сега правят със Сърбия, е по-лошо от това, което навремето направи СССР с Унгария и Чехословакия примерно. И това няма да се размине без последствия, включително и за тях. Нищо че натресоха толкова военни бази на Балканите, включително у нас, а най-голямата е в Косово. Със сила и зло може да се господства дълго, но не завинаги. Още повече, че Балканите са и ще си останат христиански."
9
0
 
1
 
! Отговори
Генерала преди 15 години
(Ь) Военни престъпления: а именно нарушаване на законите илиобичаите за водене на война. Такива нарушения трябва да включват,но няма да се ограничават с убийство, малтретиране илидепортиране за робски труд или поради каквато и да било другапричина, на гражданското население на или намиращо се наокупирана територия, убийство или малтретиране навоеннопленници или корабокрушенци, убийство на заложници,плячкосване на обществено или частно имущество, безразборноразрушаване на градове, градчета и села, и опустошаване, заосъществяването на Което не съществува военна необходимост
8
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
А ве хора вие луди ли сте? Какви закони може да има една война, това че някое правистче без работа си е измислило някакви простотии(те юристите само това правят) не означава, че те са верни. Ако сърбите бяха победители в серията конфликти сега т.нар. престъпници щяха да се споменават като герои.
7
0
 
1
 
! Отговори
Крали Марко преди 15 години
Съдът в Хага няма право да съди Караджич!По време на събитията в Босна, Югославия беше извън ООН ! Караджич направи труден избор и защити братята си....ако не беше го сторил сега нямаше да има жив сърбин в Босна.Той се опълчи срещу обявения ислямски джихат в Босна и защити християнската вяра! Браво на холанската армия която тогава подкрепи сърбите!
6
0
 
1
 
! Отговори
BenSherman преди 15 години
Номер 1.Удари на камък с простия си коментар.. Позаинтересувай се малко и ще разбереш за законите на войната и обичайте!!!!!!И сега имай смелост и признай ,че пишеш неподготвен и изказваш глупаво мнение!
5
0
 
1
 
! Отговори
КауБойко преди 15 години
Иванов, само че никой от нашите престъпници не влиза в затвора, никой от тях не бива защитаван от тълпи хора и никой от тях не би казал "Господ да пази България". Сърбите въпреки всичко защитават националните си интереси и останаха истински националисти.
4
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
1 Почети малко учебници по международно право и ще ти стане ясно.
3
0
 
1
 
! Отговори
иванов преди 15 години
Хайде стига сте ни занимавали с Караджич!И ние си имаме престъпници, които са за съд !Доган, Станишев и т. н.Дойде му времето!