Германия прави крачка към въвеждането на двойно гражданство

Децата на имигранти ще имат 2 паспорта, ако са живели 6 г. там
Обновена: 4 юли 2014 23:11 | 4 юли 2014 21:14, Миглена Иванова
6
Германия прави крачка към въвеждането на двойно гражданство
Снимка БТА

 Долната камара на германския Парламент прие новите закони, които облекчават правилата за гражданството, съобщава онлайн изданието euractiv.com.

Това ще позволи на германци, които имат чуждестранен произход, да притежават два паспорта – ход, който е от полза най-вече на многобройната турска общност в страната.

Досега децата на имигранти от държави, които не са членки на Европейския съюз (ЕС), трябваше да заявят на 23-годишна възраст дали искат германско гражданство, или ще бъдат граждани на страната на произход на родителите.

Невъзможността да имат двойно гражданство отдавна дразнеше милионната турска общност в Германия. Около половината от турските имигранти в най-голямата европейска икономика имат германски паспорти.

Със законодателните промени обаче се дава възможност на младите хора да притежават два паспорта, ако докажат, че са живели в Германия в продължение на най-малко осем години или са учили в страната в продължение на шест години и са преминали необходимите зрелостни изпити.

Турските лидери разкритикуваха новия закон, защото той се отнася само за младежи и не обхваща по-възрастните хора, много от които са прекарали десетилетия в Германия.

Законопроектът за двойното гражданство беше едно от условията на левоцентристката Социалдемократическа партия (SPD) за участие в управляващата коалиция на Ангела Меркел, припомня изданието. Консерваторите същевременно се противопоставяха на двойното гражданство с мотива, че е невъзможно хората да са лоялни на две страни едновременно.

В Европейския съюз (ЕС) няма общи правила по отношение на двойното гражданство. Повечето страни от ЕС го позволяват, като Чехия, Дания, Естония, Полша, Словакия, Литва и Холандия са въвели някои ограничения.

Още икономически новини четете в Investor.bg.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
1
 
! Отговори
Арети преди 9 години
Няма никакво съмненине, че Европейския съюэ е част от плана эа съэдаване на Нов световен ред и това вече не е никаква тайна!!! Шепа хора които притежават над 60 % от финансиите на Планетата и командват Света, съэдават регионални войни и се опитват да превърнат в РОБИ обикновените хора!!!!
3
1
 
1
 
! Отговори
Запасен преди 9 години
Не знам за Германия, но в България двойното гражданство трябва да се отмени! Незабавно! Българското гражданство е гордост и чест, то трябва да стане и привилегия! Не може да се дава на *** и пульо ей така, за черните им очи! Преди години се подлъгах да гласувам за ГЕРБ, защото чух Борисов да казва, че ако стане премиер, ще отмени двойните гражданства! Ядец! След това повече не обели и дума за това! По-добре по-малък, но качествен народ, отколкото многобройно, но пълно с предатели неселение.
2
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Bg 100 lv pomost a v gernania 1000 i bez dabasi po hubavo douce ***
1
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Imam 2 pasporta i smqtam che tova e grechka.Zastoto glasuvam v 2 darjawi, zastoto imam poveche privilegii ot edin chovek s edin pasport.Kadeto ne stava s edinia pasport , vadq drugia i rabotata stava.Ne e prawilno 2 pasporta.